Sorana Cîrstea a părăsit Australian Open în optimi, jucătoarea noastră fiind învinsă de Iga Swiatek (a șaptea favorită și campioană la Roland Garros în 2020) după un meci epuizant. Poloneza a avut câștig de cauză (5-7, 6-3, 6-3) la capătul unui duel de două ore și 28 de minute. România a rămas fără reprezentante la Melbourne: Simona Halep și Sorana Cîrstea au fost învinse în cursul zilei de luni.

Sorana CirsteaFoto: Brandon MALONE / AFP / Profimedia

Aici poți vedea un rezumat al partidei dintre Sorana Cîrstea și Iga Swiatek.

De știut:

  • Pentru parcursul de la Melbourne, Sorana Cîrstea va primi un cec în valoare de $328.000 şi 240 de puncte WTA.
  • În urma evoluției de la Australian Open, Sorana se află pe locul 31 în ierarhia WTA live (salt de șapte poziții).
  • România a rămas fără reprezentante la Melbourne după ce Simona Halep și Sorana Cîrstea au părăsit primul Grand Slam al anului în faza optimilor.
Turul 4, feminin, s-au disputat luni:

Danielle Collins (27) - Elise Mertens (19) 4-6, 6-4, 6-4

Alize Cornet - Simona Halep (14) 6-4, 3-6, 6-4

Iga Swiatek (7) - Sorana Cîrstea 5-7, 6-3, 6-3

Sferturi:

Ashleigh Barty (1) - Jessica Pegula (21)

Barbora Krejcikova (4) - Madison Keys

Danielle Collins (27) - Alize Cornet

Iga Swiatek (7) - Kaia Kanepi / Aryna Sabalenka (2).

Desfășurarea partidei Sorana Cîrstea - Iga Swiatek 7-5, 3-6, 3-6

3:6 Sorana variază, conduce punctul, dar nu reușește passingul cu reverul (0-30). Trei mingi de meci după ce Cîrstea ratează o lovitură. Swiatek fructifică prima minge de meci, iar partida se încheie după două ore și 28 de minute.

3:5 Sorana se precipită, atacă necontrolat, iar Iga ajunge rapid la 40-0. Cu toate că jucătoarea noastră reușește două retururi câștigătoare (40-30), Swiatek închide gameul cu serviciul. Este 5-3 pentru poloneză.

3:4 Sorana resimte efortul din gameul precedent și nu este deloc inspirată la nivelul alegerii loviturilor. Swiatek face din nou breakul, de această dată la zero. Iga conduce cu 4-3 și urmează la serviciu.

3:3 Sorana comite o eroare neforțată cu forehandul, apoi vine un as al polonezei. Sorana nu renunță, atacă din toate pozițiile și reușește să recupereze breakul. Egalitate din nou în setul decisiv.

2:3 Iga profită de momentul mai slab al Soranei, jucătoarea noastră pare să fi rămas cu gândul la cele patru mingi de break ratate în gameul anterior. Sunt doua șanse de break acum pentru poloneză. Din păcate, o eroare neforțată duce gameul în statistica polonezei, Iga conduce acum cu 3-2 în setul decisiv.

2:2 Iga ratează un voleu drive, în timp ce Sorana este inspirată la retur. Din păcate, Cîrstea pune prea multă forță într-un forehand, iar mingea de break este ratată. Rever în lungul liniei fantastic al Soranei, a doua șansă de break. Banda fileului ține mingea în terenul jucătoarei noastre - încă o egalitate. Nici a treia oară Sorana nu putut converti mingea de break. Iga anulează și a patra șansă de break: forehand lasou în lungul liniei. Până la urmă, un game de peste 11 minute este câștigat de Iga. Sorana a avut patru mingi de break.

2:1 Game la zero care îi revine Soranei. Jucătoarea noastră conduce cu 2-1 și va încerca să facă diferența de la retur.

1:1 Iga pune presiune cu serviciul, restabilește egalitatea, avem mult echilibru în setul decisiv până acum.

1:0 Decisivul a început cu Sorana la serviciu, iar Cîrstea a câștigat gameul la 15. Sportiva noastră conduce în setul al treilea.

3:6 Iga comite o dublă greșeală (0-30), dar revine și servește foarte bine. Trei puncte la rând câștigate de poloneză, Swiatek are minge de set (40-30). La a doua încercare, Iga câștigă manșa (6-3), vom avea set decisiv.

3:5 Sorana comite mai multe greșeli, pare ușor destabilizată din punct de vedere mental. Câștigă Cîrstea un punct cu un contre-pied (15-30), iar apoi egalează după ce a trimis o scurtă. Jucătoarea noastră trece cu bine peste un game dificil, iar acum Iga va servi pentru a câștigat al doilea set.

2:5 Game echilibrat, Sorana reușește câteva lovituri frumoase, dar Iga servește foarte bine și se distanțează la 5-2. Poloneza este foarte aproape să trimită meciul într-un set decisiv.

2:4 Se joacă spectaculos, risipă mare de energie. Multe lovituri câștigătoare de ambele părți. Iga are minge de break după un raliu teribil de 22 de lovituri. Încă o minge de break anulată de Cîrstea. A treia oară a fost cu noroc pentru Swiatek: poloneza a făcut breakul și s-a distanțat la 4-2.

2:3 Sorana nu cedează, deși a fost condusă. Are o defensivă puternică de pe baseline, iar forehandul trimite mingea foarte puternic. Din păcate, uneori se grăbește. Swiatek scapă cu bine de gameul de serviciu și trece din nou în avantaj.

2:2 Sorana joacă fantastic în aceste momente: servește și un as, iar backhandul în lungul liniei adună aplauze din tribune (40-0). Din păcate, urmează o perioadă de ușoară relaxare. Sorana închide totuși gameul și egalează după ce a fost condusă cu 2-0.

1:2 Cîrstea ratează un voleu drive de forehand după ce atacase perfect. Nu este însă marcată de acest lucru, continuă să atace, iar tactica dă roade. Sorana își recâștigă serviciul.

0:2 Sorana este trădată de primul serviciu, iar Iga atacă foarte bine de la retur. Poloneza are două mingi de break. Din fericire, Cîrstea salvează situația de pe baseline (40-40). Apar însă două erori, iar Sorana își cedează în cele din urmă serviciul.

0:1 Setul al doilea a început cu Iga la serviciu. Poloneza nu vrea să îi dea timp Soranei, lovește mingea din urcare, iar după un forehand câștigător strânge pumnul. Iga trece în avantaj pe tabelă după un game în care Cîrstea a avut șansele ei.

7:5 Sorana servește la un nivel ridicat și câștigă la zero gameul. Cîrstea a închis setul cu 7-5 după 51 de minute.

6:5 Sorana își recapătă încrederea, face diferența de la retur, iar breakul vine absolut firesc. Cîrstea a dominat categoric gameul, iar acum va servi pentru a câștiga primul set.

5:5 De la 40-0, gameul se complică. Sorana ratează de pe mediană, Iga pune presiune fără să deschidă unghiurile. Cîrstea reușește să își câștige gameul de serviciu cu emoții. Este 5-5.

4:5 Iga continuă perioada bună: sunt trei gameuri la rând câștigate de poloneză. Sorana a coborât puțin nivelul: forehandul a produs mai multe erori, iar serviciul nu prea a mai ajutat-o...

4:4 Game rău de serviciu făcut de Sorana, comite și două duble greșeli. Este momentul în care Swiatek își ia breakul înapoi. Poloneza a egalat situația în primul set, 4-4.

4:3 Iga nu are emoții în gameul în care servește. Sorana pune unele probleme cu un retur în picioarele adversarei, dar este prea puțin pentru a conta cu adevărat.

4:2 Iga pune prea multă forță de la retur, iar mingea nu prinde terenul. Sorana are un nivel ridicat la serviciu, iar gameul este închis de sportiva noastră înainte ca acesta să se complice.

3:2 Swiatek reușește un game de serviciu impecabil (câștigat la zero).

3:1 Iga și-a reglat tirul, are adâncime în execuții, iar trei mingi de break apar relativ repede (0-40). Sorana servește variat, iar egalitatea este restabilită. Cîrstea salvează în total patru mingi de break. Acum Sorana conduce cu 3-1.

2:1 Iga încearcă să preia inițiativa, dar Sorana joacă foarte bine de la retur. Un duel de pe mediană îi revine jucătoarei noastre, iar Cîrstea are o minge de break. Din păcate, reverul Soranei nu găsește terenul, egalitate. Poloneza își câștigă serviciul cu emoții și reduce din diferența de pe tabelă.

2:0 Sorana servește precis, stă aproape de baseline și conduce punctele. Gameul îi revine, iar jucătoarea noastră conduce acum cu 2-0.

1:0 Duelul a început cu Iga la serviciu. Sorana este agresivă și inspirată de la retur și ajunge să aibă două mingi de break (15-40). Și cu ceva noroc (o minge a ciupit efectiv tușa) poloneza salvează mingile de break. Până la urmă, Sorana face breakul: a jucat foarte bine în primul game al partidei.

Sorana (38 WTA) și Iga (9 WTA) nu s-au mai duelat până acum. Partida are loc pe Margaret Court Arena.