Carlos Alcaraz a intrat în istoria tenisului mondial, duminică, cucerind US Open 2022 și devenind la 19 ani, 4 luni și 8 zile, cel mai tânăr lider din toate timpurile în circuitul ATP. Antrenorul ibericului, Juan Carlos Ferrero, susține că elevul său este departe de potențialul maxim.

Carlos AlcarazFoto: Adam Hunger / AP / Profimedia

Carlos Alcaraz s-a impus după o finală extrem de spectaculoasă în fața norvegianului Ruud, scor 6-4, 2-6, 7-6(1), 6-3.

Meciul de pe arena Arthur Ashe a durat trei ore și 20 de minute.

Antrenorul lui Carlos Alcaraz susține că elevul său se află la 60% din potențialul maxim

„Cred că Carlos Alcaraz este la 60% din nivelul său, poate îmbunătăți multe lucruri, știm că trebuie să continue. Acum că este numărul 1 ATP, trebuie să continue să câștige, știm asta și îi voi aminti.

Alcaraz trebuie să îmbunătățească serviciul, reverul în anumite situații, consistența și capacitatea de a nu mai ceda mental.

Sunt detalii pe care toți jucătorii trebuie să le îmbunătățească de-a lungul carierei, până în momentul retragerii” - Juan Carlos Ferrero, conform Marca.com.

Juan Carlos Ferrero: Carlos Alcaraz era diferit de ceilalți, foarte special

„Alcaraz s-a născut pentru a juca în astfel de turnee mari, cu multă presiune. Din prima am văzut la el că este diferit față de ceilalți copii de pe teren. Încă văd diferențele între el și alți jucători de tenis.

Când a ajuns la academie era slăbuț, era rapid, dar nu avea mușchi, dar am văzut ceva foarte special la el.

L-am văzut pentru prima dată când avea 12 sau 13 ani. A venit la academie și ne-am antrenat într-o zi, era foarte mic, dar se vedea că toată lumea vorbește despre el. Avea tot ce are și acum, dar la o mărime mică.

Oficial, m-am dus să-l văd când a obținut primul lui punct ATP, la vârsta de 14 ani.

Am văzut acel meci, în care a jucat foarte bine un set. Se vedea deja că la 14 ani și fără fizic, poate concura cu rivali foarte duri pentru el. Atunci încă nu vorbisem despre a lucra împreună" - Juan Carlos Ferrero.

De știut după finala US Open 2022

  • Alcaraz va primi 2.600.000 de dolari şi 2.000 de puncte ATP, iar Ruud va încasa un cec în valoare de 1.300.000 şi 1.200 de puncte ATP.
  • Începând de luni, 12 septembrie 2022, Carlos Alcaraz va ocupa prima poziție în clasamentul ATP (6.740 de puncte), iar Casper Ruud se va afla pe locul al doilea (5.850 de puncte). Podiumul va fi completat de Rafael Nadal (5.810 puncte).
  • Carlos are 6 titluri în palmares: Umag (2021), Rio de Janeiro, Miami Masters, Barcelona, Madrid Masters și US Open (2022).
  • Casper Ruud a pierdut a doua finală de Grand Slam disputată, după ce la Roland Garros 2022 a fost învins de Rafael Nadal, scor 6-3, 6-3, 6-0.
  • Carlos și Casper s-au întâlnit de trei ori în circuitul ATP, iar spaniolul s-a impus de fiecare dată: Marbella (2021), Miami și US Open (2022). Norvegianul a câștigat un meci demonstrativ la Hurlingham (2022).

Cei mai tineri lideri din istoria ATP

Carlos Alcaraz - 19 ani și 4 luni

Lleyton Hewitt - 20 ani și 9 luni

Marat Safin - 20 ani și 10 luni

John McEnroe - 21 ani și o lună

Andy Roddick - 21 ani și 2 luni

Bjorn Borg - 21 de ani și 3 luni.