Roger Federer, acum pe locul 9 mondial, va ieși din TOP 10, luni, la data publicării următorului clasament ATP.

Roger Federer la Laver CupFoto: CLIVE BRUNSKILL / Getty images / Profimedia

Tenismenul elvețian a fost depășit deja în clasamentul live de norvegianul Casper Ruud și de polonezul Hubert Hurkacz, care ocupă acum locurile 9, respectiv 10, după ajungerea acestora în optimile de finală ale turneului de la Indian Wells.

Federer ar mai putea pierde și alte locuri, în funcție de rezultatele de la Mastersul din deșertul californian.

Elvețianul a suferit trei operații la genunchi în ultimii doi ani. În această perioadă, el a jucat doar 19 partide (14 victorii și 5 înfrângeri), fiind prezent la doar șase turnee.

Fostul lider ATP s-a regăsit ultima dată în afara primelor 10 poziții din topul ATP în 16 ianuarie 2017, când a ocupat locul 17. De atunci au trecut 1.736 de zile. După ce a câștigat ediția din acel an a Australian Openului, Federer a urcat pe locul 10 ATP.

Ieșirea lui Federer nu este una neașteptată. Două elemente anunțau această schimbare de clasament: accidentarea elvețianului și începerea turneului Masters 1.000 de la Indian Wells, la care acesta nu participă.

Mai mult de atât, elvețianul a declarat la sfârșitul lunii septembrie că nu se simte presat de timp în perspectiva revenirii pe teren, alocându-și suficientă vreme pentru a se recupera fizic.