Piloţii de Formula 1 s-au declarat şocaţi după ce FIA (Federația Internațională de Automobilism) a mărit de patru ori cuantumul amenzilor pe care le pot aplica comisarii de cursă, ajungând la suma maximă de un milion de euro, relatează Reuters.

Max VerstappenFoto: Scott Barbour / AP / Profimedia

>> Formula 1 - Marele Premiu din SUA, program complet și cine transmite cursa

Amenda maximă care poate fi aplicată piloților din Formula 1: Un milion de euro

Modificarea Codului Sportiv Internaţional (ISC) a fost aprobată în cadrul unei reuniuni a Consiliului Mondial al Sporturilor cu Motor al FIA, la Geneva.

Acesta a precizat că plafonul anterior de 250.000 de euro nu a fost revizuit sau modificat de cel puţin 12 ani „şi nu reflectă nevoile actuale ale sportului cu motor”.

George Russell de la Mercedes, director al Asociaţiei Piloţilor de Grand Prix (GPDA), a declarat că noul plafon „pare obscen”.

>> FOTO Formula 1 - Prima femeie pilot din istoria celor de la McLaren

„În primul meu an de Formula 1 (n.r. la echipa Williams), aveam un salariu de cinci cifre şi am pierdut de fapt peste şase cifre pentru că am plătit antrenorul, am plătit zborurile, am plătit un asistent”, a declarat Russell la Marele Premiu al Statelor Unite.

Charles Leclerc, de la Scuderia Ferrari, a declarat că nu are nicio idee ce ar putea merita o penalizare de 1 milion de euro, iar pilotul Haas Kevin Magnussen, a cărui echipă are unul dintre cele mai mici bugete, a spus că suma sună ridicol, informează News.ro.

„Charles poate să-şi dea ceasul, dar eu aş dispărea, fără să mai fiu găsit vreodată”, a adăugat danezul celor de la Haas.

Lui Leclerc i s-a furat de la încheietura mâinii, anul trecut, în Italia, un ceas exclusivist Richard Mille, evaluat la peste 2 milioane de dolari.

Lewis Hamilton, septuplul campion mondial de la Mercedes, care a fost amendat cu 50.000 de euro în Qatar, în urmă cu două săptămâni, pentru că a traversat pista în timpul cursei, incident pe care FIA îl analizează, a declarat că aude pentru prima dată despre acest lucru.

„Dacă vor aplica o amendă de un milion de euro, să ne asigurăm că 100% din această sumă va merge către o cauză”, a adăugat britanicul, care are un contract de 50 de milioane de lire sterline pe an.

„Sunt foarte mulţi bani în toată această industrie şi trebuie să facem mult mai mult în ceea ce priveşte crearea unei mai bune accesibilităţi, a unei mai bune diversităţi, a mai multor oportunităţi pentru persoanele care în mod normal nu ar avea şansa de a intra într-un sport ca acesta. Sunt atât de multe cauze în întreaga lume. Aşa că, da. Doar aşa vor primi milionul de la mine” - Lewis Hamilton.

>> Max Verstappen, cuvinte mari la adresa unui rival din circuit - „Este un bun model”

Max Verstappen, triplu campion mondial, a fost amendat cu 50.000 de euro în 2021 pentru că a atins aripa spate a maşinii lui Hamilton după calificările pentru Marele Premiu al Braziliei.

„Dacă a atinge o aripă spate înseamnă 50 de mii de euro, atunci aş vrea să ştiu ce înseamnă un milion”, a spus pilotul Red Bull.