Lynn Howells, selectionerul echipei nationale de rugby a Romaniei, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ''stejarii'' trebuie sa castige cu bonus ofensiv meciul cu Rusia, care se va disputa sambata, de la ora 16:00, pe stadionul Cluj Arena, in Rugby Europe International Championship. "Important este sa privim cu incredere partida cu Rusia, sa obtinem victoria, o victorie cu bonus si sa ne urmam drumul de calificare la Cupa Mondiala din Japonia, obiectivul principal al Stejarilor", a spus antrenorul Romaniei.

Lynn HowellsFoto: frr.ro

Ce a spus Lynn Howells, selectionerul Romaniei

"Ne asteapta un meci greu, un meci pe care trebuie sa il castigam si in care trebuie sa aratam ca suntem capabili sa jucam un rugby performant, un rugby pragmatic, care sa ne aduca victoria. Jucatorii s-au pregatit bine in aceasta saptamana, am analizat bine ceea ce s-a intamplat in Spania si fiecare a inteles ce a facut sau nu a facut in acel meci. Important este sa privim acum cu incredere partida cu Rusia, sa obtinem victoria, o victorie cu bonus si sa ne urmam drumul de calificare la Cupa Mondiala din Japonia, obiectivul principal al Stejarilor. Este important sa jucam pentru fani, pentru toti cei care au fost si sunt alaturi de noi", a spus antrenorul galez al nationalei de rugby a Romaniei, potrivit frr.ro.

Stelian Burcea, capitanul Romaniei: "Va fi un meci dificil, asa cum sunt toate meciurile cu Rusia. Ne dorim sa avem un joc bun si atunci va veni si rezultatul. Inca mai digeram infrangerea cu Spania, am analizat problemele care au fost acolo si suntem pregatiti pentru urmatoarea partida. Baietii stau foarte bine cu moralul am avut o saptamana buna de pregatire, in ciuda conditiilor meteo. Sunt increzator in echipa si intram maine pe teren pentru victorie, o victorie cu bonus ofensiv".

Mark McDermott, antrenor Rusia: "Va fi un meci interesant pentru ca cele doua echipe au un stil asemanator de joc. Conditiile meteo sunt destul de dificile, speram ca terenul sa fie bun si sa nu inflenteze prea mult jocul. Este primul meu meci ca antrenor al Rusiei, timpul pentru a pregati acest meci a fost destul de scurt, echipa, jucatorii au trecut prin multe schimbari in ultimele saptamani si sper ca aceste schimbari sa nu-si puna prea mult amprenta asupra evolutiei de maine. Rusia are echipe de club foarte bune insa din pacate, nu toti jucatorii sunt eligibili pentru a fi selectionati in nationala. Sper ca in urmatoarea perioada sa reusim sa aducem ceva nou in jocul nostru".

Yuri Kushnarev, capitan Rusia: "Ne simtim bine aici, temperaturile sunt ok, ne-am acomodat foarte repede si speram ca maine sa facem un joc cat mai bun. Vom da totul pe teren, nu avem nimic de pierdut, presiunea va fi pe echipa Romaniei".

Stejarii se pot califica la Cupa Mondiala din Japonia in urma rezultatelor pe care le vor obtine in sezonul 2017-2018, cumulat, astfel:

- daca ocupa primul loc in Rugby Europe Championship 2017/2018;

- daca se claseaza pe locul 2 in Rugby Europe Championship, 2017/2018 dupa Georgia, calificata deja direct de la Cupa Mondiala din Anglia;

- daca se claseaza dupa echipa calificata direct si se impune intr-un meci cu Portugalia, castigatoarea Rugby Europe Trophy si apoi in barajul tur-retur cu Samoa

- daca se impune in turneul de recalificare din noiembrie la care vor mai participa Canada, Hong Kong/Coreea de Sud si o echipa de Africa.

Pentru partida cu Rusia, staff-ul tehnic al echipei Romaniei a facut sase schimbari in primul XV fata de meciul cu Spania, la nivelul pachetului de inaintare: Alexandru Tarus apare in prima linie, Valentin Poparlan in cea de-a doua, Vlad Nistor si Andrei Gorcioaia in cea de-a treia, iar Stelian Burcea este la inchidere. De asemenea, Valentin Calafeteanu va face pereche cu Jack Umaga, ultima schimbare fiind la nivelul uneia din cele doua aripi, Ionut Dumitru va fi in teren din primul minut de joc. Capitanul ''stejarilor'', pentru a 15-a oara, va fi Stelian Burcea, cel care in meciul cu Rusia va ajunge la selectia cu numarul 70 pentru Romania, scrie Agerpres.

Echipa Romaniei pentru meciul cu Rusia: 1. Mihaita Lazar (Castres), 2. Andrei Radoi (Timisoara Saracens), 3. Alexandru Tarus (Sale Sharks), 4. Johan Van Heerden (CSM Bucuresti), 5. Valentin Poparlan (Timisoara Saracens), 6. Vlad Nistor (Albi), 7. Andrei Gorcioaia (Massy), 8. Stelian Burcea (CSM Bucuresti) (capitan), 9. Valentin Calafeteanu (CSM Bucuresti), 10. Jack Umaga (Timisoara Saracens), 11. Ionut Dumitru (Steaua Bucuresti), 12. Sione Fakaosilea (Stiinta Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM Bucuresti), 14. Tangimana Fonovai (Timisoara Saracens) 15. Catalin Fercu (Timisoara Saracens).

Rezerve vor fi: 16. Eugen Capatana (Timisoara Saracens), 17. Ionel Badiu (Timisoara Saracens), 18. Constantin Pristavita (Stiinta Baia Mare), 19. Marius Antonescu (Colomiers), 20. Kuselo Moyake (Steaua Bucuresti), 21. Florin Surugiu (Steaua Bucuresti), 22. Florin Vlaicu (Steaua Bucuresti), 23. Stephen Shennan (Timisoara Saracens).

Palmaresul intalnirilor Romania-Rusia (potrivit frr.ro):

1994-Bucuresti: Romania-Rusia 30-0, Calificari Cupa Mondiala

Marcatori pentru Romania:Cioca- doua eseuri,Colceriu-eseu,Leonte-eseu, Nichitean- doua transformari, doua lovituri de pedeapsa

2001-Iasi: Romania-Rusia 42-13, Cupa Europeana a Natiunilor (CEN)

Marcatori pentru Romania:P.Balan-e, Corodeanu-e, P.Mitu- e, 4tr, 3lp, Socol-e, Solomie-e

2002-Krasnodar: Rusia-Romania 22-27,CEN

Marcatori pentru Romania: Brezoianu-e, Tofan-e, tr, 5lp

2003-Bucuresti: Romania-Rusia 23-12,CEN

Marcatori pentru Romania: Petrache-e, Vioreanu-e, Eseu de penalizare, Tofan-tr, 2lp

2004-Krasnodar: Rusia-Romania 33-24,CEN

Marcatori pentru Romania: Sauan-e, Toderasc-e, Eseu de penalizare, Dumbrava-3tr, lp

2005-Timisoara: Romania-Rusia 33-10,CEN,Calificari Cupa Mondiala

Marcatori pentru Romania: Mavrodin-e, Sauan-e, Teodorescu-2e, Tonita-e, Dumbrava-tr, lp, Tofan-lp

2006-Krasnodar: Rusia-Romania 25-24,CEN, Calificari Cupa Mondiala

Marcatori pentru Romania: Brezoianu-2e, Dumitras-tr, lp, Dumbrava-3lp

2007-Bucuresti: Romania-Rusia 12-22,CEN

Marcatori pentru Romania: Dumbrava-4lp

2008-Krasnodar: Rusia-Romania 12-8,CEN

Marcatori pentru Romania: V.Ursache-e, Vlaicu-lp

2008-Bucuresti: Romania-Rusia 13-12,IRB Nations Cup

Marcatori pentru Romania: Tasca-e, Dumbrava-tr, 2lp

2009-Bucuresti: Romania-Rusia 19-28,CEN,Calificari Cupa Mondiala

Marcatori pentru Romania: Carpo-e, Dascalu-e, Dimofte-e, P.Mitu-tr, Vlaicu-tr

2010-Soci: Rusia-Romania 21-21,CEN,Calificari Cupa Mondiala

Marcatori pentru Romania: Botezatu-e, Dimofte-e, Calafeteanu-tr, 2lp, Vlaicu-lp

2011-Bucuresti: Romania-Rusia 33-3,CEN

Marcatori pentru Romania: Carpo-e, Sirbu-e, Zebega-e, Vlaicu-3tr, 4lp

2012-Soci: Rusia-Romania 0-25,CEN

Marcatori pentru Romania: Carpo-e, Apostol-e, C.Petre-e, Eseu de penalizare, Vlaicu-tr, Calafeteanu-lp

2013-Bucuresti: Romania-Rusia 29-14,CEN, Calificari Cupa Mondiala

Marcatori pentru Romania: Dascalu-e, Vlaicu-e, 2tr, 5lp

2013-Bucuresti: Romania-Rusia 30-20, IRB Nations Cup

Marcatori pentru Romania: Matei-e, Fercu-e, Macovei-e, Vlaicu-3tr, 3lp

2014-Nebug: Rusia-Roamania 3-34 - CEN, Calificari Cupa Mondiala

Marcatori pentru Romania: Burcea-e, Lucaci-e, I.Dumitru-e, Manole-e, Vlaicu-2lp, 3tr, Calafeteanu-tr

2014-Bucuresti: Romania-Rusia 20-18, IRB Nations Cup

Marcatori pentru Romania: Eseu de penalizare-2, Vlaicu-2lp, 2tr

2015-Krasnodar: Rusia-Romania 16-13, Cupa Europeana a Natiunilor

Marcatori pentru Romania: Calafeteanu-e, tr,2lp

2016-Iasi: Romania-Rusia 30-0, Cupa Europeana a Natiunilor

Marcatori pentru Romania: Burcea-e, Vlaicu-e, 2tr, 2lp, Lucaci-e, Rose-e

2017-Soci: Rusia-Romania 10-30, REC, Calificari Cupa Mondiala

Marcatori pentru Romania: Badiu-e ,Lemnaru-e ,Lucaci-e, Rose-e ,Vlaicu-2tr, Calafeteanu-2lp

Bilant general: 21 partide-14 victorii Romania,1 rezultat de egalitate,6 victorii Rusia,520 puncte marcate de Romania,294 puncte marcate de Rusia.