Vitalia Diatchenko, jucătoare aflată pe locul 250 în clasamentul WTA, a ratat participarea la un turneu din Corsica (ITF Calvi), după ce în Cairo i-a fost refuzată îmbarcarea în avion deoarece deține un pașaport rusesc.

Vitalia DiatchenkoFoto: Patrick Cannaux/DPPI/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vitalia Diatchenko nu a putut zbura spre Corsica pentru că este rusoaică

​Cunoscută mai mult în circuitul WTA pentru modul în care arată decât pentru rezultate, sportiva născută la Soci (la malul Mării Negre) a postat pe Instastory un mesaj în care povestește prin ce a trecut.

„Ajută cu adevărat la îmbunătățirea situației pentru pace? Mi s-a refuzat zborul la un turneu în Corsica de către compania aeriană Lot, de la Cairo - Varșovia - Nisa, deoarece sunt posesoarea pașaportului rusesc. Regulile companiilor aeriene - dintr-o dată nu permit niciunui rus să zboare cu Lot Airlines!” - Vitalia Diatchenko.

Tatăl ei s-a născut în Ucraina și are un pașaport diplomatic, dar Vitaliei i-a fost refuzată îmbarcarea.

„Am avut toate scrisorile de susținere din partea WTA, ITF, dar în tenisul modern acest lucru nu pare să facă nicio diferență în realitate. Am avut scrisori de susținere din partea tatălui meu, care este născut în Ucraina și care lucrează la Națiunile Unite.

Această scrisoare care atestă că sunt fiica lui (politica companiilor aeriene permite membrilor de familie ai persoanelor care au pașaport diplomatic să zboare) - dar toate companiile aeriene refuză brusc acum aceste documente din cauza țării tale de naștere” - Vitalia Diatchenko.

Drept urmare, Diatchenko a rămas blocată în aeroportul din Cairo timp de 18 ore, a dormit pe bănci, fără mâncare la dispoziție și fără a i se permite să părăsească aeroportul.

Planul de călătorie al jucătoarei a trebuit să includă patru zboruri în loc de două, din cauza restricțiilor care au obligat-o să intre în Europa prin Spania, singura țară care i-a eliberat o viză.

„Sper să scap de politică, rasism și nazism. Doar pace și cer senin, vă rog!”, a exclamat Diatchenko, care concurează sub un steag neutru, la fel ca alți tenismeni ruși și belaruși.

După ce a cheltuit deja câteva mii de dolari, singura opțiune care i-a rămas lui Diatchenko este să se întoarcă acasă și să rateze turneul ITF W40 de la Calvi.