Ultima parte a sezonului 2016 a fost una nu tocmai reusita pentru Novak Djokovic, sarbul aratand slabiciuni care nu pareau posibile la inceputul anului, atunci cand Djokerul era precum o masina de jucat tenis. Nole a pierdut finala Turneului Campionilor cu Andy Murray, rezultat in urma caruia nu a putut reveni pe locul intai in ierarhia ATP. Boris Becker, antrenorul sportivului nascut la Belgrad, a explicat momentul pe care il traverseaza elevul sau. "Novak sufera fara Nadal si Federer, rivalii sai traditionali din circuit. Murray a fost mereu al patrulea pe lista. Si-a pierdut motivatia, acorda mult timp lucrurilor din afara terenului".

Novak DjokovicFoto: usopen.org

Le simte lipsa lui Nadal si Federer

2016 a fost un an in care Nadal si Federer, jucatori care au dominat puternic in ultimii zece ani in tenisul mondial, au fost mai mult accidentati, ei lipsind luni intregi din circuit. Aceasta absenta l-ar fi afectat pe Novak, dupa cum marturiseste Boris Becker, antrenorul sau.

"Nu mai are rivali in circuit, de acest lucru erau responsabili Nadal si Federer. Andy (n.r. Murray) a fost mereu al patrulea pe lista. Putem sa spunem ca si-a pierdut putin din motivatie. Murray a aratat in ultimul timp lucruri pe care nu le-am mai vazut pana acum" - Boris Becker.

Daca ne uitam la intalnirile directe si la ultimele meciuri disputate cu Roger Federer si Rafael Nadal, putem observa ca Novak are toate motivele sa ii regrete pe cei doi rivali. Sarbul are 26-23 in disputele cu Rafa (pe care l-a invins in ultimele sapte meciuri directe) si 23-22 cu Roger (a castigat ultimele doua partide directe).

Lipsa motivatiei, dupa victoria de la Roland Garros

"Primele sase luni au fost incredibile. Varful a fost cucerirea Roland Garros-ului, pentru prima data in cariera. Apoi, a incercat sa castige toate turnele de Grand Slam intr-un an, lucru care nu s-a mai intamplat din 1969, de la Rod Laver" - Boris Becker.

Cu mintea mai mult in afara terenului

"La nivel de concentrare, am fost putin cu mainile legate. Novak s-a concentrat foarte mult pe lucrurile din afara terenului, iar aici ma refer la familia sa si la diverse afaceri. A fost precum o masina de jucat tenis timp de doi ani si jumatate, cu toate fortele directionate catre teren. De la un punct incoace insa, nu a mai stiut ce sa faca, i-a lipsit parca putin motivatia" - Boris Becker.

Daca viata i-ar depinde de un meci, l-ar alege pe Novak sa-l reprezinte

"Novak este un luptator cu inima. Daca viata mea ar depinde de un tip care ar trebui sa joace pentru mine, atunci cu siguranta acela ar fi Djokovic. Atat de multa incredere am in el" - Boris Becker.

Spera la un 2017 al revenirii

"2017 ar putea fi anul care se ne arate o mare revenire a lui Novak. Cu cat a pierdut mai multe meciuri, cu atat motivatia ar putea reveni, a suferit dupa fiecare infrangere. In cele din urma, este posibil ca acest final de an mai slab sa fie un lucru bun" - Boris Becker.

Dezamagire si frustrare in echipa lui Nole

"Din loja lui Novak, s-a simtit din plin dezamagirea, frustrarea, nu am putut nici macar sa mai dormim la fel. Pe ambii jucatori a fost o mare presiune (n.r. pe Djokovic si Murray, in lupta pentru primul loc din clasamentul ATP) si cred ca mai mult de pierdut a avut Novak. Andy a meritat insa sa castige" - Boris Becker.

"Novak a jucat putin la intamplare la Shanghai si Paris, iar apoi a venit direct aceasta confruntare finala pentru locul intai in lume. A fost perfect pentru fanii tenisului, probabil cel mai important moment al sezonului", a conchis Boris Becker.

De la victoria in premiera de la Roland Garros, Novak Djokovic a pierdut surprinzator in mai multe randuri: 6-7 (6-8), 1-6, 6-3, 6-7 (5-7) cu Sam Querrey la Wimbledon, in turul trei, cu Juan Martin Del Potro in turul intai la Jocurile Olimpice, 6-7 (4-7), 6-7 (2-7), cu Stan Wawrinka la US Open, in finala, 7-6 (7-1), 4-6, 5-7, 3-6, cu Roberto Bautista Agut in semifinalele de la Shanghai Masters, 4-6, 4-6, cu Marin Cilic in sferturile de la Paris, 4-6, 6-7 (2-7) si cu Andy Murray in finala Turneului Campionilor, 3-6, 4-6.