"Nimeni și nimic nu va putea să murdărească imaginea lui Federer", a spus Toni Nadal după ce marele campion elvețian a fost eliminat în sferturile de la Wimbledon. Unchiul lui Rafa a vorbit despre finalul carierei lui Roger și despre moștenirea pe care acesta o va lăsa tenisului.

Rafa si Toni NadalFoto: espn.com

Campion de opt ori la All England Club, Roger Federer a pierdut în fața polonezului Hubert Hurkacz, scor 6-3, 7-6(4), 6-0.

Toni Nadal, după eliminarea lui Roger Federer de la Wimbledon:

  • "​Este evident că pentru Roger, cât și pentru Rafael, înfrângerile lor de la Wimbledon și Roland Garros sunt ceva mai grele decât în orice alt cadru. Și, de aici, tonul elvețianului în conferința de presă care a urmat meciului împotriva polonezului Hubert Hurkacz, care nu numai că l-a eliminat din Grand Slamul britanic, dar a făcut-o și cu un rezultat răsunător.
  • La întrebarea jurnaliștilor dacă acesta a fost ultimul său meci pe iarba de la Londra, Federer nu a clarificat necunoscutele. El și-a exprimat nevoia de a se gândi și de a cântări și cred că a făcut bine. Noi, din lumea tenisului, am simțit deja asta, nu din cauza celor 40 de ani pe care elvețianul îi va împlini pe 8 august, ci mai presus de toate din cauza pregătirii insuficiente pe care a putut să o facă în ultimul an după lunga sa accidentare. Îi va fi dificil să întâlnească un adversar dificil.

  • Cred că el, la fel ca Novak și Rafael, va decide să se retragă în ziua în care nu va mai avea șanse la victorie. Și când Roger va hotărî că acea zi a venit, să sperăm că o va face luându-și la revedere de la fiecare Grand Slam în parte. Atât el, cât și milioanele sale de adepți, merită o întâlnire în care să-i poată dedica ovațiile și omagiul pentru tot ceea ce a însemnat el pentru sportul nostru. Nimeni nu a reușit să combine ca el o plasticitate și o eleganță în lovirea mingii și în mișcările sale pe teren, cu o eficiență și o strălucire greu de egalat.
  • Pentru toate acestea și multe altele, Federer și-a depășit propria disciplină. El este o legendă a sportului, nu doar a tenisului, care a știut să extrapoleze ceea ce reprezintă pe teren în afara acestuia.
  • În mai multe rânduri, am auzit argumentul că marile vedete ale sportului ar trebui să se retragă în timp ce sunt încă capabile să mențină o poziție înaltă pentru a nu le murdări buna reputație. Nu sunt de acord cu această afirmație, pentru că urmărindu-l nu am rămas niciodată cu imaginea unui mare campion aflat în momentul declinului. Și pentru cei care spun asta, este necesar să le arăți că greșesc.
  • După o scurtă trecere în revistă a presei de ieri, am notat următoarele titluri: "Hurkacz îi aruncă o gogoașă lui Federer", "Federer a fost expulzat din templul tenisului", "Federer, învins în trei seturi", "Hurkacz l-a aruncat pe rege de pe terenul regatului său". Desigur, nu mai citesc textul articolului.
  • Am urmărit meciul la Academia nepotului meu din Manacor, împreună cu un grup de copii care își fac tabăra de vară acolo. Printre ei se afla și un băiat elvețian de aproximativ 13 ani care, nervos, nu putea să urmărească modul în care se desfășura setul al treilea. El implora ca Roger să câștige un game pentru că nu putea concepe să-și vadă idolul cedând un set cu 6-0. Nu putea nici să conceapă înfrângerea lui de la Wimbledon ca un preambul al unei cariere care se va încheia în mod natural, în timp. Când jocul s-a terminat, băiatul a început să plângă. I-am spus să nu-i dea importanță, să uite de acel rezultat, în același mod în care toată lumea avea să uite într-un timp foarte scurt. Un astfel de fapt poate fi doar anecdotic în strălucita carieră a unuia dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile.

  • Indiferent de sfârșitul carierei de tenis a lui Roger Federer, nimeni și nimic nu va putea să păteze prestigiul pe care marele jucător de tenis elvețian l-a acordat istoriei tenisului. Îi doresc, mai presus de toate, un tur de rămas bun în așa fel încât fanii marelor turnee să îi poată arăta, încă o dată, marea lor afecțiune și admirație", a spus Toni Nadal, potrivit El Pais.

În clasamentul Grand Slamurilor câștigate de-a lungul carierei, Roger Federer și Rafa Nadal au 20, pe primul loc, în timp ce Novak Djokovic "îi urmărește" cu 19. Sârbul îi poate egala chiar săptămâna aceasta: este prezent în semifinalele de la Wimbledon, unde îl va întâlni pe Denis Shapovalov. În cazul în care se va califica în ultimul act, Nole se va duela pentru trofeu cu învingătprul partidei dintre Matteo Berrettini și Hubert Hurkacz.