Marele Premiu al Ungariei s-a terminat cu un câștigător surprinzător: francezul Esteban Ocon (Alpine) a profitat de accidentul din primul tur și s-a impus în cursa de pe Hungaroring.

HotNews.roFoto: Hotnews

Podiumul a fost completat de Sebastian Vettel (Aston Martin Mercedes) și de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes), care a revenit pe prima poziție în clasamentul general al piloților după ce monopostul lui Max Verstappen a fost avariat în carambolul din primul viraj și olandezul a terminat pe locul 10.

Ce s-a întâmplat în Marele Premiu al Ungariei:

Pe o pistă umedă şi cu monoposturile echipate cu cauciucuri intermediare, Hamilton a plecat bine de pe prima poziţie, în timp ce colegul său, finlandezul Valtteri Bottas, locul 2 pe grilă, a avut un start slab, fiind depăşit de mai mulţi piloţi, inclusiv de britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes, locul 6 la start). Bottas a frânat târziu înaintea primului viraj, l-a tamponat pe Norris, ceea ce a dus la mai multe ciocniri între piloţii din frunte, informează News.ro.

Liderul clasamentului piloţilor, olandezul Max Verstappen (Red Bull, locul 3 pe grilă) a fost şi el printre cei scoşi în decor, dar a putut continua cursa. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Bottas, Norris, mexicanul Sergio Perez (Red Bul), Charles Leclerc din Monaco (Ferrari) şi cu canadianul Lance Stroll (Aston Martin), toţi fiind nevoiţi să abandoneze.

Cum a arătat monopostul lui Max Verstappen după accidentul din primul viraj:

Cursa a fost oprită cu steagul roşu, iar piloţii au intrat la boxe. După aproape 30 de minute, în care pista a fost curăţată de resturi, piloţii au plecat în turul de încălzire pentru un nou start de pe loc. Piloţii au observat că pista se uscase între timp şi la capătul turul de încălzire au intrat toţi la boxe, pentru a schimba pneurile intermediare cu cele slick. Toţi, cu excepţia lui Hamilton, care a răms pe pistă şi a oferit o imagine unică în Formula 1. Un start cu un singur monopost pe grilă, în condiţiile în care ceilalţi sportivi au plecat de la boxe, cu pneuri slick.

Hamilton a fost nevoit să intre la standuri şi el şi a ieşit pe locul 14, ultimul. Verstappen, căzut în urma accidentului din primul tur în coada plutonului, a ajuns pe locul 11 după reluarea cursei.

Noul lider a fost francezul Esteban Ocon (Alpine), urmat de germanul Sebastian Vettel (Aston Martin) şi de canadianul Nicholas Latifi (Williams).

După 20 de tururi, Verstappen a urcat pe locul 9, iar Hamilton pe 11. În Turul 20, Hamilton a schimbat din nou pneurile, trecând de pe soft pe hard. Olandezul a procedat în acelaşi fel, turul următor, dar britanicul a trecut în faţa lui Verstappen. După 30 de tururi, septuplul campion mondial a ajuns pe 7, în timp ce Verstappen a rămas blocat în spatele australianului Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes), pe locul 12. Până în turul 35, la jumătatea cursei, britanicul a mai urcat două poziţii, ajungând pe 5, iar Verstappen, doar una, până pe 11.

În turul 48, Hamilton a mai intrat o dată la boxe, a trecut pe pneuri medii noi şi a mai câştigat două poziţii în final, una după o luptă pasionantă cu Fernando Alonso, şi cealaltă după ce l-a depăşit pe Carlos Sainz.

În frunte, Esteban Ocon a făcut o cursă sigură şi a trecut primul linia de sosire, o premieră în cariera lui, la vârsta de 24 de ani, dar şi pentru echipa sa.

Marele Premiu al Ungariei, clasament final:

Învingătorii curselor de până acum:

Bahrain - Lewis Hamilton (Mercedes)

Emilia Romagna - Max Verstappen (RedBull)

Portimao - Lewis Hamilton (Mercedes)

Montmelo - Lewis Hamilton (Mercedes)

Monte Carlo - Max Verstappen (RedBull)

Baku - Sergio Perez (RedBull)

Le Castellet - Max Verstappen (RedBull)

Spielberg - Max Verstappen (RedBull)

Spielberg - Max Verstappen (RedBull)

Silverstone - Lewis Hamilton (Mercedes)

Hungaroring - Esteban Ocon (Alpine).

Clasament piloți:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 192 puncte

2. Max Verstappen (Red Bull Racing Honda) 186

3. Lando Norris (McLaren Mercedes) 113

4. Valtteri Bottas (Mercedes) 108

5. Sergio Perez (Red Bull Racing Honda) 104

6. Charles Leclerc (Ferrari) 80

7. Carlos Sainz (Ferrari) 80

8. Daniel Ricciardo (McLaren Mercedes) 50

9. Sebastian Vettel (Aston Martin Mercedes) 48 etc.

10. Pierre Gasly (AlphaTauri Honda) 48 etc.

Clasament constructori:

1. Mercedes 300

2. Red Bull Racing Honda 290

3. McLaren Mercedes 163

4. Ferrari 160

5. Alpine Renault 75

6. Aston Martin Mercedes 66

7. AlphaTauri Honda 64

8. Williams Mercedes 6

9. Alfa Romeo Racing Ferrari 2

10. Haas Ferrari 0.

În Formula 1 urmează pauza de vară. Etapa a 12-a, Marele Premiu al Belgiei, va avea loc, la 29 august, la Spa-Francochamps.