​Comitetul Federaţiei Internaţionale de Tenis pentru Cupei Davis a luat decizia ca meciul dintre România și Peru, programat în zilele de 27 şi 28 noiembrie, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, să se desfăşoare conform programării iniţiale, a anunțat Federaţia Română de Tenis.

Cupa DavisFoto: daviscup.com

A fost nevoie de o decizie explicită a Comitetului Cupei Davis în contextul în care Federaţia Peruană de Tenis a solicitat ITF ca acest meci să se dispute într-o altă ţară, dată fiind situaţia pandemiei de Covid-19 în România, informează Agerpres.

FRT, care a organizat în timpul acestei pandemii două partide din Billie Jean King Cup şi partida cu Portugalia din Cupa Davis, a prezentat, însă, argumente solide pentru care acest meci trebuie să se desfăşoare în România, unul dintre cele mai importante dintre acestea fiind sprijinul total oferit de autorităţile locale ale municipiului Cluj-Napoca, precum şi implicarea primarului Emil Boc în buna organizare a acestui eveniment. Săptămâna trecut, Cluj-Napoca a organizat, de asemenea, cu succes, un turneu WTA, Transylvania Open.

"Având în vedere facilităţile medicale disponibile şi aprecierea comitetului potrivit căreia Protocoalele ITF Covid-19 sunt suficient de robuste pentru a permite unei întâlniri să funcţioneze în siguranţă, chiar şi cu niveluri ridicate de Covid-19, membrii Comitetului au votat în favoarea disputării acestei întâlniri aşa cum era planificată iniţial, în România", se arată în decizia Comitetului ITF.

Miza acestei partide este una foarte importantă, în condiţiile în care echipa care va câştiga va juca anul viitor în calificările Cupei Davis pentru şansa de a se califica între cele mai bune 16 echipe naţionale din lume la turneul final al Cupei Davis din 2022. În Cupa Davis participă peste 140 de naţiuni din întreaga lume.

Formatul Cupei Davis, ediția din 2022

În 2022, Davis Cup Finals va fi un turneu la care vor participa 16 echipe (faţă de 18 acum), iar finalistele de anul acesta vor fi acceptate direct.

Celelalte 16 echipe din turneul final din 2021 plus cele opt reprezentative de mai sus şi cele două formaţii care vor promova barajul vor forma un grup de 26 de naţionale.

Din aceastea, ITF va alege două echipe ce vor primi wild card pentru turneul final 2022, iar cele 24 de formaţii rămase vor juca, în luna martie 2022, în calificări, pentru 12 locuri rămase la turneul final.

Cele două echipe care vor fi învinse în barajul la care va participa şi România vor evolua anul viitor în play-off-ul Grupei Mondiale I, alături de celelalte 12 formaţii eliminate weekend-ul trecut şi de două reprezentative care vor promova barajul Grupei Mondiale II.

Ediţia din acest an a Davis Cup Finals, un turneu cu şase grupe a câte trei echipe, va avea loc între 25 noiembrie şi 5 decembrie, la Torino (două grupe), Innsbruck (două grupe) şi Madrid (două grupe şi fazele eliminatorii), transmite News.ro.