Euro 2020 programeaza și luni trei meciuri, capul de afiș al zilei fiind cel dintre Spania (triplă campioană a Europei) și Suedia. Variante interesante pentru pariori oferă și celelalte dispute ale zilei: Scoția vs Cehia și Polonia vs Slovacia.

Logo Euro 2020Foto: M A Soliman, Dreamstime.com

Grupa D: Scoția - Cehia (Glasgow, ora 16.00, Pro TV)

Scoția nu spune mare lucru Europei fotbalistice. Campionatul intern este dominat de Glasgow Rangers, cu Celtic Glasgow gâfâind în tentativa de a recupera gloria de odinioară.

La Euro, Scoția va fi condusă din teren de un jucător defensiv, Andrew Robertson, de la Liverpool. El a fost desemnat să fie căpitanul echipei naționale la turneul final.

La mijlocul terenului, barajul echipei va fi dirigat de McTominay, un element cu apariții dese la Manchester United, în timp ce Dykes este atacantul central de referință.

Au trecut 25 de ani de când Scoția a bifat ultimul european. Iar urcușul de acum se datorează victoriilor din play-off împotriva Israelului și Serbiei, ultimul succes venind la penalty-uri.

Pe bancă stă Steven Clarke, un personaj căruia îi place să vorbească puțin și să facă multe. I se spune ”Timidul” sau ”Taciturnul”. Adus în 2019 la cârma naționalei scoțiene, a reușit minunea calificării.

Scoția la Euro înseamnă doar a treia participare, niciodată mai sus de grupe: 1960-1964: nu participă; 1968-1988: necalificare; 1992: grupe; 1996: grupe; 2000-2016: necalificare.

Robertson a avut traseul miraculos de la șomer la campion. În urmă cu nouă ani, n-avea unde lucra și se plângea astfel pe rețelele de socializare: ”Această viață fără bani este de rahat, am nevoie de un loc de muncă”.

Mâna de ajutor i-a venit de la Queen's Park, din a doua ligă scoțiană. Astăzi, are toate titlurile posibile cu Liverpool. Are 27 de ani, dar în ultimul sezon a bifat peste 50 de jocuri.

Și Ryan Christie este un jucător de urmărit, anunță presa scoțiană. Provine din familie cu fotbalul în sânge. Tatăl său, Charlie, a fost șeful academiei de tineret de la formația Inverness. Acolo, Celtic l-a ochit pe Ryan la doar 20 de ani, în 2015. Născut în 1995, a marcat 4 goluri în 18 jocuri pentru Scoția.

Anul trecut, Lazio Roma, care l-ar avea pe listă și pe Ianis Hagi de la Glasgow Rangers, l-a dorit, dar a considerat că trebuie să-l mai lase la dospit. Italienii s-ar putea decide după ce îl vor vede ala Euro.

Republica Cehă vine după turneul final minunat din 1996. De atunci, Cehia a apariții modeste.

Până atunci însă, cel mai frumos gol realizat la un turneu final de Campionatul European rămâne execuția cehoslovacului Antonin Panenka, la Euro 1976, în finala cu Germania de Vest. A fost momentul de glorie bifat de Cehoslovacia, care a câștigat atunci singurul său titlu continental cu ”scărița” memorabilă a lui Panenka.

Este un gol istoric din mai multe puncte de vedere. Execuția lui Panenka, 72 de ani în prezent, a devenit între timp marcă înregistrată, fiind ulterior copiată de tot mai mulți jucători.

Euro a oferit apoi câteva alte momente asemănătoare, dar niciunul nu s-a derulat într-o finală, precum în 1976.

Pare un meci închis. Un rezultat de 0-0 le este la îndemână ambelor formații. Că nu se marchează niciun gol în prima parte are cota 2,38 la Stanleybet.

Grupa E: Polonia - Slovacia (St. Petersburg, ora 19.00, Pro TV)

Ambele echipe se vor simți în deplasare, partida având loc în Rusia. Superatacantul Robert Lewandowski este așteptat să iasă la rampă la cel de-al treilea European bifat.

În sezonul abia încheiat, a dat 41 de goluri în Bundesliga, record absolut, iar selecționerul Poloniei sper că nu și-a terminat ”gloanțele” pentru acest turneu final.

Dar că nu doar ”Lewa” este soluție ofensivă minunată pentru leși. Pitr Zielinski a jucat excelent rolul de suplinitor, când echipa a avut mare nevoie de el.

Slovacia se prezintă cu un tonus bun. 1-1 cu Bulgaria, 2-1 cu Rusia, 2-2 cu Malta, 0-0 cu Cipru și 1-0 cu Scoția sunt ultimele rezultate ale naționalei slovace.

Slovacia are fundași buni, precum Milan Skriniar, campion al Italiei cu Inter Milano, care probabil va fi ”umbra” lui Lewandowski.

De la mijloc în sus, Marek Hamsik va avea ceva de spus, însă de când a plecat de la Napoli a ieșit din prim-plan.

Un gol marcat de Robert Lewandowski are cota 2,08 la Unibet.

Grupa E: Spania - Suedia (Sevilla, ora 22.00, Pro TV)

În cele 6 decenii de Campionat European, cele mai titrate naționale prezente la actualul turneu final sunt Germania și Spania, ambele cu câte 3 titluri. Nemții s-au impus în 1972, 1980 și în 1996 și au mai disputat de 3 ori finala (1976, 1992 și 2008).

Spania s-a încununat regina Europei în 1964, 2008 și în 2012. I-a lipsit o victorie să meargă până la capăt în 1984.

Așadar, ibericii n-au loc de întors. Istoria îi obligă. Meciul Spania - Suedia, de la Sevilla, ar fi putut fi primul meci de la Euro care nu se dispută. Cele două selecționate au fost lovite puternic de COVID-19 (prima a fost Țările de Jos, care a trebuit să renunțe la portarul Cillessen).

Primul scos din joc de la spanioli a fost chiar căpitanul Sergio Busquets, apoi a picat Diego Llorente. După care, la puțin timp, nordicii au anunțat că Deja Kulusevski, de la Juventus, și Mattias Svanberg, de la Bologna, sunt bolnavi din același motiv.

Spania a fost nevoită să dispute amicalul cu Lituania, ultimul dinaintea competiției, cu o selecționată de juniori, restul lotului aflându-se în carantină. Astfel, selecționerul Luis Enrique a chemat 5 jucători noi plus portarul de la Chelsea, Kepa Arrizabalaga.

Nu-i ajungea lui Enrique balamucul din jurul neconvocării lui Sergio Ramos, acum este nevoie să improvizeze.

Spania este mare favorită, dar ținând cont de condițiile în care se joacă, Suedia este de luat la pariuri.

Pronosticul X2 (Suedia remizează sau câștigă) are cota 3,05 la casa de pariuri Fortuna.