Simona Halep a dominat într-o manieră categorică partida cu Ashleigh Barty (16 WTA), obținând calificarea în finala turneului de la Rogers Cup pentru a treia oară in carieră. Liderul mondial a avut o nouă evoluție impresionantă, impunându-se cu 6-4, 6-1, după o oră și 11 minute joc. În ultimul act al competiției de la Montreal, Halep va înfrunta învingătoarea meciului Sloane Stephens (SUA, 3 WTA) vs Elina Svitolina (Ucraina, 5 WTA).

Simona HalepFoto: wtatennis.com

"Eu când sunt obosită, sunt relaxată şi joc cel mai bun tenis al meu. Îmi place foarte mult acest turneu şi sunt fericită că sunt aici. De aceea câştig meciuri aici, am amintiri plăcute din 2016. Va urma un meci foarte greu, dar voi face tot posibilul să câştig", a spus Halep, imediat după finalul meciului, potrivit Digi Sport.

  • Câştigătoarea turneului de la Montreal va fi recompensată cu 519.480 de dolari şi 900 de puncte, în timp ce învinsa din finală va primi 252.425 de dolari şi 585 de puncte.
  • Pentru Halep va fi a cincea finală din acest an, după cele de la Shenzhen, Australian Open, Roma și Roland Garros.
  • Simona Halep s-a impus la Rogers Cup în 2016 (7-6(2) 6-3 cu Madison Keys), iar în 2015 a pierdut în ultimul act în faţa elveţiencei Belinda Bencic, după ce a abandonat în decisiv.

Simona Halep a câștigat de-a lungul carierei 17 turnee: Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), ambele în 2018 Madrid (Premier Mandatory - 2017), Montreal (Premier 5), București (WTA) Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), București (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) și Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele șase în 2013.

Simona a mai jucat 14 finale: la Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) - 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5), în 2017, Toronto, Rogers Cup (ambele de categorie Premier 5), în 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 și Fes (WTA), în 2011 și 2010.

Rezumatul semifinalei dintre Simona Halep şi Ashleigh Barty:

Statistica meciului Halep vs Barty:

Ași: 1-5

Duble greșeli: 1-4

Lovituri câștigătoare: 12-16

Erori neforțate: 15-29

Puncte câștigate cu primul serviciu: 76% (35/46) - 61% (25/41)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 22% (2/9) - 29% (6/21)

Puncte de break salvate: 86% (6/7) - 38% (3/8)

Puncte de break câștigate: 63% (5/8) - 14% (1/7)

Total puncte câștigate: 58% (68/117) - 42% (49/117)

Durata partidei: 1h 11 min.

Desfășurarea livetext a partidei Halep vs Barty:

6:1 Halep se duce rapid la 40-0, trei mingi de meci pentru jucatoarea noastra. Retur in fileu al Simonei (15-40). Australianca reuseste sa salveze si a doua minge de meci (30-40). Banda fileului trimite mingea Simonei in afara terenului (40-40). Halep rateaza cu backhand-ul, minge de game pentru Barty. Simona nu renunta la acest game, egalitate. Vine si a patra minge de meci pentru liderul mondial. Barty comite dubla greseala, iar Halep se califica in finala de la Rogers Cup, dupa o ora si 11 minute de joc.

5:1 Barty isi adjudeca un punct controlat de Halep, cu un forehand in cross (30-30). Vine o noua minge de break a australiencei. Rateaza insa complet o lovitura cu reverul, egalitate. Barty face rost de a doua minge de break, gratie unui rever in lung de linie, insa vine apoi o eroare. Halep inchide in cele din urma game-ul si scorul devine 5-1 in favoarea jucatoarei noastre.

4:1 Barty apare pentru prima data pe tabela in acest set, dupa un game castigat la zero, in care Halep n-a mai reusit sa-i puna probleme.

4:0 Condusa cu 40-0, Simona a revenit superb si si-a adjudecat game-ul dupa ce a salvat si patru mingi de break ale adversarei. Romanca pare sa aiba raspuns la orice in aceste momente si se apropie tot mai mult de finala.

3:0 Game dominat de Simona Halep, care a reusit cel mai frumos punct de pana acum al meciului. Barty a trimis o scurta care a prins banda fileului si a picat in terenul Simonei, dar jucatoarea noastra a sprintat si a trimis mingea in terenul adversarei. Australianca a incercat apoi sa o lobeze pe Simona, dar romanca a inchis superb din apropierea fileului. Se simte presiunea pe umerii lui Barty, care comite o dubla greseala. Se face 3-0 pentru Halep.

2:0 Simona Halep bifeaza al treilea game alb consecutiv pe propriul serviciu.Barty nu mai gaseste nicio solutie. Se repeta scenariul din primul set, Halep conduce cu 2-0.

1:0 Ashleigh Barty serveste prima in al doilea set. Inceput bun al australiencei, insa liderul mondial pune presiune pe serviciul adversarei, fructifica prima minge de break si isi adjudeca primul game din actul al doilea.

6:4 Simona isi construieste foarte bine punctele, se duce rapid la 40-0. Barty trimite prea lung, iar Halep inchide primul set cu un game alb. Primul act al semifinalei a durat 37 de minute.

5:4 Ashleigh Barty incepe o dubla greseala, prima a sa din acest meci. Simona este plimbata foarte bine, iar Barty inchide punctul cu o lovitura in cross (30-15). Halep gaseste un unghi superb, australianca ramane fara raspuns. Serviciul o ajuta pe Barty, se face 5-4. Halep va servi pentru castigarea primului set.

5:3 Simona Halep serveste cu mingi noi. Pe serviciul doi al liderului mondial, Barty trimite in plasa fileului (30-0). Inca o eroare comisa de Barty. Simona profita de o minge prea lunga trimisa de adversara sasi isi trece in cont primul game alb din aceasta partida.

4:3 Halep pune prea multa forta intr-o lovitura si scapa mingea in afara terenului (15-15). Retur superb al liderului mondial, nimic de facut pentru adversara sa (15-30). Halep ajunge la o scurta a australiencei, dar ia la tinta fileul (40-30). O noua scurta de efect a lui Barty, care se apropie la un singur game de liderul mondial.

4:2 Ashleigh Barty insista pe forehand-ul Simonei, iar aceasta greseste in cele din urma (15-0). Halep castiga un schimb lung de mingi, dupa ce australianca trimite mingea in fileu (30-15). Simona rateaza incredibil din apropierea fileului (30-30). Jucatoarea noastra isi procura prima minge de game, dar urmeaza si prima sa dubla greseala (40-40). Barty se apara foarte bine si inchide game-ul cu o lovitura in cross. Halep trimite in fileu - prima minge de break a australiencei. Barty profita de aceasta sansa si reduce din diferenta de pe tabela.

4:1 Inca un as al australiencei (30-15). Barty rupe ritmul cu o scurta, nimic de facut pentru jucatoarea noastra (40-15). Halep profita de greselile adversarei si revine in game (40-40). Din alegare, Halep trimite minunat cu reverul in lungul liniei - minge de break pentru liderul mondial. Simona bifeaza al doilea break si se distanteaza pe tabela la 4-1.

3:1 Halep rateaza o lovitura in lungul liniei (0-15). Barty este alergata dintr-o parte in alta a terenului, iar defensiva acesteia cedeaza. Halep finalizeaza cu o lovitura superba de rever. Serviciu mai lent al liderului mondial, iar Barty o pedepseste cu un retur violent(30-30). Serviciu cu mult efect al Simonei, iar Barty nu mai poate pune mingea in teren. Este 3-1 pentru Halep.

2:1 Dupa un prim punct adjudecat de Halep, servicul o ajuta pe Barty. Un nou serviciu bun, la exterior, Halep nu mai poate returna(30-15). Game castigat lejer de australianca. Primul serviciu a fost la cote inalte. Este 2-1 pentru liderul mondial.

2:0 Barty sta bine in defensiva, iar mingea trimisa de Simona se opreste in fileu (15-15). Vine randul australiencei sa ia la tinta fileul (30-15). Obligata sa loveasca din alergare, Barty greseste (40-15). Australianca scapa din nou o minge in afara terenului, iar Halep conduce cu 2-0.

1:0 Partida a inceput cu Ashleigh Barty la serviciu. Australianca trimite cu forehandul in afara terenului, primul punct ii revine Simonei. Serviciu bun, nimic de facut pentru Halep (15-15). Serviciu la exterior al australiencei, Halep returneaza in fileu (30-15). Barty scapa de putin mingea in aut (30-30). Primul as al meciului este bifat de Barty (40-30). Halep isi deplaseaza bine adversara, iar aceasta nu mai poate trimite mingea peste fileu (40-40). Un slice pe tusa al australiencei, o noua minge de game. Halep trimite foarte bine cu forehandul in cross, o noua egalitate. Liderul mondial isi procura prima minge de break din acest meci. Jucatoarea noastra sta bine in defensiva si inchide game-ul cu o lovitura superba.

Vieira Souza este arbitrul din scaun al partidei.

Halep si Barty se afla la incalzire. Sunt 26 de grade Celsius la Montreal.

Simona Halep (1 WTA) este la o singură victorie distanță de o nouă finală la turneul Rogers Cup. Pentru a ajunge în ultimul act al competiției de la Montreal, liderul mondial trebuie să o învingă pe australianca Ashleigh Barty (16 WTA), cap de serie numărul 15. Partida va începe la ora 20:10 (ora României) și va fi transmisă în direct pe Digi Sport 2 și LiveText pe HotNews.ro.

Va fi prima întâlnire directă dintre Halep și Barty.

Simona Halep se află pentru a patra oară consecutiv în semifinalele turneului Rogers Cup. La ediția de anul trecut, când competiţia s-a disputat la Toronto, Halep a fost învinsă în semifinale de Elina Svitolina, scor 6-1, 6-1. Românca a câștigat turneul în 2016, la Montreal (7-6(2) 6-3 cu Madison Keys), iar în 2015 a pierdut în ultimul act, în faţa elveţiencei Belinda Bencic, după ce a abandonat în decisiv.

Cine este Ashleigh Barty

În vârstă de 22 de ani, Ashleigh Barty este o jucătoare de mână dreaptă și se află pe locul 16 în ierarhia mondială, cea mai bună clasare de până acum a carierei. În ultimii doi ani, australianca a disputat cinci finale WTA, câștigând două dintre acestea: Nottingham (2018) și Kuala Lumpur (2017). A mai ajuns în ultimul act la Sydney (2018), Birmingham și Wuhan (ambele în 2017).

Are șapte titluri la dublu și a mai jucat alte șapte finale. Alături de Casey Dellacqua, care s-a retras din tenis în acest an, Barty a jucat în 2017 în finala probei de dublu de la Roland Garros, iar în 2013 a ajuns până în ultimul act la Australian Open, Wimbledon și US Open.

Până acum, Barty a câștigat din tenis $3,441,377.

Australianca este doar la a doua prezență la Rogers Cup, după cea de anul trecut. În 2017, Barty a jucat în calificări și s-a oprit apoi în optimi, fiind eliminată de Garbine Muguruza, scor 6-0, 3-6, 6-2.

Barty este calificată și în semifinalele probei de dublu de la Montreal, alături de Demi Schuurs (Olanda). Cele două vor înfrunta perechea Nicole Melichar (SUA) / Kveta Peschke (Cehia).

Parcursul celor două jucătoare la Montreal:

Simona Halep

Turul I: Bye

Turul II: 7-6 (9), 4-6, 7-5 cu Anastasia Pavlyuchenkova (Rusia, 28 WTA), după trei ore și 10 minute

Optimi: 6-2, 6-2 cu Venus Williams (SUA, 14 WTA), după o oră și 14 minute

Sferturi: 7-5, 6-1 cu Caroline Garcia (Franța, 6 WTA), după o oră și 28 de minute.

Ashleigh Barty:

Turul I: 6-3, 1-6, 7-5 cu Irina-Camelia Begu (55 WTA), după două ore și 49 de minute

Turul II: 7-6 (7), 6-2 cu Alison Van Uytvanck (Belgia, 41 WTA), după o oră și 25 de minute

Optimi: 7-6 (3), 6-4 cu Alize Cornet (Franța, 34 WTA), după o oră și 49 de minute

Sferturi: 6-3, 6-1 cu Kiki Bertens (Olanda, 18 WTA), după 55 de minute.

Program semifinale:

Simona Halep vs Caroline Garcia / de la ora 20:00

Sloane Stephens vs Elina Svitolina / de la ora 01:00

Turneul de la Montreal face parte din categoria Premier 5, se dispută în perioada 6-12 august pe hard și are premii totale în valoare de $2.820.000. Ultima campioană este Elina Svitolina, în timp ce la dublu s-au impus rusoaicele Elena Vesnina și Ekaterina Makarova.