Finala Campionatului European de handbal feminin le aduce față în față pe Franța și Norvegia, reprezentative care nu au simțit gustul înfrângerii la acest turneu. Tot duminică, Croația și Danemarca se vor duela pentru medalia de bronz.

Nora MorkFoto: Andre Weening / AFP / Profimedia

*Finala dintre Franța și Norvegia va fi LiveScore pe HotNews.ro. Meciurile pot fi urmărite în direct pe Digisport, Telekom și LookTV.

Croația vs Danemarca

De la ora 16:30

Mari surprize la acest turneu final, selecționatele Croației și Danemarcei au suferit câte două înfrângeri: croatele au pierdut în fața Norvegiei în Grupa Principală II (25-36) și în fața Franței în semifinale (19-30), în timp ce danezele (care au scos Rusia lui Martin Ambros din cursa pentru semifinale - victorie cu 30-23) au fost răpuse de franțuzoaice în Grupa Preliminară (20-23) și de norvegience în penultimul act (24-27).

Favorită la victorie: Danemarca.

Franța vs Norvegia

De la ora 19:00

În faza grupelor, franțuzoaicele au obținut trei victorii (cu Danemarca, Muntenegru și Slovenia), iar în Grupa Principală I au bifat alte două victorii și o remiză (28-28 cu Rusia). Neînvinsă la acest turneu, Franța a câștigat categoric și în semifinale, în fața surprinzătoarei reprezentative a Croației, scor 30-19.

Norvegia a făcut parte dintr-o grupă în care s-a regăsit și România. Nu sunt prea multe de spus despre parcursul nordicelor, Mork și compania câștigând toate partidele disputate la acest turneu final european (șapte victorii pe linie). Norvegia a avut parte de un meci mai dificil în penultimul act al competiției, însă a revenit după o primă repriză mai puțin reușită în fața Danemarcei (10-13) și s-a impus în cele din urmă, scor 27-24.

Franța, campioana en-titre, a ajuns la 14 meciuri fără înfrângere la Euro, în timp ce Norvegia a câștigat ultimele 11 partide.

Franța și Norvegia se vor duela pentru a șasea oară la un Campionat European, însă cele două nu s-au mai întâlnit în finală (chiar dacă cel puțin una dintre ele a fost prezentă în 12 din cele 14 finale din istoria competiției).

Cele două naționale au cea mai bună rată de conversie a aruncărilor: Norvegia 66% (232 de goluri), Franța 63% (189 de reușite).

Finalistele au cele mai bune apărări ale competiției: Franța a primit 157 de goluri în 7 partide (22.4 pe meci), Norvegia 160 (22.8 pe meci).

Favorită la victorie: Norvegia.

De știut:

  • În urma eșecului cu Olanda, România a încheiat Euro 2020 pe locul 12, aceasta fiind cea mai slabă clasare din istoria participărilor la turneul final european.

Rezultatele României la CE:

România - Germania 19-22

România - Polonia 28-24

România - Norvegia 20-28

România - Croația 20-25

România - Ungaria 24-26

România - Olanda 24-35.

Ce urmează pentru naționala României

Următoarea competiție oficială la care va participa naționala României va fi Turneul Preolimpic. Acesta va avea loc în perioada 19-21 martie 2021, la Podgorica, în Muntenegru.

România face parte din Grupa 3, alături de Muntenegru, Norvegia și Thailanda.

Se va juca după sistemul fiecare cu fiecare, iar primele două clasate vor obține biletele pentru JO 2020 de la Tokyo (competiția va avea loc în vara anului viitor, a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19).