Sebastian Vettel, pilotul german al echipei Aston Martin, care a terminat pe locul al doilea Marele Premiu al Ungariei, desfăşurat duminică, a fost descalificat din cauza faptului că monopostul lui nu a avut suficient carburant în rezervor după ce a trecut linia de sosire, informează motorsport.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

După ce a trecut linia de sosire, Vettel şi-a oprit monopostul la marginea pistei, în virajul 12. Germanului i s-a transmis prin radio de la boxe să oprească maşina. Ulterior s-a constatat că pilotul Aston Martin nu a finalizat turul de după cursă, din cauza lipsei combustibilului din rezervor, scrie News.ro.

În timpul controlului de după Grand Prix-ul de la Hungaroring, reprezentanţii FIA nu au reuşit să extragă un eşantion de un litru de carburant din Aston Martin-ul lui Vettel pentru verificarea combustibilului, aşa cum prevede regulamentul.

Prin urmare, delegatul tehnic Jo Bauer a transmis speţa către comisarii FIA, precizând că "doar o probă de 0,3 litri" de combustibil a putut fi extrasă din maşină.

Astfel, a fost încălcat articolul 6.6.2 din Regulamentul tehnic al Formulei 1 din 2021, potrivit căruia "competitorii trebuie să se asigure că un eşantion de un litru de combustibil poate fi extras din maşină în orice moment al evenimentului”.

Ulterior, cei de la Aston Martin au încercat să extragă eşantionul necesar de un litru sub supravegherea FIA, dar nu au reuşit să facă acest lucru, provocând descalificarea lui Vettel.

Aston Martin poate face apel la această decizie.

Toţi piloţii clasaţi în urma lui Vettel au urcat câte o poziţie. Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) a urcat pe locul 2, spaniolul Carlos Sainz (Ferrari), pe 3, spaniolul Fernando Alonso (Alpine), pe 4, francezul Pierre Gasly (Alpha Tauri), pe 5, japonezul Yuki Tsunoda (tot Alpha Tauri), pe 6, canadianul Nicholas Latifi şi britanicul George Russel (ambii Williams), pe 7, respectiv 8, olandezul Max Verstappen (Red Bull), pe 9, şi finlandezul Kimi Raikkonen (Alfa Romeo), pe 10.

Această schimbare de locuri îl avantajează pe Hamilton, care se distanţează de Verstappen de la şase la opt puncte, în fruntea ierarhiei piloţilor.

Hamilton, care a urcat pe primul loc în clasamentul piloţilor după această cursă, are acum 195 de puncte, fiind urmat de Verstappen - 187 şi de Lando Norris - 113.

La constructori, Mercedes a trecut de asemenea în frunte, cu 303 de puncte. Red Bull este pe locul 2, cu 291 de puncte, iar McLaren, pe 3, cu 163 de puncte, la egalitate cu Ferrari.

Cursa de la Hungaroring, dată peste cap de un accident produs în turul I de finlandezul Valtteri Bottas (Mercedes), a fost câştigată surprinzător de francezul Esteban Ocon (Alpine).