Simona Halep a avut nevoie de o oră și 18 minute (6-4, 6-2) pentru a trece de Destanee Aiava (316 WTA, venită din calificări). Fosta lideră mondială s-a calificat fără emoții în optimile de la "WTA Melbourne Summer Set 1", fază a competiției unde va da peste Gabriela Ruse (87 WTA).

Simona Halep, la MelbourneFoto: William WEST / AFP / Profimedia

Meciul a fost unul care nu i-a pus probleme prea mari Simonei, însă nici adversara (316 WTA) nu a fost una din partea superioară a ierarhiei. În general, Halep a arătat o deplasare bună, un joc de picioare la un nivel ridicat și o agresivitate dătătoare de speranțe de la retur.

La polul opus am putea trece unele momente de rătăcire, câteva dintre erorile neforțate arătând totuși lipsa continuității din meciurile oficiale. Este însă de-abia startul sezonului, unul în care nume mari precum Aryna Sabalenka, Maria Sakkari, Elina Svitolina și Petra Kvitova au fost învinse la debut.

Simona va da un prim test în acest an contra Gabrielei Ruse. Aflată pe locul 87 în lume (după un 2021 fantastic - cel mai bun an din carieră), Gabi este capabilă de multe lucruri bune pe teren. Va avea însă nevoie să lase respectul (din punct de vedere sportiv, desigur) pentru Simona (pe care o consideră idolul copilăriei) în vestiar pentru ca emoțiile să nu-i influențeze evoluția precum s-a întâmplat la Transylvania Open.

Un lucru e clar: România va avea o reprezentantă în sferturile WTA Melbourne Summer Set 1.

Ce spune Simona Halep despre duelul cu Gabriela Ruse din optimile WTA Melbourne

Statistica partidei Halep vs Aiava

Ași: 2-2

Duble greșeli: 3-1

Puncte câștigate cu primul serviciu: 79%-50%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 63%-48%

Puncte câștigate de la retur: 51%-28%

Total puncte câștigate: 73-49

Durată meci: 1h 18 minute.

De știut:

  • Simona Halep și Gabriela Ruse s-au mai duelat o singură dată: Simona s-a impus la Transylvania Open 2021, scor 6-1, 6-2.
  • Pentru calificarea în optimi, Simona va primi 3.675 de dolari și 30 de puncte în ierarhia WTA de simplu.

Program optimi

N. Osaka (1) vs M. Zanevska

C. Burel vs A. Petkovic

V. Kudermetova (3) vs M. Brengle

A. Potapova vs A. Bondar

A. Konjuh vs K. Kanepi

Q. Zheng vs V. Zvonareva

V. Golubic (6) vs L. Pattinama

G. Ruse vs S. Halep (2).

Învingătoarea partidei dintre Simona Halep și Gabriela Ruse se va duela în sferturi cu sportiva care va câștiga meciul Viktorija Golubic (favorită 6, 43 WTA) vs Lesley Pattinama Kerkhove (158 WTA).

Simona Halep - Destanee Aiava 6-4, 6-2, în turul întâi de la WTA Melbourne Summer Set 1

6:2 Simona servește pentru a închide partida. Destanee pare ușor resemnată. Halep trimite foarte bine cu serviciul, este la două puncte distanță de victorie (30-0). Smash fără emoții, sunt trei mingi de meci pentru Halep. Simona închide meciul cu un as. Sportiva noastră se califică în optimi (succes venit după o oră și 18 minute), acolo unde o va întâlni pe Gabriela Ruse.

5:2 Destanee resimte din nou presiunea, comite erori copilărești, iar Simona nu o iartă cu un rever incredibil pe linie (15-40). A fost lovitura partidei. Încă o lovitură câștigătoare (rever invers), iar Simona face breakul (5-2).

4:2 Simona comite prima dublă greșeală din setul al doilea (trei în total). Destanee iese în evidență cu un retur extraordinar (40-30). Nu sunt însă emoții, Simona își câștigă gameul de serviciu și conduce cu 4-2.

3:2 Destanee servește ca din tun, iar publicul se manifestă zgomotos. Simona este neinspirată, iar Aiava o taxează prompt (30-15). Deși a servit foarte bine la exterior, australianca nu a găsit terenul cu o execuție în lungul de linie. Simte însă Destenee foarte bine un contre-pied (40-30). Pe un serviciu doi moale, Simona trimite fără speranțe pentru adversară. Un game echilibrat îi revine australiencei: 3-2.

3:1 Simona servește apăsat, mult spre exterior, iar Destanee nu are ce face. Pe serviciul al doilea se schimbă lucrurile: Aiava lovește mingea din urcare și produce o lovitură câștigătoare. Nu a fost însă genul de game cu probleme pentru Simona, iar sportiva noastră se distanțează la 3-1.

2:1 Este cel mai bun pasaj din meci pe care-l traversează sportiva noastră. Voleu drive de forehand minunat: Halep conduce cu 30-0. Destanee revine grație serviciului, unul precis. Halep trimite în lungul liniei cu reverul, minge iese foarte puțin în aut (30-30). Dintr-o extensie, Simona nu găsește terenul cu un backhand în cross, iar apoi comentează, reproșându-și eroarea.

A fost un game în care Simona are ce să-și impută: l-a cedat prea ușor, permițându-i adversarei să apară pe tabelă în cel de-al doilea set (2-1).

2:0 Hotărâtă și cu moralul la un nivel foarte bun, Simona face un pas în față și câștigă fără nicio emoție gameul de serviciu (la zero).

1:0 Setul al doilea a început (la fel ca și primul) cu Destanee la serviciu. Retur agresiv, apoi forehand inside-in: punct jucat foarte bine de către Simona. Jocul de picioare este la un nivel bun, Halep pune presiune de la retur. "Nu lung de linie, dă cross", se aude spunând Simona. Din păcate, Halep ratează o minge de break: a forțat cu o dreaptă în lungul liniei.

Retur pe linie, încă o șansă de break pentru sportiva noastră. Nici de această dată: Aiava își deschide terenul, iar forehandul inside-out face treaba. Halep face breakul și conduce în setul al doilea cu 1-0. Sunt patru gameuri la rând câștigate de către Simona.

6:4 Simona o plimbă pe Destanne dintr-o parte în alta, iar australianca nu mai poate returna (30-0). Sunt deja opt puncte la rând câștigate de Halep. Trei șanse de set. Simona o fructifică pe prima, au fost nouă puncte la rând. 6-4 pentru Halep după un set echiliibrat în cea mai mare parte a sa.

5:4 Destanee are unele emoții odată cu apropierea de finalul setului, comite două erori, este o șansă bună pentru Halep (0-30). Forehandul mai produce o greșeală, iar Simona are trei mingi de break. Vine breakul, game câștigat la zero contra serviciului. Aiava și-a pierdut busola pe finalul manșei, lipsa experienței s-a văzut din plin.

4:4 Simona servește cu mingi noi. De pe culoarul de dublu, Halep scapă în aut un backhand în cross lung. Din tribună se aude după un punct câștigat și un "Bravo, Simona!". Sunt compatrioți care o susțin pe Halep la acest meci. Game fără probleme pentru sportiva noastră, este 4-4 în primul set.

Destanee servește foarte bine, puternic, este activă de pe linia de fund și o obligă pe Halep să lovească în mare parte din poziții tot mai incomode. Este un nivel bun al tenisului arătat de australiancă. În mod evident, este nevoie ca Simona să acceseze un nivel superior pentru a putea face diferența pe tabelă.

3:4 Destanee simte bine momentul și găsește contre-piedul. Este pe un val de încredere, dar și prea multă forță strică: drepta se duce mult în aut. O dreaptă inside-out a Simonei își atinge ținta: lovitură aplaudată din tribune. Vine și primul as al partidei, iar Aiava trece încă o dată în avantaj.

3:3 Ușor dezechilibrată pe un forehand, Simona nu poate cadra lovitura. Destanee pune multă presiune de la retur, iar partida este una echilibrată. Debutul de meci i-a aparținut Simonei, dar Aiava a reușit să intre mult mai bine în schimburi. Australianca stă cât mai aproape de linia de fund, ea îi "fură" Simonei din timpul de reacție. Halep reușește să evite emoțiile în acest game datorită serviciului: plasat, cu mult kick.

2:3 Aiava se așază perfect pentru o dreaptă inversă: mingea vine cu multă putere, nimic de făcut pentru Halep. Australianca continuă să servească foarte bine, este un avantaj important în acest game. Destanee trece din nou în avantaj: a fost cel mai lejer game de la lansare pentru favorita gazdelor.

2:2 A doua dublă din acest meci pentru Simona. Mai apoi, urmează trei servicii foarte bune, puncte câștigate "fără muncă" așa cum se spune în vocabularul tenisului. Game lejer pentru sportiva noastră, se restabilește egalitatea.

Câteva erori de la retur au privat-o pe Simona de un nou break. Aiava conduce pentru prima dată în acest meci.

1:2 Simona arată poftă de mișcare, se deplasează bine de pe linia de fund și o obligă cumva pe adversară la eroare (0-30). Aiava schimbă planul tactic: face pasul la fileu și închide punctul cu un voleu de forehand. Australianca câștigă trei puncte la rând. Halep face un pas în față la retur, iar acest lucru se simte: Destanee nu mai are timp de reacție, iar Halep are o minge de break. Între timp, Simona mai ratează o minge de break, iar Destanee își câștigă cu emoții gameul de serviciu. Australianca conduce acum cu 2-1.

1:1 O primă eroare cu dreapta din partea Simonei, iar publicul se bucură pentru favorita lor. Destanee accelerează foarte bine cu forehandul, iar defensiva Simonei nu mai are un răspuns.

Primu serviciu o ajută pe Halep, iar sportiva noastră revine de la 0-30 si egalează. Forehand în cross scurt fantastic (pe contre-pied), iar Simona are minge de 2-0. Gameul se prelungește, Aiava face diferența cu un retur agresiv, lovit devreme.

Pe un serviciu moale, Destanee trimite direct câștigător, încă o egalitate.

După mai multe erori, Simona își cedează serviciul, iar Aiava bifează rebreakul.

1:0 Cu terenul liber, Destanee trimite în aut, primul punct al partidei a fost câștigat de Simona. Halep se mișcă bine de pe baseline, returnează cu adâncime și momentan conduce punctele (15-30). Forehandul Simonei este aspru, găsește unghiuri ascuțite, apar două mingi de break. Agresivă la retur, Halep face breakul.

Simona a câștigat tragerea la sorți și a ales să fie la primire.

S-a încheiat meciul dintre Jaume Munar și Kevin Anderson (ATP Melbourne), acum pe Rod Laver Arena va urma partida dintre Simona Halep și Destanee Aiava.

Locul 20 în lume, Simona Halep a mai întâlnit-o pe Destanee Aiava la Australian Open, ediția din 2018, atunci când s-a impus în fața australiancei în două seturi, scor 7-6(5), 6-1.

Halep și Ruse s-au mai duelat o singură dată: Simona s-a impus la Transylvania Open 2021, scor 6-1, 6-2.

"WTA Melbourne Summer Set 1" se dispută pe hard în perioada 4-9 ianuarie 2022 și face parte din categoria "WTA 250".

Primele două favorite ale întrecerii sunt Naomi Osaka și Simona Halep.