Lewis Hamilton (Mercedes) va încasa un bonus de patru milioane de euro în cazul în care îl va învinge pe Max Verstappen (Red Bull) și va câştiga titlul de campion mondial în acest sezon, cu ocazia ultimei curse a sezonului, programată duminică la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), informează EFE.

Lewis HamiltonFoto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

Hamilton, care va împlini 37 de ani luna viitoare, are un salariu de 49 milioane de euro în acest sezon, conform contractului semnat cu echipa germană înaintea actualei ediţii a Campionatului Mondial, care include însă şi bonusuri, pentru a compensa faptul că nu există "prize money" (premii în bani) în acest sport pentru Marile Premii câştigate. Un astfel de premiu nu este prevăzut nici măcar pentru pilotul care cucereşte titlul mondial, scrie Agerpres.

Toţi banii pe care îi încasează piloţii din "Marele Circ" provin doar din relaţia contractuală a acestora cu echipele lor, precum şi cu sponsorii personali.

Campionul en titre primeşte, pe lângă salariu, o serie de prime în funcţie de cursele pe care le câştigă, precum şi dacă reuşeşte să cucerească sau nu titlul mondial la finalul sezonului.

După câştigarea celui de-al şaptelea său titlu mondial, în 2020, Hamilton a primit, conform Forbes, un premiu suplimentar de patru milioane de euro, bonus pus în pericol anul acesta de olandezul Max Verstappen, cu care britanicul se află la egalitate de puncte înaintea ultimului Grand Prix al sezonului.

Verstappen (24 ani), care luptă pentru prima sa coroană mondială în competiţia regină a sporturilor automobilistice, are un salariu de bază în valoare de 23 milioane euro la echipa Red Bull, care poate ajunge până la 37 milioane euro cu toate primele acumulate pe parcursul sezonului.

Olandezul a câştigat cele mai multe curse în 2021 (9), fiind totodată pilotul cu cele mai multe podiumuri (17) şi plecări din pole position (9) în acest an.

Anul trecut, Hamilton a fost cel care a dominat competiţia, cu 11 victorii, 10 pole position şi 14 podiumuri, în timp ce în actualul sezon britanicul a reuşit 8 victorii, 5 pole position şi 16 podiumuri.

Lupta pentru titlul mondial se va decide în ultima cursă: Abu Dhabi, pe 12 decembrie - Yas Marina Circuit.

Clasament general înainte de ultima etapă:

1 Max Verstappen 369.5 puncte (9 victorii)

2 Lewis Hamilton 369.5 (8 victorii).

Învingătorii curselor de până acum:

Bahrain - Lewis Hamilton (Mercedes)

Emilia Romagna - Max Verstappen (RedBull)

Portimao - Lewis Hamilton (Mercedes)

Montmelo - Lewis Hamilton (Mercedes)

Monte Carlo - Max Verstappen (RedBull)

Baku - Sergio Perez (RedBull)

Le Castellet - Max Verstappen (RedBull)

Spielberg - Max Verstappen (RedBull)

Spielberg - Max Verstappen (RedBull)

Silverstone - Lewis Hamilton (Mercedes)

Hungaroring - Esteban Ocon (Alpine)

Belgia - Max Verstappen (RedBull)

Olanda - Max Verstappen (RedBull)

Italia - Daniel Ricciardo (McLaren)

Rusia - Lewis Hamilton (Mercedes)

Turcia - Valtteri Bottas (Mercedes)

SUA - Max Verstappen (RedBull)

Mexic - Max Verstappen (RedBull)

Brazilia - Lewis Hamilton (Mercedes)

Qatar - Lewis Hamilton (Mercedes)

Arabia Saudită - Lewis Hamilton (Mercedes).