​Colaborarea de succes dintre Anett Kontaveit și Dmitry Tursunov a ajuns la final, după o perioadă în care sportiva din Estonia a câștigat cinci turnee WTA. A doua jucătoare a lumii a explicat care a fost motivul care a dus la despărțirea de antrenorul rus.

Dmitry Tursunov si Anett KontaveitFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dmitry Tursunov, demis de Anett Kontaveit pentru că este rus

La o zi distanță după ce Tursunov a anunțat că nu mai este antrenorul sportivei din Estonia, Kontaveit a explicat motivele despărțirii într-o conferință de presă la Tallinn.

„În primul rând, aș vrea să-i mulțumesc lui Dmitry Tursunov pentru tot acest timp, pentru această etapă marcată de atât de mult succes și relație bună dintre noi doi. Sunt cu adevărat foarte recunoscătoare.

Motivul pentru care am luat această decizie este că el are pașaport rusesc, așa că în momentul de față ne este foarte greu să obținem vize pentru a călători.

Chiar dacă am dori, nu m-ar putea însoți în multe turnee și, în acest moment, simt că mai am nevoie de cineva lângă mine” - Anett Kontaveit, citată de welovetennis.fr.

Anett Kontaveit a pus luni capăt colaborării cu Dmitry Tursunov, cel care a ajutat-o să ajungă pe locul 2 în ierarhia WTA (cea mai bună clasare din carieră). Anunțul a fost făcut chiar de antrenorul rus.

Cei doi colaborau din 2021, de la turneul WTA de la Cincinnati, estoniana câştigând apoi patru turnee la finalul sezonului 2021 (Cleveland, Ostrava, Moscova şi Cluj-Napoca).

În 2022, estoniana a câştigat din nou, la Sankt Petersburg, înainte de a ajunge în finala de la Doha pe 26 februarie. De atunci, cel mai bun rezultat al său a fost un sfert de finală la Stuttgart la mijlocul lunii aprilie. La Roland Garros, ea a fost eliminată în primul tur, o performanţă slabă, care, paradoxal, nu a împiedicat-o să-şi asigure luni cel mai bun loc din carieră în clasamentul WTA, scrie Agerpres.