Parteneriatul dintre Honda și RedBull este unul de succes, echipa austriacă câștigând două titluri consecutive de campioană la piloți (prin Max Verstappen) și unul la constructori în 2022. Contractul se va încheia la finalul stagiunii 2025, iar niponii au vorbit despre viitorul lor din Formula 1.

Formula 1, monopostul celor de la RedBullFoto: Jay Hirano / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Formula 1 - Pasul în spate făcut de unul dintre cei mai importanți oameni de la RedBull

Șanse importante ca Honda să rămână în Formula 1 și după 2025, când se încheie parteneriatul cu RedBull

Văzut cu o oarecare neîncredere, parteneriatul dintre Honda și RedBull a produs până acum trei titluri mondiale pentru austrieci.

Înțelegerea este valabilă până la finalul lui 2025, iar din sezonul următor RedBull își va produce propriile unități de propulsie alături de Ford (aici poți citi mai multe despre revenirea constructorului american în Formula 1).

Koji Watanabe, președintele Honda Racing Corporation, a vorbit despre viitorul niponilor din Marele Circ. Pe adresa japonezilor au venit deja mai multe propuneri de colaborare începând din 2026, sezon în care vor avea loc schimbări majore la nivel de regulament.

Fără să spună cu subiect și predicat despre ce echipe este vorba, Watanabe s-a rezumat să precizeze că sunt chiar mai multe teamuri care vor o colaborare cu Honda.

„Am fost contactați de mai multe echipe, deocamdată am dori să vedem în ce direcție se îndreaptă Formula 1. Nu am luat o decizie concretă, dacă vom continua sau nu în Marele Circ.

Credem însă că a face parte din Formula 1 ne va ajuta foarte mult în ceea ce privește dezvoltarea tehnologică. Așa că din acest punct de vedere privim situația existentă” - Koji Watanabe, citat de skysports.com.

Următoarea generație de motoare din Formula 1 va fi tot V6 de 1.6 litri, dar direcția dorită este cea spre combustibili 100% sustenabili. Obiectivul este reducerea totală a emisiilor de carbon până în 2030.

Alături de motoarele Honda, RedBull a câștigat în sezonul 2022 nu mai puțin de 15 din totalul de 22 de Grand Prixuri.

Cum arată grila de start din Formula 1 în sezonul 2023

Alfa Romeo F1 Team (motor - Ferrari) - Piloți: Zhou Guanyu, Valtteri Bottas Scuderia

AlphaTauri (Honda) - Nyck de Vries, Yuki Tsunoda

Alpine (Renault) - Pierre Gasly, Esteban Ocon

Aston Martin (Mercedes) - Fernando Alonso, Lance Stroll

Scuderia Ferrari (Ferrari) - Charles Leclerc, Carlos Sainz Jr.

Haas (Ferrari) - Kevin Magnussen, Nico Hulkenberg

McLaren (Mercedes) - Lando Norris, Oscar Piastri

Mercedes (Mercedes) - Lewis Hamiton, George Russell

RedBull (Honda) - Max Verstappen, Sergio Perez

Williams (Mercedes) - Logan Sargeant, Alexander Albon.

Sezonul 2023 din Formula 1 va debuta cu Marele Premiu din Bahrain, din data de 5 martie. Urmează Grand Prixurile din Arabia Saudită (Jeddah - 19 martie) și Australia (Albert Park - 2 aprilie).