Simona Halep și Alize Cornet au oferit o adevărată luptă în optimile de la Australian Open. Românca nu a început deloc bine meciul, a fost condusă cu set și break, dar a reușit să revină în ciuda problemelor cauzate de temperaturile ridicate de la Melbourne (au fost chiar și 33 de grade Celsius) și să împingă confruntarea în set decisiv. Franțuzoaica aflată pe locul 61 în ierarhia WTA a făcut breakul decisiv în al șaptelea game și, după ce a ratat două mingi de meci la retur, a închis partida cu serviciul (6-4, 3-6, 6-4, după două ore și 33 de minute de joc).

Simona Halep si caldura mare de la MelbourneFoto: Ella Ling/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aici poți vedea un rezumat al partidei dintre Simona Halep și Alize Cornet.

De știut:

  • Pentru prezența în optimi, Simona va primi un cec în valoare de 328.000 de dolari și 240 de puncte în clasamentul WTA de simplu.

  • Cornet, care s-a calificat pentru prima oară în sferturile unui turneu de Grand Slam, va da în următorul tur peste americanca Danielle Collins (30 WTA).

  • Halep a fost finalistă la Australian Open în 2018 (învinsă de Caroline Wozniacki), iar la ediția de anul trecut a fost eliminată de Serena Williams în sferturi.

VIDEO Alize Cornet, imaginile zilei - În lacrimi după victoria epuizantă cu Simona Halep

Statistica partidei dintre Simona Halep și Alize Cornet:

Ași: 0-1

Duble greșeli: 1-9

Puncte câștigate cu primul serviciu: 55% - 56%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 52% - 41%

Puncte de break câștigate: 55% (6/11) - 50% (6/12)

Puncte câștigate la fileu: 54% (13/24) - 83% (15/18)

Lovituri câștigătoare: 27 - 22

Erori neforțate: 41 - 46

Viteză medie primul serviciu: 154 km/h - 158 km/h

Viteză medie al doilea serviciu: 115 km/h - 128 km/h.

Simona Halep vs Alize Cornet 1-4

2022, Australian Open: 6-4, 3-6, 6-4 pentru Cornet

2015, Madrid: 7-6(6), 6-3 pentru Cornet

2014, Dubai: 6-1, 1-1 abandon Halep

2013, Sofia: 6-4, 6-4 pentru Halep

2011, Monterrey: 7-5, 6-1 pentru Cornet

Desfășurarea meciului dintre Simona Halep și Alize Cornet (4-6, 6-3, 4-6)

Setul III

4-6 Cornet ratează o scurtă. Simona nu ia decizia cea mai bună de lângă fileu și Cornet o pasează. Retur fulgerător al Simonei! Halep lovește prea jos, mingea se oprește în fileu. Lovitură ratată complet de Simona... minge de meci pentru Cornet. Alize servește bine și Simona trimite în fileu. Aventura Simonei la Australian Open se oprește în optimi.

4-5 Voleu excelent al Simonei. Forehand câștigător pentru Cornet. Simona trimite prea puternic, mingea aterizează în spatele liniei de fund. Cornet se apără excelent și obține două mingi de meci. Simona o salvează pe prima cu un rever în lung de linie pe contre pied. Simona servește excelent și forțează o eroare din partea adversarei. Simona lovește lung, aproape de linia de fund, Cornet se întinde, dar nu mai trimite înapoi în terenul Simonei. Lovitură prea lungă a franțuzoaicei, Simona rămâne în meci.

3-5 Simona returnează în corpul adversarei și începe bine gameul. Cornet ratează voleul, dar Simona nu o poate pasa. Scurtă superbă a Simonei. Cornet forțează, vine la fileu și Simona nu are răspunsul potrivit. Simona a dictat ritmul schimbului, dar Cornet a rezistat și eroarea româncei a venit. Lovitura Simonei se oprește în banda fileului.

3-4 Simona urmărește bine mingea și o oprește lângă fileu, în terenul adversarei. Cornet trimite pe culoarul de dublu. Simona mai ratează un voleu. Simona este departe de mine, Cornet pune presiune (30-30). Rever în lung de linie câștigător al franțuzoaicei. Cornet returnează bine și face breakul.

3-3 Simona ratează returul. Simona se apără excelent și reușește un rever în diagonală superb. Simona returnează lung și Cornet este surprinsă. Retur prea lung al Simonei. Halep prinde linia și obține o minge de break. Încă un retur ratat mult prea ușor de Simona. Românca ajunge prea târziu la minge și nu pune suficientă forță în lovitură. Schimb intens câștigat de Cornet.

3-2 Alize trimite un slice în fileu. Franțuzoaica trimite pe culoarul de dublu. Alize atacă decisiv pe serviciul secund. Cornet caută colțul terenului, dar lovește prea puternic. Alize face pasul în teren și câștigă punctul cu un voleu drive. Rever trimis afară de Cornet.

2-2 Cornet începe bine gameul de serviciu. Simona nu poate returna și este nemulțumită. Rever în lung de linie ratat de Simona. Cornet se apără excelent și închide gameul cu o lovitură frumoasă de forehand.

2-1 Simona servește bine spre exterior, face pasul în teren și închide punctul cu o lovitură trimisă în același loc. Simona controlează punctul și forțează o eroare. Puțin noroc pentru Cornet - mingea trimisă de Simona s-a oprit în terenul româncei după ce a lovit banda fileului. Forehand ratat de Simona. Halep trimite un lob slab, dar Cornet ratează de lângă fileu. Lovitură moale a Simonei (40-40). De această dată, Simona ajunge la timp la scurtă și închide punctul. Simona rupe ritmul și Alize lovește cu rama.

1-1 Schimburi intense, echilibru în acest debut de set. Retur ratat de româncă. Alize comite o eroare neforțată. Forehand din săritură trimis afară de Halep. Cornet face a noua duhlă greșeală. Simona returnează puțin prea lung și schimbă racheta. Simona vine din cealaltă parte a terenului, ajunge la scurtă, dar nu mai poate trimite mingea peste fileu.

1-0 Setul decisiv începe cu Simona la serviciu. Retur în fileu al franțuzoaicei. Alize returnează mai bine, Simona trimite afară. Punct câștigat de Halep cu o lovitură de rever în lung de linie. Cornet returnează foarte bine, dar ratează complet a doua lovitură. Simona își face în cele din urmă serviciul.

Simona a câștigat 16 puncte la rând.

Setul II

6-3 Retur bun al Simonei, în picioarele adversarei. Simona câștigă din ce în ce mai ușor punctele, Alize pare sleită de puteri. Setul se termină cu o dublă greșeală.

5-3 Serviciu excelent la mediană. Alize comite din ce în ce mai multe erori. Cornet nici nu mai încearcă să returneze. Încă un game câștigat la 0 de Halep.

4-3 Început bun de game pentru Simona, ajutată și de o dublă a adversarei. Retur foarte bun - trei mingi de break. Încă o eroare a franțuzoaicei - break alb pentru Halep.

3-3 Simona clipește prima într-un schimb prelungit. Forehand în lung de linie câștigător al Simonei. Sliceul Simonei o incomodează pe Cornet, care trimite mult afară. Simona atacă și câștigă punctul. Cornet a rezistat bine în defensivă, dar nu a mai avut răspuns în cele din urmă - Simona egalează.

2-3 Alize servește bine spre exterior și Simona nu mai are timp să revină în poziție. Retur câștigător de rever. Alize ratează o lovitură, Simona câștigă punctul, dar căldura o deranjează din ce în ce mai tare. Cornet face pasul la fileu și câștigă punctul. Alize ajunge la o scurtă, Simona caută lovitura în cross, dar mingea nu trece de fileu. Forehand plasat bine de Simona (40-40). Lovitură bună din defensivă a Simonei. Halep ajunge la scurta franțuzoaicei și recuperează breakul.

Simona pare afectată de căldura de la Melbourne - în aceste momente sunt 33 de grade Celsius.

1-3 Eroare după eroare de partea Simonei. Alize stă bine în schimb și îl închide cu reverul în lung de linie. Simona ratează contrascurta, Cornet o lobează și închide punctul cu un smash sigur. Simona salvează o minge de break. Încă un voleu ratat de Simona...

1-2 Alize trimite o minge moale, Simona nu pare să se simtă deloc bine. Simona rămâne incredibil într-un schimb, dar tot ea este cea care trimite în banda fileului dintr-o poziție favorabilă. Halep ajunge târziu la minge, pare nemulțumită după fiecare punct. Dublă greșeală a franțuzoaicei. Încă una. Simona ratează o oportunitate imensă de break - trimite pe culoarul de dublu cu forehandul. Alize prinde linia de fund cu o lovitură bună de forehand. Simona atacă serviciul secund, dar trimite în fileu.

Căldura o afectează pe Simona - sportiva noastră rămâne în spatele linie de fund între gameuri.

1-1 Retur ratat de Alize. De această dată, sportiva din Franța pune mingea în colțul terenului. Minge trimisă pe culoarul de dublu de Alize. Cornet trece la atac și egalează la 30. Încă un retur câștigător pe serviciul secund al Simonei. Cornet trimite în spatele liniei de fund, minge de break ratată. Simona nu are nici noroc - trimite în banda fileului din apropiere, mingea trece în terenul adversarei, dar aceasta o lobează. De această dată, Simona nu mai greșește de lângă fileu. Simona ratează voleul, încă o șanse de rebreak pentru Cornet. Mingea Simonei se oprește în banda fileului.

1-0 Simona începe setul secund cu o lovitură perfectă în cross. Contrascurtă superbă a Simonei. Ratare inexplicabilă cu forehandul a Simonei. Halep face pasul în teren și obține două mingi de break. Simona pune presiune și face break încă din primul game.

Setul I

4-6 Simona s-a aflat într-o poziție excelentă, dar a luat decizia greșită și Cornet a revenit. Simona vine la fileu, dar ratează smashul (0-30). Alize se apără bine, Simona nu gândește limpede în aceste momente - trei mingi de set. Prima este salvată - Cornet dă afară. Alize incomodează cu un slice și Simona trimite afară.

4-5 Cornet lovește prea lung. Alize o incomodează pe Simona cu un slice, mingea româncei nu trece de fileu. Simona controlează schimbul și Cornet greșește în cele din urmă. Simona ajunge la o scurtă, dar nu pune mingea în terenul advers. Dublă greșeală într-un moment foarte important - minge de rebreak. Alize mai pune o scurtă, dar Simona se deplasează foarte bine și închide gameul cu lovitura următoare.

3-5 Alize ratează un retur și se enervează puțin. Alize o pasează pe Simona și prinde linia - franțuzoaicei nu îi vine să creadă că a reușit lovitura. Prima dublă greșeală din partea Simonei. Alize nu-și face bine pașii și ratează complet returul. Simona se întinde, dar mingea trimisă de ea cade în spatele liniei de fund - minge de break. Simona este surprinsă de o minge care aterizează pe linia de fund și trimite în fileu.

3-4 Retur ratat de Simona. Cornet se apără bine și lovește perfect în lung de linie din defensivă. Simona răspunde cu un forehand în lung de linie la fel de bun. Simona ajunge la o scurtă, dar nu ia decizia corectă. Simona ratează complet lovitura de forehand.

3-3 Alize atacă un serviciu secund moale. Simona servește bine și continuă cu un forehand plasat în colțul terenului. Simona accelerează cu o lovitură în cross și o surprinde pe Alize. Simona vine la fileu, nu ia cea mai bună decizie, dar continuă mult mai bine. Game închis cu un forehand superb al Simonei.

2-3 Cornet începe gameul cu o dublă greșeală. Simona trimite în colțul terenului, Alize nu găsește răspunsul potrivit. Simona se apără incredibil, ajunge la o scurtă și obține trei mingi de rebreak. Încă o dublă - break alb pentru Halep.

1-3 Mingea Simonei nu trece de fileu. Voleu drive perfect al Simonei. Lovitură prea lung a franțuzoaicei. Schimb spectaculos câștigat de Cornet (30-30). Simona atacă bine în cross și Cornet greșește. Alize vine la fileu și închide punctul cu un voleu în cross. Simona face târziu un pas în spate și trimite în fileu. Încă o ratare a Simonei - break pentru Cornet.

1-2 Simona trece la atac și forțează o eroare din partea adversarei. Simona trimite spre corpul adversarei venite la fileu, dar Cornet este atentă. Serviciu cu mult efect spre exterior, Simona nu poate returna. Simona accelerează cu forehandul și egalează la 30. Simona ajunge repede la o scurtă înaltă și închide punctul cu reverul în cross. Simona nu fructifică mingea de break. Sliceul franțuzoaicei iese afară. Simona ajunge târziu la un serviciu la mediană. Dublă greșeală - a treia minge de break. Alize atacă în colțul terenului, Simona se întinde, dar nu mai poate pune mingea în terenul adversarei. Rever plasat perfect de Cornet. Încă un atac bun al franțuzoaicei, care își face serviciul.

1-1 Lovitură lungă a Simonei care o incomodează pe adversară. Alize face un pas în spatele liniei de fund și ratează lovitura. Mingea trimisă de Halep se oprește în banda fileului. Voleu foarte sigur de pe linia de fund al Simonei. Serviciu bun spre exterior.

0-1 Meciul a început cu Alize la serviciu. Un prim punct spectaculos câștigat de Simona - a trimis aproape de linie cu forehandul. Scurtă superbă din partea franțuzoaicei. Un schimb lung se termine cu o lovitură ratată de Alize. Este rândul Simonei să lovească greșit (30-30). Primul as al partidei. Simona trimite prea lung - game pentru Cornet.

Încălzirea s-a încheiat, imediat va începe meciul de pe Rod Laver Arena.

Simona și Alize intră pe teren.

Danielle Collins se impune după două ore și 51 de minute de joc în fața belgiencei Elise Mertens, scor 4-6, 6-4, 6-4. Pe Rod Laver Arena urmează meciul Simonei Halep cu Alize Cornet.

Dacă o va învinge pe Cornet, pentru Simona Halep va urma o partidă contra învingătoarei dintre Danielle Collins (30 WTA, favorită 27) și Elise Mertens (26 WTA, 19). Disputa este în direct pe Eurosport 1 în aceste momente.