Daca ne uitam in ziua de azi la un pilot vedem nu numai casca acestuia, dar si un fel de suport ce se intinde de sub casca pana pe umeri. Acest sistem se numeste HANS (head and neck system-system pentru cap si gat) si a fost conceput special pentru a preveni fractura osului occipital, portiunea bazilara. Mai multe nume din motorsport au decedat in urma unei astfel de fracturi printre care pilotul de Formula 1 Roland Ratzenberger, decedat cu o zi inaintea legendarului Ayrton Senna si unul dintre cele mai mari nume din istoria Nascar-ului, Dale Earnhardt.

HANSFoto: Wikipedia

Legenda foto: HANS: 1-sistemul HANS 2-tetiera-una pe fiecare parte 3-legatura cu casca 4-suport pentru umar

Sistemul a fost conceput de Dr. Robbert Hubbard si cumnatul sau Jim Downing. Cei doi au format o companie ce implementa astfel de sisteme in cursele de masini, unde fracturile la nivelul gatului erau foarte des intalnite, insa Formula 1 nu a implementat aceste sisteme decat in 1994 dupa moartea lui Ratzenberger si Senna.

Primul mare success in acest sport atribuit sistemului nou implementat a fost in 1995 la Adelaide, Australia cand acest sistem a salvat viata viitorului dublu campion mondial Mika Hakkinen. Dupa moartea lui Dale Earnhardt in 2001, Nascar-ul a adoptat la randul sau acest sistem.

In ultimul mare premiu al Canadei din 2014, un accident terifiant s-a produs intre Felipe Massa si Sergio Perez in ultimul tur, la o viteza de peste 300 kph. Ambii piloti au intrat in zid insa amandoi au iesit singuri din monopostruri, o dovada a nivelului de siguranta la care s-a ajuns in Formula 1.

De notat este faptul ca unul dintre pilotii implicati in accident, brazilianul Massa, a mai fost implicat intr-un accident foarte serios in 2009 in Budapesta, cand un arc desprins de pe o alta masina l-a lovit direct in casca pe pilotului brazilian, acesta fiind imediat transportat la spital si fiind supus interventiei chirurgicale. Massa a ratat restul sezonului, insa a revenit in 2010.