Jaqueline Cristian (174 WTA) a arătat un tenis încântător în confruntarea cu Sofia Kenin (5 WTA), principala favorită, din optimile turneului de la Lyon. Românca a câștigat la tie-break primul set și a avut minge de meci la 5-3 în actul al doilea. Campioana ultimei ediții de la Australian Open și-a adjudecat apoi următoarele patru game-uri din manșa secundă și s-a impus și în decisiv. A fost 6-7(5), 7-5, 6-4 pentru Kenin, după o luptă de două ore și 31 de minute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Setul I

Jaqueline Cristian și Sofia Kenin, amebele în vârstă de 21 de ani, au oferit o partidă electrizantă, cu răsturnări de scor și lovituri spectaculoase. Jucătoarea noastră a evoluat la un nivel excelent, iar în ciuda înfrângerii, acest meci poate fi considerat cel mai bun de până acum al carierei, mai ales că a avut-o în față pe ultima campioană de la Australian Open.

Cristian a avut un debut temător de partidă, cedându-și serviciul în chiar primul game. Sofia Kenin s-a distanțat la 4-2, deși românca a beneficiat de trei mingi de break la 3-2 .

A fost însă un game care i-a readus încrederea lui Jaqueline, iar jocul a început să curgă în favoarea ei. După ce a egalat scorul grație unui game alb pe serviciul advers (4-4), românca s-a văzut din nou condusă (5-4) și a fost nevoită să înfrunte o minge de set.

Kenin nu a reușit să profite de șansa avută, ba chiar și-a cedat serviciul, iar apoi s-a ajuns la tie-break, unul câștigat cu 7-5 de Cristian.

Setul II

Setul al doilea a avut un start echilibrat. La 2-1 în favoarea sa, Kenin a beneficiat de trei șanse de break, dar Jaqueline Cristian a rezistat eroic unui game maraton.

Efortul său a fost răsplătit în game-ul imediat următor, când a reușit break-ul și a preluat conducerea pe tabelă (3-2). S-a mers apoi cap la cap cu serviciul, iar la scorul 5-3 Cristian a obținut o minge de meci pe serviciul advers.

Sofia Kenin a anulat șansa jucătoarei noastre, iar game-ul i-a revenit. Următoarele trei game-uri s-au dus tot în contul americancei (cu două break-uri), care a trimis astfel partida în decisiv.

Setul III

Jaqueline a început excelent actul al treilea, dar nu a reușit să fructifice niciuna din cele două mingi de break avute în game-ul de debut. Kenin a avut și ea o șansă în game-ul al doilea, dar echilibrul s-a păstrat până la scorul de 4-3 pentru americancă.

Campioana de la Australian Open s-a impus la zero pe serviciul lui Cristian și apoi a servit pentru câștigarea meciului. A fost momentul în care românca a arătat că poate gestiona foarte bine momentele importante, chiar și cu o presiune enormă pe umeri. După ce a ratat o minge de break, a fructificat-o pe cea de-a doua cu un passing de toată frumusețea.

Speranțele româncei s-au ruinat însă în game-ul următor, unul în care a fost trădată din nou de serviciu. Sofia Kenin s-a impus la a doua minge de meci și și-a adjudecat victoria după două ore și 31 de minute de joc.

De menționat că Jaqueline Cristian a ajuns pe tabloul principal de la Lyon după ce a trecut de calificări. Ea le-a învins pe Nuria Parrizas-Diaz (Spania, 212 WTA), scor 7-5, 6-0, și pe Lara Salden (Belgia, 291 WTA), scor 6-3, 6-0. În primul meci de pe tabloul principal, Cristian a învins-o pe Priscilla Hon (Australia, 129 WTA), scor 6-2, 6-0.

Grație parcursului de la Lyon, Jaqueline Cristian a urcat 12 poziții în clasamentul WTA, până pe locul 162, cea mai bună clasare a carierei.

În sferturi, Kenin se va duela cu franțuzoaica Oceane Dodin (130 WTA), care a beneficiat de retragerea elvețiencei Jil Belen Teichmann (66 WTA) înainte de startul partidei.

Ce a spus Sofia Kenin

"Este o jucătoare dificilă, am luptat pentru fiecare punct. N-am jucat cel mai bun tenis al meu, însă ea a fost la nivel înalt și mă bucur mult că am putut să câștig. Am jucat dublu cu ea în urmă cu câțiva ani, la Strasbourg. Ne-am antrenat de câteva ori împreună și știam ce poate.

Da, sigur că o cunosc (n.r. pe Oceane Dodin, adversara din sferturi), dar nu am jucat niciodată cu ea. Nici nu m-am antrenat cu ea. Va fi un meci interesant și abia aștept să joc acea partidă", a declarat Sofia Kenin, la interviul de pe teren.

Statistica partidei Kenin vs Cristian:

Ași: 4-11

Duble greșeli: 6-4

Puncte câștigate cu primul serviciu: 68% (59/87) - 70% (44/63)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 44% (14/32) - 46% (21/46)

Puncte de break salvate: 67% (8/12) - 57% (8/14)

Puncte de break câștigate: 43% (6/14) - 33% (4/12)

Total puncte câștigate: 51% (117/228) - 49% (111/228)

Durata partidei: 2h 31min.

România a rămas fără nicio reprezentantă în proba de simplu de la Lyon. Irina Bara a fost eliminată joi tot în optimi, iar Ana Bogdan a pierdut în primul tur.

Aflat la prima ediție, turneul de la Lyon face parte din categoria International și se dispută pe hard, în perioada 2-8 martie. Competiția este dotată cu premii totale în valoare de $251,750.

Rezultatele înregistrate joi în optimi:

Sofia Kenin (USA/N.1) - Jaqueline Cristian (ROU) 6-7 (5/7), 7-5, 6-4

Océane Dodin (FRA) - Jil Teichmann (SUI/N.6) (forfait)

Darya Kasatkina (RUS/N.7) - Irina Maria Bara (ROU) 6-3, 6-2

Viktória Kužmová (SVK/N.8) - Tereza Martincová (CZE) 6-4, 4-6, 6-4

Anna-Lena Friedsam (GER) - Kristina Mladenovic (FRA/N.2) 6-3, 6-3

Ultimul punct al partidei Kenin vs Cristian:

Cele mai frumoase lovituri ale meciului:
Rezumatul meciului Sofia Kenin vs Jaqueline Cristian: