​Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea de la WTA Dubai după un adevărat thriller contra braziliencei Beatriz Haddad Maia. Sportiva noastră a salvat două mingi de meci și a revenit de la 1-4 în setul decisiv pentru a obține o calificare spectaculoasă, după un meci maraton de trei ore și 29 de minute (scor 4-6, 7-6(7), 7-5).

Sorana CirsteaFoto: Noushad Thekkayil/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sorana Cîrstea a salvat două mingi de meci cu Beatriz Haddad Maia

Setul I

Primul set a fost unul în care cele două jucătoare au fost la înălțime în gameurile de serviciu. Nu au fost prea multe speranțe de la retur, iar primele vulnerabilități au venit de-abia în gameul al nouălea.

Sorana (locul 70 mondial) nu a mai fost la fel de inspirată cu serviciul, iar Beatriz a convertit a treia minge de break avută în respectivul game. S-a făcut 5-4 pentru Haddad Maia, iar brazilianca a închis manșa de la lansare, scor 6-4.

Un singur moment de slăbiciune a fost decisiv pentru ca setul să fie câștigat de Beatriz.

Setul II

Setul al doilea a mers pe aceleași coordonate: serviciul a continuat să fie o armă importantă pentru cele două jucătoare, iar primele mingi de break (trei la număr, 0-40) au apărut în celebrul game șapte.

Sorana a reușit să treacă cu bine peste un moment dificil, iar odată eliberată de presiune a făcut diferența de la retur și a produs primul său break din meci (5-3).

Din păcate, Cîrstea nu a putut prelungi momentul pozitiv, iar Haddad Maia și-a recuperat breakul după un game în care sportiva noastră a fost grăbită și neinspirată (5-4).

S-a ajuns în tiebreak, acolo unde brazilianca a avut parte de un start mai bun: a 11-a favorită a ajuns în situația de a avea două mingi de meci (6-4), dar Sorana nu a renunțat la luptă și le-a salvat pe amândouă.

Mai mult, Cîrstea a valorificat a doua minge de set, iar partida avea să intre în manșă decisivă (9-7 pentru Sorana).

Setul III

Din păcate, nivelul Soranei a coborât mult în setul decisiv: erori multe, un serviciu fluctuant, iar Haddad Maia a știut să profite de momentele cenușii din jocul sportivei noastre. Brazilianca s-a desprins la 4-1 pe tabelă, iar învingătoarea părea deja cunoscută.

Au urmat însă minute în care s-au inversat rolurile: Haddad Maia a comis tot mai multe greșeli, a luat decizii neinspirate în momentele de presiune, iar Cîrstea a reușit să pună în scenă o revenire spectaculoasă (de la 1-4, s-a făcut 4-4).

Sorana a avut chiar o minge de break (putea trece în avantaj pe tabelă pentru prima dată în setul decisiv), dar șansa uriașă a fost irosită.

În cele din urmă, Cîrstea a făcut breakul, a ajuns să conducă cu 6-5, iar meciul maraton de trei ore și 29 de minute l-a închis de la serviciu (7-5).

De știut:

  • Sorana Cîrstea şi-a asigurat un premiu în valoare de 17.930 de dolari şi 60 de puncte WTA.
  • În turul al doilea, Sorana o va întâlni pe Karolina Muchova (locul 112 WTA). Va fi primul meci direct.
  • În acest an, Cîrstea are 4 victorii și 5 înfrângeri în circuitul WTA.
  • Meciul dintre Cîrstea și Haddad Maia este cel mai lung din acest an din circuitul feminin de simplu.
  • Sorana a mai reușit la un singur turneu să prindă turul al doilea în 2023: s-a întâmplat la Adelaide, acolo unde a fost învinsă de Ons Jabeur. În rest, eliminările au venit numai în runda inaugurală.
  • România mai are o reprezentantă pe tabloul feminin de simplu de la Dubai: Ana Bogdan.

Dubai Duty Free Tennis Championships se dispută în perioada 19-25 februarie, pe hard, face parte din categoria „WTA 1000” și are premii totale în valoare de $2.788.468. Simona Halep a câștigat turneul în 2015 și 2020, iar ultima ediție i-a revenit letonei Jelena Ostapenko.