Campioană la Roland Garros pentru a doua oară după ce a învins-o în finală pe Coco Gauff (6-1, 6-3), Iga Swiatek le-a mulțumit celor care i-au fost aproape și a avut un mesaj pentru Ucraina. De asemenea, lidera mondială și-a lăudat adversara și a asigurat-o că în viitor va câștiga numeroase titluri de Grand Slam.

Iga Swiatek, campioana la Roland GarrosFoto: Michel Euler / AP - The Associated Press / Profimedia

Iga Swiatek, prima reacție după finala de la Roland Garros

Iga a afirmat că își va sărbători cea de-a 21 aniversare și câștigarea turneului de la Roland Garros stând în pat, urmărind televizorul și mâncând tot ce își dorește timp de o săptămână.

„În primul rând vreau să o felicit pe Cori, a progresat enorm. La vârsta ta, eram în primul meu an în circuit și habar nu aveam ce făceam. Sunt sigură că vei găsi drumul spre un trofeu de Grand Slam sau chiar mai multe.

Vreau să mulțumesc echipei mele. Oh, Doamne! Fără voi nu aș fi fost aici. Vă mulțumesc pentru sprijinul total, indiferent de situație, tot timpul. De asemenea, tatălui meu! Nu aș fi fost pe lume fără tine. Surorii mele care este acasă. Tuturor celor care sunt în lojă. Vă mulțumesc!

Acum doi ani, nu mă așteptam să câștig acest trofeu, dar acum așteptările au fost mari. Iar eu am muncit enorm, așa că sunt foarte fericită. Sunt extrem de fericită și că văd atât de multe steaguri poloneze în tribune. Mă bucur să vă am pe toți aici.

Mulțumesc organizatorilor turneului, Federația Franceză de Tenis, este întotdeauna o plăcere să mă întorc aici, există o motivație în plus. (n.r. a luat o pauză de câteva secunde, pentru că a uitat numele sponsorilor ei) Încă mai am multe de învățat!

Pentru Ucraina... fiți puternici. Lumea este încă acolo. De la primul meu discurs de la Doha, am crezut că situația se va îmbunătăți. dar încă mai am speranțe și încerc să o susțin” - Iga Swiatek, după finala de la Roland Garros.

Iga Swiatek, parcurs excelent la Roland Garros

Turul I: 6-2, 6-0 vs Lesia Tsurenko (54 min)

Turul II: 6-0, 6-2 vs Alison Riske (1h 1 min)

Turul III: 6-3, 7-5 vs Danka Kovinic (1h 30min)

Optimi: (5)6-7, 6-0, 6-2 vs Qinwen Zheng (2h 45 min)

Sferturi: 6-3, 6-2 vs Jessica Pegula (1h 29 min)

Semifinale: 6-2, 6-1 vs Daria Kasatkina (1h 4 min)

Finala: 6-1, 6-3 vs Coco Gauff (1h 8 min).

De știut:

  • Swiatek va primi 2.200.000 de euro şi 2000 de puncte WTA, iar Gauff un cec în valoare de 1.100.000 şi 1.300 de puncte WTA.

  • În clasamentul WTA care va fi publicat luni, Iga Swiatek va fi în continuare lideră (8.631 de puncte), în timp ce Coco Gauff va urca pe 13 - cel mai bun loc din carieră (2.756).

  • Iga Swiatek a egalat cea mai lungă serie de victorii din acest secol, reuşită de americanca Venus Willams în anul 2000. Deţinătoarea recordului de victorii consecutive de la crearea WTA, în 1973, este cehoaica Martina Navratilova, autoarea unei serii de 74 de succese la rând între 1983 şi 1984.

Iga Swiatek și performanțele incredibile din ultima perioadă

Lidera WTA a câștigat al șaselea turneu consecutiv la care a participat: Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Roma și Roland Garros.

Swiatek și-a mărit sâmbătă seria invincibilității, ea ajungând la 35 de victorii consecutive (33 în circuitul WTA și alte două în FedCup - cu Mihaela Buzărnescu și Andreea Prisăcariu).

Iga a cucerit al doilea titlu la Roland Garros (s-a mai impus în 2020) și al nouălea din carieră.