La nici o saptamana dupa ce a anuntat intr-o conferinta de presa ca a picat un test antidoping facut la inceputul anului, Maria Sharapova este criticata dur de Kristina Mladenovic. Aflata pe locul 29 in ierarhia mondiala, frantuzoaica spune cuvinte grele despre rusoaica. "Toate (n.r. din WTA) gandim si spunem ca Maria Sharapova este o trisoare".

Maria Sharapova la Australian OpenFoto: ausopen.com

"Toate gandim si spunem aici ca este o trisoare. Te indoiesti si iti spui ca nu merita tot ce a castigat. Este grav, dar e bine ca totul se clarifica", a spus Kristina Mladenovic la Indian Wells, citata de presa franceza de profil.

In acest moment, Sharapova este suspendata provizoriu, dupa ce a fost depistata pozitiv cu meldoniu, o substanta trecuta pe lista interzisa de la inceputul lui 1 ianuarie 2016.

Citeste si Cat adevar si cata minciuna se afla in ceea ce spune Maria Sharapova - Argumentele care ar putea sa o incrimineze pe rusoaica

Ce este Meldonium

Actiune farmacologica

Imbunatateste metabolismul, analog al gammabutirobetaina. Este folosit pentru ischemie, restabileste echilibrul proceselor de livrare de oxigen si consumul in celule. Mecanismul de actiune determina diversitatea efectelor sale farmacologice: cresterea eficientei, reducerea simptomelor stresului mental si fizic, activarea tesutului si imunitatea umorala, efect cardioprotector.

In cazul leziunilor miocardice ischemice acute incetineste formarea zonei necrotice, scurteaza perioada de reabilitare. In insuficienta cardiaca, creste contractilitatea miocardica, creste toleranta la efort, reduce frecventa crizelor anginoase. In tulburari cerebrovasculare ischemice acute si cronice imbunatateste circulatia sangelui in centrul ischemic, promoveaza redistribuirea sangelui in zona ischemica.

Cand a fost interzis

A devenit o substanta interzisa la 1 ianuarie 2016, din cauza ca exista "dovezi ale utilizarii sale de catre sportivi, cu intentia de a imbunatati performanta." Aceasta a fost anterior pe lista Agentiei Mondiale Anti-Doping a medicamentelor care urmeaza sa fie monitorizate.

Sportivii care vor iesi pozitiv la testele antidoping, dar substanta prezenta in corp a fost ingerata inainte de 1 ianuarie 2016, nu vor avea medalii retrase sau recorduri anulate.

De ce a fost interzis?

Monitorizarea Wada a medicamentului a constatat ca unele dintre beneficiile sale medicale ar putea spori performantele atletice, mai ales in sporturile de anduranta. Beneficiile includ: rezistenta, capacitate aerobica crescuta, dar si o capacitate de recuperare mai mare.

Meldonium a fost folosit intens si de catre ciclisti, fapt care a dus la trecerea lui mai repede pe lista substantelor dopante in acest sport.