Degetele mâinilor nu mai sunt de ajuns pentru a arăta titlurile lui Nadal la Roland Garros. A depășit zecele Nadiei de la Montreal (fosta campioană a fost prezentă la meci) și a mai pus unul la zestrea-i incredibilă. Lumea a umplut până la refuz Chatrier-ul în speranța unei finale echilibrate, cu sâmbure de acțiune. Nu a fost cazul, Regele nu și-a ținut mult timp invitații la ospăț (6-4, 6-3, 6-2) și și-a luat ce-i aparține: trofeul. Thiem a părut copleșit în momentele importante, iar rezultatul nu avea cum să fie altul împotriva prădătorului Nadal.

Rafael Nadal si undecimaFoto: Hotnews

Momente înălțătoare

Mai este aproximativ un sfert de oră până la începutul finalei de simplu masculin, iar avioanele își fac loc într-un zgomot asurzitor și "pictează" steagul Franței pe cerul Parisului. Momentul emoționat continuă și este intonată "Marseillaise".

Urmează prezentarea unor foste mai glorii ale tenisului, iar arena centrală începe să fie neîncăpătoare. Urmează un meci așteptat de toată lumea: îl va întâlni pe cel văzut de specialiști drept unul din urmașii săi pe această suprafață - Dominic Thiem.

Ca de obicei la meciurile importante, loja lui Nadal este plină, iar organizatorii aduc trofeul atât de râvnit. Sâmbătă a fost cu noroc pentru Simona, duminică pentru cine oare?

Masa presei este mai populată ca niciodată la această ediție, este meciul vedetă al unei ediții care se va încheia în câteva ore. Pe tabela de marcaj rulează imagini cu Rafael Nadal și al său Babolat. Tensiunea începe să se simtă, mă întreb cum o fi în vestiare?

Avantaj categoric pentru Nadal la intrarea în arenă: este aplaudat frenetic, pe chipul ibericului se citește concentrarea. Va fi a 11-a finală la Roland Garros pentru el (de necrezut, nu?). Multe steaguri ale Spaniei în tribune, este evident cine este favoritul publicului la această partidă.

Un spectator francez stârnește amuzamentul: strigă puternic și vorbește mult, încurajându-l pe Dominic. Îi răspunde cineva imediat cu un "Vamos, Rafa!"

Primul game este unul de control pentru Nadal: întră tare în meci și își câștigă serviciul la zero. Cu toate că se distanțează la 2-0, liderul mondial nu își poate ține serviciul, iar apoi finala intră într-o zonă de echilibru. Sunt multe lovituri frumoase: Dominic are un forehand care face mingea să din pricina puterii, în timp ce Rafa o învârte atât de mult încât în tribune se aude ca un fâșâit continuu (4-4). Austriacul serveste încredibil, Nadal este doar un simplu spectator în multe rânduri.

Publicul savurează fiecare lovitură, Chatrier-ul este plin până la refuz. Moment ciudat: pe al doilea serviciu, Nadal servește atât de rău încât mingea cade la el în teren (nu vezi prea des astfel de momente în dreptul ibericului)...

Publicul parcă nu respiră între puncte, se aud toate zgomotele produse de cei doi jucători (Rafa este clar mai vocal) și zgomotul tastelor de pretutindeni. În loja ibericului, pare cel mai conectat la partidă (își freacă mâinile, fața, simte meciul la un nivel ridicat de intensitate).

Dominic și tremuratul

La 5-4, Dominic este răpus de emoții: nu mai servește la fel de precis, mâna îi tremură, iar loviturile au de suferit. Ca un adevărat animal de pradă (doar de aia are 10 titluri la Paris), Nadal simte momentul de rătăcire al adversarului și face break-ul la zero: 6-4. Primul set a fost văzut din loja lui Ion Țiriac și de Darren Cahill - australianul a privit cu interes manșa de lângă Nadia Comăneci.

Deși a fost proaspăt refăcut, terenul arată în spatele baseline-ului unde stă Nadal ca după ce a fost năvălit de mai mulți jucători în același timp: multe urme de extensii de tip , de parcă ibericul ar patina în continuu.

Obligat de defensiva feroce a lui Rafa, Dominic face pasul la fileu pentru a putea închide punctele. Topspin-ul lui Nadal se vede perfect din tribună: mingea înaltă pare că fuge de adversar - este incredibil cum poate să o rotească...

Federer și Simona și ei în tribune

După un punct foarte disputat, lumea se trezește la viață și încep încurajările: "Rafa, Dominic, Rafa!" Apare însă și neprevăzutul: "Federeeeeeeeer", se aude câteva preț de câteva secunde, iar imediat "Simona!" Variație în tribune în ceea ce privește fanii :)

Pe teren, Dominic face față tot mai greu mingilor venite din terenul advers: se încurajează, se uită înspre loja sa, însă nimic nu-l ajută să-și echilibreze simțurile. Se face 3-0 pentru Nadal, iar unii din spectatorii din fața mea prevăd un meci de doar trei seturi: "Chiar mă gândeam că Dominic are tenisul necesar pentru a-i face față lui Rafa", se aude cu o urmă de regret.

Pentru a doua oară în timpul turneului mă întâlnesc la toaletă cu Jim Courier. Îl întreb despre finală, iar el (aflat în grabă - comentează meciul în direct) îmi răspunde fugind: "Dacă Rafa rămâne același nivel, cred că știm învingătorul".

Nadal face spectacol la un punct cu forehand-ul său, iar unchiul Toni se ridică în picioare și strigă "Vamos!" Damien Dumusois îl avertizează pe Nadal (time violation), iar unii spectatori aplaudă. Rafa le răspunde cu o privire care parcă ucide.

Spectacol pe teren: Nadal anulează o minge de break cu o scurtă, iar apoi se impune și în următorul punct tot cu același procedeu. După un game câștigat cu emoții de iberic, tabela se modifică din nou: 5-2. A ieșit și soarele, acum mingea va sări și mai mult sub poruncile topspin-ului ibericului. Setul curge spre Mallorca, liderul mondial conduce acum cu 6-4 și 6-3.

Dominic încearcă, se chinuie, trimite și scurte, se zbate, dar Nadal este precum o căpușă: odată ce te-a prins cu greu îți mai dă drumul. Spaniolul aleargă formidabil din spatele linie de fund, returnează aproape tot cu forehand-ul său și îl obligă pe Thiem să-și cedeze serviciul (2-1).

Momente de uluială pe Chatrier: Nadal cere o intervenție medicală la mâna stângă (probleme la un deget) în timpul game-ului al patrulea, iar ibericul revine pe teren cu un serviciu mult mai . Cu toate acestea, se face 3-1 pentru liderul mondial.

Rafa pare să fi trecut cu bine peste momentul greu: nu îl lasă pe Dominic să îl , se duce la 4-2. Austriacul se simte neputincios în fața forehand-ului adversarului, iar acesta dă tot mai mult dezaprobator din cap. Între timp, Nadal este la un singur game distanță de al 11-lea (!) trofeu de la Paris...

Deși salvează patru mingi de meci, Dominic nu a mai putut face nimic la următoarea: Nadal este regele și tocmai și-a trecut în CV al 11- lea trofeu la Roland Garros, turneul fără de care nimic nu ar mai fi fost la fel pentru el...(în stânga mea, una din susținătoarele lui Nadal plânge, este o emoție greu de descris în cuvinte).