Ucraineanca Elina Svitolina s-a declarat dezamăgită de hotărârea organizatorilor turneului US Open de a autoriza jucătorii din Rusia şi din Belarus să continue să concureze, sub drapel neutru, în ciuda invaziei armatei ruse din Ucraina, informează cotidianul L'Equipe.

Elina SvitolinaFoto: Julio Cesar AGUILAR / AFP / Profimedia

Fostul nr.3 mondial speră ca organizatorii turneelor de Grand Slam să adopte o poziţie mai fermă faţă de Rusia şi Belarus.

Jucătorii celor două ţări au putut participa la Roland Garros, în luna mai, dar, în schimb, au fost excluşi de la Wimbledon, care debutează pe 27 iunie.

„Era de datoria organizatorilor US Open să ia o decizie, dar ei au ales această cale. Sportul ucrainean a făcut un pas înapoi cu zece ani, căci toate infrastructurile au fost complet avariate sau distruse. Deci, sunt multe motive pentru care ruşii şi belaruşii nu ar trebui să concureze” - Elina Svitolina.

Elina Svitolina, reacția colegilor din circuit și modul în care a schimbat-o războiul

Tăcerea colegilor ei din Rusia și Belarus a fost, de asemenea, surprinzătoare pentru Elina Svitolina.

„Pentru noi nu prea era de înțeles de ce nu am primit sprijin din partea lor. Simt că asta a creat tensiune între noi", a declarat Svitolina, care i-a mulțumit Igăi Swiatek, lidera ierarhiei mondiale, pentru discursul de la Roland Garros, când poloneza a îndemnat Ucraina să „rămână puternică” și a reamintit tuturor că războiul este încă în desfășurare.

Elina Svitolina și Gael Monfils au anunțat, la jumătatea lunii mai, că vor avea o fetiță care se va naște în luna octombrie a acestui an.

„Am fost extrem de încântată de veste. Și apoi, câteva zile mai târziu, a început războiul. A fost mult stres, eram foarte îngrijorați. De fapt, eram mai îngrijorată pentru război decât pentru mine. Nici măcar nu-mi amintesc ce s-a întâmplat în primele zile. A fost insuportabil.

Prioritățile s-au schimbat, viziunea asupra vieții s-a schimbat. Nu că înainte nu prețuiam timpul petrecut în familie cu părinții mei, dar acum chiar îmi place să petrec timp cu ei. Au avut șansa de a părăsi Ucraina și sunt în Europa în acest moment. S-au schimbat multe lucruri în interior, din punct de vedere mental. Un război chiar îi schimbă pe oameni.

În acest moment mă simt de parcă ultima dată când am ținut racheta în mână a fost acum 20 de ani. Îmi doresc foarte mult să concurez la Jocurile Olimpice (din 2024) de la Paris. Acesta este obiectivul meu. Dar nu este primul lucru la care mă gândesc în acest moment” - Elina Svitolina.