Simona Halep s-a calificat în sferturile de la WTA Madrid după ce a învins-o, scor 6-4, 6-4, pe Coco Gauff (favorită 14). După un prim set în care diferența s-a făcut la micile detalii, Halep a avut nevoie de o revenire spectaculoasă de la 1-4 în a doua manșă pentru a închide partida (disputa a durat o oră și 17 minute). Urmează un meci cu Ons Jabeur, singura jucătoare din TOP 10 mondial care se mai află la Caja Magica.

Simona HalepFoto: Atilano Garcia/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

De știut:

  • Pentru calificarea în sferturi, Simona va primi 169.650 de euro şi 215 puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Ons Jabeur (Tunisia - locul 10 WTA și favorită 8) va fi adversara Simonei din sferturi. Cele două s-au întâlnit de trei ori în circuitul mondial, scorul fiind 2-1 în favoarea sportivei noastre.
  • Simona Halep a câștigat turneul de la Madrid la edițiile din 2016 și 2017. De asemenea, ea a mai disputat finale în 2014 (învinsă de Maria Sharapova) și în 2019 (a cedat cu Kiki Bertens).
  • În 2021, Halep a părăsit turneul de la Caja Magica în faza optimilor (6-4, 5-7, 5-7 cu Elise Mertens).

Simona Halep - Coco Gauff 6-4, 6-4, în optimile de la WTA Madrid

6:4 Simona începe cu bine gameul de serviciu. Halep servește foarte bine la mediană, este la două puncte distanță de victorie. Acum sunt două mingi de meci: 40-15. Halep închide meciul, americanca a căzut total în a doua parte a setului.

5:4 Coco scapă complet un forehand, e clar că și-a pierdut busola (15-30). Și încă o eroare cu dreapta, 15-40, sunt două mingi de break pentru Halep. Vine breakul, Simona are o serie de patru gameuri la rând și va servi pentru a închide meciul.

4:4 Gauff resimte pierderea serviciului, comite tot mai multe erori, iar Simona câștigă de-o manieră categorică gameul de serviciu. Este 4-4 în aceste momente.

3:4 Gauff nu simte presiunea, servește foarte bine, este în deplin control (40-0). Simona este mai agresivă, face pasul în teren, iar egalitatea este restabilită (40-40). Halep își asumă riscuri și închide punctul cu o dreaptă în colțul terenului. Dublă greșeală a lui Gauff, minge de break pentru Halep. Încă o dublă, Simona face breakul și cu ajutorul adversarei.

2:4 Simona trece cu bine peste gameul de serviciu, iar acum își va concentra atenția pentru a încerca să facă breakul.

1:4 Retur prea lung al Simonei, păcat, era o oportunitate pe serviciul doi al adversarei. Încă un retur slab, mingea rămâne în fileu. În sfârșit, passingul îi iese Simonei. De pe mediană, Coco ratează complet un rever în lungul liniei, minge de break pentru Halep. Cu un forehand Simona trimite prea lung, iar apoi își dă o palmă peste cap. Adversara o ajută puțin: dublă greșeală. Revine însă americanca cu un serviciu la teu, egalitate. As al lui Gauff, iar apoi încă unul. Coco scapă cu bine de un game dificil, americanca conduce cu 4-1.

1:3 Simona reușește un game de serviciu foarte bun, câștigat la zero în scurt timp.

0:3 Simona face pasul în față, lovește violent cu forehandul, iar punctul îi revine. Gauff a construit foarte bine punctul, a câștigat teren, iar apoi a trimis decisiv cu backhandul în lungul liniei. Gauff este pe tot terenul, ea dictează rimtul, are două mingi de 3-0. As al americancei, este deja 3-0 pentru ea în debutul setului al doilea.

0:2 Gauff face pasul spre fileu pe un serviciu al doilea, iar Simona ratează execuția. Sunt ceva erori de ambele părți în aceste momente. Coco este foarte agresivă la retur, iar atacul ei dă roadele scontate: 30-30. Din interiorul terenului, Gauff execută perfect un smash, iar apoi face breakul. Este 2-0 pentru americancă.

0:1 Setul al doilea a început cu Coco la serviciu. Simona ratează un passing, iar apoi dă ușor cu racheta de zgură. Americanca câștigă gameul, unul în care Halep a făcut mai multe cadouri.

6:4 O eroare a Simonei la primul punct din game (0-15). Revine cu un serviciu la teu (15-15). Forehand în lungul liniei, Halep este în avantaj. Simona lasă un passing, iar mingea cade în teren. Eroare de apreciere a jucătoarei noastre. Minge de set, Halep a jucat foarte bine cu o minge înaltă care a ajutat-o să iasă din defensivă. Simona profită de prima minge de set avută, manșa îi revine cu 6-4.

5:4 Coco trimite o ramă, mingea ajunge în tribune. De pe mediană, americanca ratează un forehand (0-30). Sunt primele mingi de break, iar ele sunt de partea Simonei (15-40). Gauff mai face o dublă, iar breakul este reușit de Halep. Ea conduce acum cu 5-4 și va urma la serviciu.

4:4 Simona joacă primele puncte cu primul serviciu, iar avantajul în schimburi este unul decisiv. Se ajunge rapid la 40-0. Halep câștigă gameul fără emoții, este din nou egalitate.

3:4 Simona alege neinspirat, iar apoi Gauff trimite passingul de lângă fileu. Dreaptă inversă de manual, Halep egalează la 15. Coco atacă din aproape orice poziție, iar punctul îi revine. Se joacă la un nivel fantastic! Halep se impune după o serie de lovituri spectaculoase. Pe o minge înaltă, Simona ratează un backhand. Gauff închide gameul cu încă o scurtă inspirată și executată perfect. Americanca este din nou în avantaj: 4-3.

3:3 Primul as al Simonei. Halep joacă lung cu forehandul, iar Coco nu mai are răspuns. Încă un serviciu foarte bun, de această dată la exterior. Fără probleme pentru Halep, se face 3-3.

2:3 Coco face pasul spre fileu, dar Simona nu reușește passingul. Americanca trimite în forță și pe mediană, iar Halep greșește. Cel mai frumos raliu de până acum îi revine Simonei: cât de bine joacă ambele din defensivă. Gauff trimite o scurtă perfectă după un retur scurt al Simonei. Prima dublă a americancei. Coco câștigă gameul de serviciu, are multă siguranță atunci când se află la lansare.

2:2 Gauff încearcă să trimită cu multă adâncime, dar pune prea multă forță în execuții. Gameul este al Simonei, egalitate din nou.

Coco interpretează o partitură ofensivă, nu vrea neapărat să lungească raliurile împotriva Simonei. Până acum, Gauff a servit foarte bine.

1:2 Gauff servește foarte bine, găsește unghiuri ascuțite. Pe o un backhand din săritură al Simonei, Coco nu mai are răspuns, iar mingea rămâne în plasă. Halep este prea departe de baseline, nu poate pune presiune din această poziție. Ratează și Coco un forehand de pe mediană, destule erori în acest debut de meci. Un forehand inside-in al Simonei rămâne în plasă, iar gameul este al americancei.

1:1 Coco se apără foarte bine, deplasarea este la un nivel înalt, iar momentan nici Simona nu este neapărat prea inspirată în selecția loviturilor. Gauff atacă un serviciu doi moale, americanca pune totul pe cartea atacului. Halep ratează un backhand în cross, egalitatea este restabilită (40-40). Simona servește bine, câștigă un game complicat și egalează la 1.

0:1 Un prim game de serviciu mai lejer pentru Coco. Americanca a servit bine, a pus presiune, iar gameul a curs în favoarea ei.

S-a încheiat încălzirea, în scurt timp va începe meciul din arena Manolo Santana.

De știut:

  • Halep şi Gauff s-au mai întâlnit de două ori, iar românca s-a impus de fiecare dată (6-3, 6-3 în optimi la Wimbledon 2019 și 6-3, 6-4 în turul trei de la Indian Wells 2022).

Simona Halep, traseul virtual de la WTA Madrid

Turul I - 6-2, 6-3 vs Shuai Zhang

Turul II - 6-3, 6-1 vs Paula Badosa

Optimi - Coco Gauff

Sferturi - Ons Jabeur

Semifinale - Amanda Anisimova / Ekaterina Alexandrova

Finală - Jessica Pegula, Elena Rybakina, Emma Răducanu.

WTA Mutua Madrid Open are loc în perioada 28 aprilie - 7 mai pe zgura din complexul de la Caja Magica. Face parte din categoria WTA 1000, are premii totale în valoare de $6.575.560, iar campioana en-titre este Aryna Sabalenka. Simona Halep s-a impus la edițiile din 2016 și 2017.

Surprizele continuă la WTA Madrid - Alte patru favorite, eliminate în turul al doilea (Rezultatele zilei)