Rafael Nadal a mai scris o pagină de istorie la Roland Garros, ibericul impunându-se pentru a 11-a oară în carieră pe zgura de la Paris. Aflat la prima sa finală într-un turneu de Grand Slam, Dominic Thiem (8 ATP) a fost copleșit de miza evenimentului și nu i-a pus probleme liderului mondial. A fost 6-4, 6-3, 6-2 pentru Rafael Nadal, care și-a îmbogățit impresionantul palmares cu al 17-lea trofeu de Grand Slam. "Este greu de explicat cum am reușit să câștig din nou acest trofeu", a spus spaniolul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Citește și:

Când zecele nu mai reprezintă perfecțiunea - Nadal, undecima și neputința lui Thiem

  • Pentru succesul de la Paris, Nadal va primi un cec în valoare de 2,2 milioane de euro și 2.000 de puncte ATP. Thiem va fi recompensat cu 1,12 milioane de euro şi 1.200 de puncte ATP.
  • Nadal îl conduce acum cu 10-3 pe Thiem la meciurile directe. A fost a doua victorie din acest an a spaniolului în fața jucătorului de 24 de ani. Austriacul îl învinsese pe Nadal la ultima confruntare: 7-5, 6-3 în sferturile de la Madrid.
  • Nadal (32 de ani) a ajuns la 79 de trofee câștigate în întreaga carieră și la 17 de Grand Slam. Thiem rămâne cu 10 titluri în palmares, două dintre ele fiind cucerite în acest an (Buenos Aires și Lyon).
  • Rafael Nadal, titluri de Grand Slam: Australian Open (2009), Roland Garros (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018), Wimbledon (2009, 2010), US Open (2010, 2013, 2017).

Ce au spus cei doi jucători:

"Felicitări, Dominic! A fost o onoare să joc cu tine în această finală. Sunt sigur că vei reuși să câștigi aici și destul de repede. Trebuie să mulțumesc tuturor celor care sunt cu mine în echipă, familiei mele. Fără voi ar fi fost imposibil să fiu aici, nu numai la pregătire, la antrenamente, ci pe tot parcursul vieții mele. Toată lumea știe cât de important este pentru mine să câștig din nou aici. Cel mai bun turneu din lume, a fost incredibil. Va mulțumesc tututor! E foarte greu să va explic sentimentele mele în aceste momente! Mulțumesc publicului pentru toată susținerea! Sper să ne vedem și anul viitor aici" - Rafael Nadal.

"Ce faci pentru tenis este nemaipomenit, ieșit din comun. Bravo! Pentru mine au fost două săptămâni incredibile. Cân ai câștigat prima dată aici, în 2005, aveam 11 ani, mă uitam la meci. Nu mă așteptam, sincer, să joc vreodată o finală cu tine aici. Și sunt foarte fericit. Mulțumesc tuturor! Îmi place acest turneu, mi-a plăcut de când eram junior. Sper că voi mai avea o șansă să câștig aici. Poate chiar împotriva ta, Rafa" - Dominic Thiem.

Clasamentul titlurilor de Grand Slam:

1. Roger Federer 20

2. Rafael Nadal 17

3. Pete Sampras 14

4. Novak Djokovic 12

4. Roy Emerson 12

Cele mai multe titluri la un singur turneu:

Rafael Nadal - Roland Garros 11

Rafael Nadal - Monte-Carlo 11

Rafael Nadal - Barcelona 11

Roger Federer - Halle 9

Victorii/înfrângeri în 2018:

1. Dominic Thiem 35/9

2. Alexander Zverev 34/9

3. Rafael Nadal 30/2

4. Juan Martin del Potro 28/7

Rafael Nadal și trofeul de la Roland Garros:

Statistica meciului Nadal vs Thiem:

Ași: 0-7

Duble greșeli: 3-5

Lovituri câștigătoare: 26-34

Erori neforțate: 24-42

Puncte câștigate cu primul serviciu: 82% (46/56) - 68% (40/59)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 46% (12/26) -35% (15/43)

Puncte de break salvate: 67% (2/3) - 71% (12/17)

Puncte de break câștigate: 29% (5/17) - 33% (1/3)

Total puncte câștigate: 57% (105/184) - 43% (79/184)

Durata partidei: 2h 42 min.

"Este uimitor, nu-mi pot descrie sentimentele, pentru că nu este chiar un vis să câștig aici de 11 ori. Este imposibil să te gândești la așa ceva" - Nadal.

Desfășurarea livetext a partidei Nadal vs Thiem:

6:2 Serviciu perfect al ibericului, Thiem returneaza in afara terenului. Austriacul rateaza o executie in lung de linie (30-0). Nadal serveste impecabil pe reverul lui Thiem, nimic de facut pentru austriac - trei mingi de meci. Nadal incearca o lovitura in lung de linie, dar rateaza executia (40-15). Vine scurta spaniolului, dar Thiem este atent de data aceasta (40-30). Nadal loveste cu rama, egalitate. Rafa sta incredibil in defensiva, austriacul loveste prea puternic si trimite in aut - a patra minge de meci. Thiem se uita neputincios. Rezista insa si salveaza si cea de-a patra minge de meci. O eroare nefortata din partea lui Thiem, care ii ofera a cincea minge de meci lui Nadal. Returul lui Dominic Thiem este in aut, iar Nadal este campion pentru a 11-a oara la Roland Garros!

5:2 Thiem incepe cu o dubla greseala (0-15). Austriacul trimite dincolo de linia de fund a terneului, dar reuseste apoi un as (15-30). Nadal rupe ritmul cu o scurta, Thiem ajunge la timp, dar trimite in fileu - doua mingi de break pentru Nadal.Impins mult in afara terenului, Thiem comite o noua eroare. Nadal va servi pentru castigarea celui de-al 11-lea sau titlu la Roland Garros.

4:2 Nadal primeste din nou ingrijiri medicale. Revine la serviciu. Nadal profita de un spatiu lasat lider de Thiem si finalizeaza cu forehandul in lung de linie. Rafa loveste exceptional pe contre-pied (30-0). Thiem rezista incredibil in defensiva, dar rateaza passing-ul in lungul liniei (40-0). Un monolog al ibericului in acest game, se face 4-1.

3:2 Condus cu 40-0, Nadal gaseste un unghi incredibil cu forenahdul. Thiem ataca frumos si nu ii mai lasa nicio sansa ibericului. Game castigat cu legeritate de austriac, dupa ce la precedentele doua game-uri de serviciu din acest set a purtat adevarate batalii.

3:1 Game-ul incepe bine pentru Nadal, cu o eroare nefortata a adversarului.Dupace rateaza primul serviciu, ibericul se opreste din joc si solicita rapid interventia medicului. Are o crampa musculara care nu ii permite sa isi miste degetele mainii stangi. Nadal revine pe teren, dubla greseala (30-15). Liderul mondial vine la fileu si inchide punctul cu voleul (40-15). Thiem scapa o minge in afara terenului, iar Nadal isi face serviciul, in ciuda problemelor pe care le are la mana stanga.

2:1 Thiem profita de un slice mai scurt al lui Nadal si finalizeaza superb (30-0). Spaniolul profita de greselile adversarului sau si echilibreaza game-ul. Liderul mondial isi procura prima minge de break cu un forehand in cross. Dominic reuseste o combinatie frumoasa - forehand in cross si o scurta la care Nadal nu mai ajunge. Thiem are sansa de a inchide game-ul, dar Nadal il pacaleste si loveste decisiv cu forehandul in cross. Serviciul il ajuta - o noua minge de game. Forehandul lui Nadal este insa la un alt nivel - o noua egalitate.Vine a doua minge de break pentru Nadal. Slice-ul austriacului iese in aut, iar Nadal reuseste break-ul.

1:1 Nadal vine bine la fileu si inchide punctul fara emotii (30-15). Serviciu bun, la exterior, Thiem nu mai poate returna. Liderul mondial egaleaza situatia pe tabela dupa un game controlat autoritar.

0:1 Setul al treilea incepe cu Dominic Thiem la serviciu. Primul punct al game-ului ii revine lui Nadal, dupa un schimb foarte intens. Nadal variaza foarte bine si loveste decisiv cu forehandul in lung de linie (0-30). Vine si greseala cu forenahdul din partea lui Thiem, mingea se opreste in fileu - trei mingi de break. De data aceasta forehandul functioneaza, prima minge de break este salvata. Un-doi perfect al austriacului, a mai ramas o singura minge de break. Nadal trimite prea lung, trei puncte consecutive reusite de Thiem (40-40). Spaniolul face rost si de a patra minge de break. Liderul mondial nu gaseste terenul si iroseste si aceasta sansa. Thiem ajunge la un voleu al ibericului, apoi agata cu noroc mingea - sansa de game. Dominic supravietuieste cu greu acestui game.

6:3 Serviciu in corp, Thiem se apara cu racheta (30-0). Din alergare, Nadal incearca un contraatac in lungul liniei, dar rateaza (30-15). Spaniolul ataca spre reverul austriacul, iar acesta greseste - doua mingi de set pentru iberic.Inca o eroare a lui Thiem, iar setul secund ii revine tot liderului mondial. 53 de minute a durat actul al doilea al finalei de pe arena Philippe-Chatrier.

5:3 Dominic Thiem reuseste sa-si faca serviciul dupa un game solid. Austriacul nu a mai repetat "experienta" din finalul primului set si reduce din diferenta pe tabela. Nadal va servi insa pentru castigarea setului secund.

5:2 Thiem trimite puternic, la limita, si inchide superb cu forehandul in cross. Nadal sta bine intr-un schimb lung de mingi si puncteaza excelent cu forehandul pe linia de fund a terenului (15-15). Ibericul isi deschide foarte bine terenul, iar Thiem nu mai are niciun raspuns. Dupa un schimb foarte intens, Nadal rateaza o lovitura in lung de linie (30-30). Dominic joaca inteligent, apeleaza la o scurta, iar punctul ii revine - minge de break. Vine si scurta lui Nadal, ajunge Thiem, dar ibericul finalizeaza superb din apropierea fileului - egalitate. Inca o scurta ii aduce minge de game lui Nadal. Se face 5-2, iar Thiem va servi pentru a ramane in set.

4:2 Punct superb reusit de Thiem, cu backhandul in lung de linie (30-0). Austriacul ia mingea devreme si finalizeaza cu voleul. Thiem sta bine in defensiva, iar apoi ataca cu forehandul in cross, mingea lui Nadal se opreste in fileu.

4:1 Nadal rateaza cu forehandul (0-15). Ibericul nu profita de o minge scurta a lui Dominic Thiem, loveste puternic cu forehandul si mingea se duce in afara terenului (0-30). Thiem sta excelent in defensiva, are raspuns la doua lovituri in cross trimise de Nadal, dar vine lungul de linie decisiv (15-30). Ibericul revine, echilibreaza game-ul, profita de o greseala a lui Thiem si are minge de 4-1. Thiem sta aproape de linia de fund si returneaza perfect in lungul liniei (40-40). Nadal nu se complica, isi adjudeca in cele din urma game-ul si se distanteaza pe tabela.

3:1 Serviciu puternic al lui Thiem, care profita de un retur moale al lui Nadal si puncteaza decisiv. Nadal este nehotarat la fileu si este pedepsit de austriac. As reusit de Thiem (40-0). Serviciu spre corpul adversarului si game-ul se incheie fara emotii de data aceasta pentru Thiem.

3:0 Banda fileului intoarce mingea in terenul lui Thiem, ceea ce il face sa tipe (15-15). Inca o eroare cu backhandul al austriacul (30-15). Nadal asista la greselile adversarului sau. Nu-i iese nimic lui Thiem in aceste momente. Ibericul schimba foarte bine directia si austriacul cedeaza. Se face 3-0 pentru liderul mondial.

2:0 Un nou rever ratat de austriac, mingea se duce mult in spatele liniei de fund (0-15). Nadal joaca din ce in ce mai bine, este jucatorul mai inspirat. Mingea lui Thiem se opreste in fileu (0-30). Nadal vine foarte bine la fileu si puncteaza cu voleul pe contre-pied (15-40) - doua mingi de break. Dominic gaseste bine coltul terenului, nadal este pus in dificultate si nu gaseste terenul (30-40). Vine randul lui Thiem sa inchida punctul cu voleul din apropierea fileului (40-40). Din pacate, Thiem ia apoi la tinta fileul - o noua minge de break pentru Nadal. Ibericul scapa mingea in aut, este salvata si a treia minge de break. As reusit de Thiem - sansa de game. Urmeaza insa o dubla greseala (a patra pentru Thiem in acest meci) - egalitate. Nadal loveste cu rama, dar Dominic nu profita si trimite in fileu - minge de break. Austriacul o salveaza gratie unui voleu drive - egalitate. Nadal insista pe backhandul lui Thiem, iar acesta greseste - a cincea minge de break. Dominic scapa mult reverul in afara terenului si Nadal reuseste break-ul.

1:0 Setul al doilea a inceput cu Nadal la serviciu. Thiem greseste smash-ul, primul punct ii revine ibericului. Austriacul ia returul din urcare, iar ibericul trimite in afara terenului (15-15). Thiem agata cu slice-ul un forehand in cross al lui Nadal, dar mingea se opreste in fileu (30-15). Nadal rupe ritmul cu o scurta, Dominic o ajunge, dar nu trece mingea peste fileu (40-15). Spaniolul isi adjudeca in cele din urma game-ul la 30.

Nadal a mers la vestiar inaintea setului secund.

6:4 Thiem vine bine la un voleu trimis de Nadal, dar rateaza incredibil din apropierea fileului (0-15).Thiem scapa forehandul in afara tusei laterale (0-30). Inca o greseala a austriacului, forehandul sau se opreste in banda fileului - trei mingi de set pentru Nadal. Dominic greseste inca o data cu forehandul, iar Nadal face break la zero si isi adjudeca primul set dupa 58 de minute.

5:4 Forehand inside-out de exceptie reusit de Nadal, nicio sansa pentru austriac. Prima dubla greseala comisa de Nadal in aceasta partida (15-15). Serviciu bun al ibericului, Thiem ia mingea din urcare, dar greseste (30-15). Nadal joaca bine pe contre-pied si il pacaleste pe Thiem (40-15). Spaniolul pune capat game-ului, iar numarul 8 ATP va servi pentru a ramane in acest set..

4:4 Thiem serveste cu mingi noi. Rever superb in cross al austriacului (30-0). Dupa un as, vine si o dubla greseala (40-15). Dominic inchide game-ul cu un forehand in cross.

4:3 Minge prea lunga trimisa de Nadal (0-15). Ibericul profita de o minge scurta si trimite superb cu backhandul in cross, nimic de facut pentru Thiem. Nadal ia mingea devreme si finalizeaza cu forehandul (30-15). Spaniolul il vede pe Dominic venind spre fileu si reuseste un slice direct pe linie. Serviciul il ajuta pe Nadal si game-ul se incheie. Tabela arata 4-3 in favoarea liderului mondial.

3:3 Nadal isi construieste bine punctul, dar greseste lovitura decisiva. Spaniolul pune presiune pe serviciul adversarului, iar acesta greseste (15-15). Serviciu foarte bun al lui Thiem, care trimite apoi perfect in cross. Nadal este incomodat de o minge lovita cu rama de austriac, acesta are sansa sa isi deschida unghiurile si inchide punctul - minge de game. Nadal trimite de putin afara, dar arbitrul de scaun indica minge buna pentru Rafa (40-40). Forehand inside-out superb reusit de Dominic, o noua minge de game. Nadal face pasul in fata, nu lasa mingea sa cada si finalizeaza cu voleul drive - egalitate. Thiem castiga un punct extrem de spectaculos si salveaza prima minge de break a ibericului din acest game. Thiem scapa mingea in aut - a doua minge de break pentru Nadal. Vine randul spaniolului sa trimita in aut, vine si confirmarea din scaun - egalitate. Acest game se joaca deja de 11 minute. Rafa ajunge la o scurta a adversarului sau, insa Thiem loveste mingea din aer si reuseste un passing superb - o noua sansa de game pentru Dominic. Thiem nu mai iroseste aceasta sansa si isi adjudeca un game maraton.

3:2 Nadal nu poate trece o minge peste fileu (0-15). Returul lui Thiem este prea puternic, iar mingea iese in afara terenului (15-15). Rafa castiga un punct superb. Thiem s-a aparat bine, a ajuns la o scurta a liderului mondial, dar a trimis apoi direct pe directia ibericului (30-15). Nadal rateaza cu forehandul (40-30), insa este ajutat de serviciu si pune capat game-ului.

2:2 Retur scurt al lui Nadal, iar Thiem inchide punctul cu forehandul. Prima dubla greseala a meciului este comisa de austriac (15-15). Spaniolul ajunge la un voleu al lui Thiem si isi paseaza superb adversarul. Defensiva liderului mondial cedeaza, migea se opreste in fileu (30-30). Pe serviciul doi al austriacului, Nadal returneaza in fileu - minge de game. Vine o noua dubla greseala - a doua din acest game (40-40). Dominic Thiem incearca scurta, insa trimite in banda fileului - minge de break pentru Rafa. Austriacul este salvat de serviciu - egalitate. As reusit de Thiem - o noua minge de game. Nadal nu renunta la aceast game, backhand in cross scurt - egalitate. Serviciu puternic al lui Thiem, spaniolul nu mai poate returna, inca o minge de game pentru austriac. Nadal loveste cu rama, iar game-ul ii revine numarului 8 ATP.

2:1 Serviciu doi perfect al ibericului, Thiem rateaza complet returul (15-15).Nadal incearca sa-l impinga mult in spatele liniei de fund pe Thiem, dar scapa mingea in afara terenului (15-30). Dominic gaseste un unghi fantastic si puncteaza pe contre-pied - doua mingi de break. Prima minge de break este salvata, dupa o greseala a austriacului. Nadal loveste cu rama, iar mingea aterizeaza scurt. Thiem profita, loveste naprasnic cu forehandul si fructifica a doua minge de break.

2:0 Retur bun al ibericului, Thiem controleaza cu greu schimburile, iar in cele din urma trimite in afara terenului (0-15). Nadal este extrem de inspirat cu o scurta, nimic de facut pentru austriac. Thiem trimite puternic, iar Nadal greseste, lovind cu rama (15-30). Foarte bun forehandul inside-in al lui Dominic, insa rateaza cu backhandul, in incercarea de a puncta pe contre-pied. Minge in fileu a austriacului si este break reusit de Nadal.

1:0 Meciul a inceput cu Nadal la serviciu. Primul punct ii revine liderului mondial dupa o eroare cu backhandul a austriacului. Thiem trimite prea lung si scapa mingea in afara terenuui (30-0). Nadal gaseste un unghi foarte bun cu backhandul, iar slice-ul de forehand al adversarului se duce mult afara (40-0). Nadal inchide fara emotii punctul la fileu. Game alb pentru liderul mondial in debutul finalei.

De-a lungul carierei, Rafa a inregistrat 85 de victorii la Roland Garros si a fost invins doar de doua ori. Austriacul are 18 victorii si patru infrangeri.

In acest an, Nadal are 29 de victorii si doar doua infrangeri. De partea cealalta, Thiem a reusit 35 de victorii si a pierdut de 8 ori.

Cei doi jucatori se afla la incalzire. Sunt 26 de grade Celsius la Paris.

Austriacul castiga tragerea la sorti si alege sa primeasca.

Thiem asteapta deja la fileu, Nadal sta sa isi aranjeze sticlele.

Ediția din acest an a turneului de la Roland Garros a ajuns la sfârșit. Ultimul spectacol va fi susținut de Rafael Nadal și Dominic Thiem, în finala probei de simplu masculin. Austriacul e pentru prima dată în carieră în ultimul act al unui Grand Slam, în timp ce Rafa va disputa a 11-a sa finală pe zgura pariziană (le-a câștigat pe toate cele zece de până acum). Partida poate fi urmărită în direct la Eurosport și LiveText pe HotNews.ro.

Nadal și Thiem s-au mai înfruntat de nouă ori până acum, spaniolul fiind în avantaj: 6-3. Ultima confruntare a fost însă câștigată de austriac, în sferturile ediției din acest an a turneului de la Madrid, scor 7-5, 6-3. Prima întâlnire din acest an între cei doi jucători a avut loc în sferturile de la Monte Carlo, unde Nadal s-a impus categoric, scor 6-0, 6-2.

Rafa și Thiem s-au duelat și la ediția de anul trecut a Roland Garros-ului, dar în faza semifinalelor. Ibericul s-a impus atunci cu 6-3, 6-4, 6-0.

Jucătorii cu cele mai multe finale la Roland Garros:

Rafael Nadal 11

Bjorn Borg 6

Roger Federer 5

Ivan Lendl 5

Mats Wilander 5

Jucătorii cu cele mai multe finale de Grand Slam în carieră:

Roger Federer 30

Rafael Nadal 24

Novak Djokovic 21

Ivan Lendl 19

Pete Sampras 18

Câștigători era Open

1 Rafael Nadal 10 titluri (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017)

2 Bjorn Borg 6 (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981)

3 Mats Wilander 3 (1982, 1985, 1988)

3 Ivan Lendl 3 (1984, 1986, 1987)

3 Gustavo Kuerten 3 (1997, 2000, 2001) etc.

Țările cu cele mai multe trofee la Roland Garros (masculin)

1 Spania 16 (primul titlu în 1961)

2 Suedia 9 (1957, 1988)

3 Cehoslovacia 5 (1970, 1987)

4 SUA 4 (1938, 1999)

5 Brazilia 3 (1997, 2001)

...........................................

9 Romania 1 (1973 - Ilie Nastase: 6-3, 6-3, 6-0 cu Nikola Pilić).

Lista tuturor câștigătorilor de la Roland Garros

1891 H. Briggs (GBR)

1892 J. Schopfer (FRA)

1893 L. Riboulet (FRA)

1894 André Vacherot (FRA)

1895 André Vacherot (FRA)

1896 André Vacherot (FRA)

1897 Paul Aymé (FRA)

1898 Paul Aymé (FRA)

1899 Paul Aymé (FRA)

1900 Paul Aymé (FRA)

1901 André Vacherot (FRA)

1902 Marcel Vacherot (FRA)

1903 Max Decugis (FRA)

1904 Max Decugis (FRA)

1905 Maurice Germot (FRA)

1906 Maurice Germot (FRA)

1907 Max Decugis (FRA)

1908 Max Decugis (FRA)

1909 Max Decugis (FRA)

1910 Maurice Germot (FRA)

1911 André Gobert (FRA)

1912 Max Decugis (FRA)

1913 Max Decugis (FRA)

1914 Max Decugis (FRA)

1920 André Gobert (FRA)

1921 Jean Samazeuilh (FRA)

1922 Henri Cochet (FRA)

1923 François Blanchy (FRA)

1924 Jean Borotra (FRA)

1925 René Lacoste (FRA)

1926 Henri Cochet (FRA)

1927 René Lacoste (FRA)

1928 Henri Cochet (FRA)

1929 René Lacoste (FRA)

1930 Henri Cochet (FRA)

1931 Jean Borotra (FRA)

1932 Henri Cochet (FRA)

1933 John Crawford (AUS)

1934 Gottfried Von Cramm (GER)

1935 Fred Perry (GBR)

1936 Gottfried Von Cramm (GER)

1937 Henner Henkel (GER)

1938 Donald Budge (USA)

1939 William McNeill (USA)

1946 Marcel Bernard (FRA)

1947 Jozsef Asboth (HUN)

1948 Frank Parker (USA)

1949 Frank Parker (USA)

1950 Budge Patty (USA)

1951 Jaroslav Drobny (CZE)

1952 Jaroslav Drobny (CZE)

1953 Ken Rosewall (AUS)

1954 Tony Trabert (USA)

1955 Tony Trabert (USA)

1956 Lewis Hoad (AUS)

1957 Sven Davidson (SWE)

1958 Mervyn Rose (AUS)

1959 Nicola Pietrangeli (ITA)

1960 Nicola Pietrangeli (ITA)

1961 Manuel Santana (ESP)

1962 Rod Laver (AUS)

1963 Roy Emerson (AUS)

1964 Manuel Santana (ESP)

1965 Fred Stolle (AUS)

1966 Tony Roche (AUS)

1967 Roy Emerson (AUS)

1968 Ken Rosewall (AUS)

1969 Rod Laver (AUS)

1970 Jan Kodes (CZE)

1971 Jan Kodes (CZE)

1972 Andres Gimeno (ESP)

1973 Ilie Năstase (ROM)

1974 Björn Borg (SWE)

1975 Björn Borg (SWE)

1976 Adriano Panatta (ITA)

1977 Guillermo Vilas (ARG)

1978 Björn Borg (SWE)

1979 Björn Borg (SWE)

1980 Björn Borg (SWE)

1981 Björn Borg (SWE)

1982 Mats Wilander (SWE)

1983 Yannick Noah (FRA)

1984 Ivan Lendl (CZE)

1985 Mats Wilander (SWE)

1986 Ivan Lendl (CZE)

1987 Ivan Lendl (CZE)

1988 Mats Wilander (SWE)

1989 Michael Chang (USA)

1990 Andres Gomez (ECU)

1991 Jim Courier (USA)

1992 Jim Courier (USA)

1993 Sergi Bruguera (ESP)

1994 Sergi Bruguera (ESP)

1995 Thomas Muster (AUT)

1996 Yevgeny Kafelnikov (RUS)

1997 Gustavo Kuerten (BRA)

1998 Carlos Moya (ESP)

1999 Andre Agassi (USA)

2000 Gustavo Kuerten (BRA)

2001 Gustavo Kuerten (BRA)

2002 Albert Costa (ESP)

2003 Juan Carlos Ferrero (ESP)

2004 Gaston Gaudio (ARG)

2005 Rafael Nadal (ESP)

2006 Rafael Nadal (ESP)

2007 Rafael Nadal (ESP)

2008 Rafael Nadal (ESP)

2009 Roger Federer (SUI)

2010 Rafael Nadal (ESP)

2011 Rafael Nadal (ESP)

2012 Rafael Nadal (ESP)

2013 Rafael Nadal (ESP)

2014 Rafael Nadal (ESP)

2015 Stan Wawrinka (SUI)

2016 Novak Djokovic (SRB)

2017 Rafael Nadal (ESP)

2018 Rafael Nadal (ESP).