Carlos Alcaraz este marele campion de la Wimbledon 2023, ibericul trecând după o finală spectaculoasă de cinci seturi de Novak Djokovic, scor 1-6, 7-6(6), 6-1, 3-6, 6-4. La conferința de presă, liderul ATP a spus care a fost momentul care a făcut până la urmă diferența pe Centralul londonez.

Carlos AlcarazFoto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Imaginea zilei la finala Wimbledon 2023 dintre Alcaraz și Djokovic

Carlos Alcaraz spune că setul doi a fost cheia victoriei fantastice din finala de la Wimbledon 2023

La conferința de presă de după partida cu Djokovic, spaniolul a identificat momentul care a făcut diferența până la urmă în finala de duminică.

Alcaraz vorbește despre importanța câștigării setului al doilea, unul fără de care ibericul spune că ar fi pierdut cu 3-0 meciul cu Nole (nu ar fi avut nicio șansă la victorie dacă Djokerul s-ar fi dus la 2-0 la seturi, indică spaniolul).

„E o problemă când nu valorifici șansele care apar în fața unei legende ca Novak. Dacă aș fi pierdut setul al doilea, probabil că nu aș mai fi ridicat trofeul. Probabil că aș fi pierdut în trei seturi” - Carlos Alcaraz.

În plus, spaniolul a mai precizat că este o mare mândrie să fie primul care să-l învingă pe Nole pe Centralul londonez după zece ani și speră ca victoria sa să dea mai mult curaj tinerei generații.

„Să fiu omul care îl învinge pe Djokovic după o pauză de zece ani pe Arena Centrală de la Wimbledon e uimitor pentru mine. Este ceva ce nu voi uita vreodată. Este grozav pentru noua generație să mă vadă învingându-l, cred că vor crede și ceilalți tineri că sunt capabili să îl poată învinge”, a completat Alcaraz.

Despre importanța setului al doilea a vorbit și Novak Djokovic, sârbul precizând că are câteva regrete pentru că nu a reușit să închidă în favoarea sa tiebreakul care i-a dat până la urmă încredere adversarului.

Djokerul vorbește despre faptul că într-un moment crucial backhandul nu i-a funcționat, iar de aici s-a ajuns ca Alcaraz să câștige manșa și să egaleze la unu scorul seturilor.

Sârbul laudă în același timp scurtele de efect și passingurile fantastice reușite de adversar de-a lungul finalei electrizante de duminică.

De știut după finala masculină de la Wimbledon 2023

  • Acesta este al doilea titlu de Grand Slam din cariera lui Alcaraz (a mai triumfat la US Open 2022).
  • Ultima înfrângere a lui Djokovic la Wimbledon data din 2017: la acea ediție, sârbul era nevoit să abandoneze în timpul partidei cu Tomas Berdych din sferturile competiției londoneze (la scorul de 7-6(2), 2-0 în favoarea cehului).
  • Pentru prima oară după 2015, în marea finală de la Wimbledon s-au întâlnit primii doi capi de serie.
  • Djokovic și Alcaraz s-au întâlnit de trei ori până acum în circuitul ATP. Precedentele meciuri s-au disputat pe zgură, fiecare câştigând o dată: Carlos la Madrid (2022), scor (5)6-7, 7-5, 7-6(5), iar Novak la Roland Garros (2023), scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.
  • În 2023, Novak Djokovic a câştigat turneele de Grand Slam de la Australian Open şi Roland Garros.
  • Nole câștigase ultimele patru ediţii ale turneului de la Wimbledon, unde a cucerit şapte trofee (la egalitate cu Pete Sampras, cu unul mai puţin decât Roger Federer - deţinătorul recordului în Era Open).
  • În acest sezon, Alcaraz a câștigat 47 de meciuri (cele mai multe din circuitul ATP) și a pierdut doar 4. De cealaltă parte, Djokovic are 33 de victorii și 5 înfrângeri.
  • Carlos este cu 15 ani și 348 de zile mai tânăr decât Nole. Doar între Jimmy Connors și Ken Rosewall a fost o diferență mai mare de vârstă între finaliștii unui Grand Slam (17 ani și 304 zile - Wimbledon și US Open 1974).

>> Carlos Alcaraz, discurs de mare campion după succesul istoric împotriva lui Novak Djokovic

>> Mesajul lui Rafael Nadal după ce Carlos Alcaraz a câștigat Wimbledon 2023

>> VIDEO Novak Djokovic, copleșit de emoții după înfrângere - Lacrimile campionului