Aflat în scădere de turație după ce a ajutat echipa Spaniei să câștige Cupa Davis în urmă cu o lună și jumătate, Rafael Nadal a avut mari probleme în fața vitezistului Alex De Minaur (20 ani). Liderul mondial a fost însă ajutat de experiență și a adus al doilea punct și implicit victoria țării sale, care se va duela pentru titlul de la ATP Cup cu Serbia lui Novak Djokovic. Primul punct al ibericilor a fost adus de Roberto Bautista-Agut, în timp ce perechea Pablo Carreno-Busta/Feliciano Lopez a stabilit scorul final: Spania vs Australia 3-0.

Rafael NadalFoto: atpcup.com

Rezultatele confruntării:

Roberto Bautista Agut vs Nick Kyrgios 6-1, 6-4

Rafael Nadal vs Alex De Minaur 4-6, 7-5, 6-1

Pablo Carreno-Busta/Feliciano Lopez vs Chris Guccione/John Peers 6-2, (6)6-7, 10-4

Citește și:

Desfășurarea partidei dintre Nadal și De Minaur:

Setul I

De Minaur a început perfect partida: break la 15 în chiar primul game. Rafa a încercat să își plimbe mai mult adversarul în jocul următor, însă acesta a ieșit din impas prin lansări ca la carte. Aflat într-o situație delicată (0-2 și 0-30), Nadal a revenit și a schimbat pentru prima oară tabela în dreptul său cu patru puncte câștigate consecutiv (ultimul dintre ele a fost un raliu lung, închis în cross).

Australianul vitezist nu s-a lăsat impresionat de numele adversarului și a surprins prin lovituri incredibile, printre care și un passing care l-a lăsat fără răspuns pe un Nadal aflat în poziție favorabilă la fileu. Rafa a încercat să rămână în joc prin serviciu, a fost aproape de pierderea unui game în care a condus cu 40-0 (De Minaur a avut o minge de set la retur, la 5-3), dar tot Alex a fost cel care s-a impus în prima manșă cu 6-4 (45 de minute, primul set câștigat în fața lui Rafa) controlând jocul de pe linia de fund (Nadal a avut o poziție defensivă în mare parte a jocului fiind împins la un metru și jumătate în spatele acesteia).

Setul II

Manșa secundă a fost una foarte echilibrată, cei doi servind excelent (majoritatea game-urilor au fost câștigate la 0 sau la 15). Spectacolul lui De Minaur a continuat, acesta obținând aplauzele campionului iberic după un slice în cross câștigător din apropierea fileului. Australianul a pus presiune pe reverul lui Nadal (ibericul a greșit mult cu această lovitură, însă nici forehand-ul nu a stat prea bine) și a respectat la perfecțiune strategia gândită înaintea partidei.

Cei doi au mers cap la cap până la scorul de 6-5 pentru spaniol, când Nadal a pus mai multă presiune la retur și a obținut prima sa minge de break (respectiv de set) după aproape două ore de joc. Ajutat și de noroc (o lovitură cu rama și o minge care a prins terenul după ce a atins banda fileului) și de prima ezitare a australianului, Rafa a reușit să împingă partida in decisiv: 7-5, după 47 de minute.

Setul III

Zdruncinat puțin de rezultatul setului secund, De Minaur nu a avut răspuns în primul game al decisivului și a obținut un singur punct la retur. Căderea australianului a continuat și la serviciu: Nadal a făcut break la 0, după ce a cerut un challenge și a avut dreptate la 0-15, moment din care Alex și-a pierdut cumpătul și a început să rateze din ce în ce mai mult și mai ușor.

Australianul nu a mai putut face nimic, a ieșit complet din ritm, a pierdut controlul partidei (pe care l-a avut până la 5-5 în setul secund) și s-a văzut curând condus cu 4-0. Speranțele lui Alex au reînviat după ce a reușit un break (urmat evident de un ) fiind ajutat și de o dublă greșeală a lui Rafa, însă acestea nu au durat prea mult: Nadal a returnat din nou foarte bine și s-a impus la serviciu: 6-1.

Lovitură superbă reușită de Alex De Minaur - Nadal, simplu spectator:

Cele mai spectaculoase momente, majoritatea oferite de Alex De Minaur: