​Tenismenul elveţian Roger Federer, care va împlini 39 de ani la 8 august, a recunoscut că ar trebui să se pregătească în scurt timp pentru a trăi fără sportul pe care îl iubeşte şi l-a dominat mulţi ani, informează lequipe.fr.

HotNews.roFoto: Hotnews

La lansarea mărcii proprii de încălţăminte sportivă The Roger, Federer a declarat, într-un interviu acordat Zeit Magazin, că s-a gândit la momentul în care va trebui să pună definitiv racheta în geantă şi să întoarcă spatele circuitului.

"Momentul retragerii se apropie şi ştiu că îmi va lipsi circuitul. Ar fi fost uşor să mă retrag acum, dar vreau să-mi ofer în continuare şansa de a mă bucura de tenis. Refacerea merge bine. O să-mi acord timp pentru a reveni în formă", a declarat Federer, care a suferit recent o a doua artroscopie la genunchi şi a decis să nu mai evolueze în acest sezon.

În timp ce vorbea despre viitorul apropiat, Federer a evocat şi primii ani în circuit, când era încă un outsider cu un temperament fierbinte: "Părinţii mei au înnebunit. Mi-au spus că, dacă voi continua să rup rachete pe teren, nu vor mai veni să mă vadă jucând, deoarece e jenant pentru ei. Am reacţionat pentru prima dată, spunându-le să plece, că nu trebuie să vină să mă vadă jucând. Şi mi-am spus că nu este posibil să continui aşa."

Federer şi-a amintit apoi meciul care a schimbat totul pentru el: "A fost la Hamburg, după o înfrângere în primul tur în faţa lui Franco Squillari, în 2001. După mingea de meci, mi-am rupt racheta. Mi-am spus că nu mă mai pot comporta aşa. Atât pentru public, cât şi pentru părinţii mei, prietenii mei, antrenorii mei. Toată lumea credea că îmi pierdusem minţile. Procesul a fost extrem de lung. Mi-a luat doi ani să-mi dau seama cum să mă comport pe teren. Am trecut de la foc la gheaţă".

Roger Federer, locul 4 mondial acum, profesionist din 1998, deţine multe recorduri în tenis, între care cel mai mare număr de Grand Slam-uri câştigate (20) şi de săptămâni pe locul I ATP (310). El a câştigat premii totale în tenis de aproape 130 de milioane de dolari, fiind depăşit la acest capitol de sârbul Novak Djokovic, cu peste 143 de milioane, potrivit News.ro.