Americanul Grant Wahl, licentiat in politica la Universitatea Princeton si in prezent jurnalist la Sports Illustrated, vrea sa puna capat dominatiei lui Sepp Blatter in fruntea Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA). Bazandu-se pe dispretul suporterilor fata de Blatter, Wahl (37 de ani) si-a anuntat candidatura pentru postul de presedinte al FIFA.

Grant Wahl, candidat la presedintia FIFAFoto: Captura YouTube

Sepp Blatter (74 de ani), va candida in luna iunie pentru al patrulea sau mandat in fruntea FIFA. Presedintele Confederatiei Asiatice de Fotbal, Mohammed Bin Hammam, ar putea fi un adversar al lui Blatter, insa nu s-a decis inca daca va fi sau nu contra-candidatul lui Blatter. Grant Wahl, jurnalist la Sports Illustrated, a decis insa sa puna piciorul in prag si sa ia atitudine, in numele tuturor suporterilor de fotbal din intreaga lume.

"Am auzit ca Blatter nu va avea adversar in cursa pentru presedintie, asa cum s-a intamplat in 2007, si ma gandeam la cum a spus el ca FIFA este o mare democratie si totusi marile democratii nu au tot timpul un singur candidat la alegeri. Nu e vorba doar de FIFA: Platini este anul acesta singurul candidat pentru presedintia UEFA, si Sunil Gulati a fost ultima data singurul candidat pentru presedintia Federatiei de fotabl din SUA", isi explica Grant Wahl candidatura, intr-un interviu pentru Goal.com.

"Oriunde m-am dus sa scriu despre fotbal, se pare ca oamenii nu-l sufera pe Sepp Blatter din mai multe motive: fie pentru lucrurile insultatoare pe care le zice despre femei si homosexuali, fie pentru ca este de parere ca FIFA are o reputatie curata sub comanda lui sau fie pentru ca nu vrea introducerea probei video. Sunt tot felul de motive pentru care fanii din intreaga lume nu-l suporta pe Blatter, dar se pare ca nimeni nu vrea sa candideze impotriva lui. M-am gandit sa iau atitudine si sa fiu eu acea persoana", a declarat jurnalistul american.

Pentru a putea fi insa oficial contra-candidatul lui Sepp Blatter la alegerile prezidentiale din iunie, Wahl are insa nevoie de o nominalizare a uneia dintre natiunile membre ale FIFA: "Sunt jurnalist. Sunt constient ca ma intind mai mult decat mi-e plapuma incercand sa candidez impotriva lui Blatter. Sa fim cinstiti. Sunt extrem de departe de a deveni presedintele FIFA. Cred ca daca ar vota fanii fotbalului din intreaga lume, as avea o sansa reala sa castig, dar nu asa functioneaza lucrurile. Primul pas este sa ajung pe buletinul de vot oficial al FIFA pentru primele alegeri din iunie. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa fiu nominalizat oficial de cel putin o natiune membra FIFA pana pe 1 aprilie".

"Nu va fi usor. Sa speram ca voi gasi o tara care sa fie dispusa sa faca asa ceva. Ma indoiesc de faptul ca SUA va vrea sa o faca, dar asta este si ideea. Voi incerca din greu sa obtin acel vot, dar sper ca mesajul meu pentru candidatura sa fi ajuns la FIFA si sa vada ca fanii din intreaga lume sunt nemultumiti de Blatter si de directia in care se indreapta FIFA in ultimii ani. Fanii sunt cei care conteaza si ei trebuie sa fie ascultati", a adaugat Wahl.

Printre schimbarile pe care le-ar face daca ar deveni presedinte FIFA sunt introducerea probei de pe linia portii, desfiintarea cotelor pentru diferite nationalitati in numirea arbitrilor pentru Cupa Mondiala, eliminarea cartonaselor galbene pentru modul in care un fotbalist sarbatoreste marcarea unui gol, numirea unei femei pe postul de Secretar General al FIFA si dezvaluirea documentelor in legatura cu afacerile trecute ale organizatiei.

"Cred ca FIFA este prea mult dominata de barbati. Pana si Comitetul Olimpic International are mai multe posturi pentru femei. Cred ca e rusinos ca atunci cand intrebi nimeni sa nu stie raspunsul. Chiar si Comitetul de fotbal feminin este condus de doi barbati", sustine jurnalistul de la Sports Illustrated.

"Daca voi castiga alegerile, as prelua cu bucurie postul. As fi mandru sa fac acest lucru. Cred ca as face o treaba buna in incercarea de a curata FIFA si cred ca pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de un om din afara. M-as inconjura de oameni bine pregatiti in acest sens pentru a-mi atinge obiectivele. Sper din tot sufletul ca Blatter sa aiba un contra-candidat. in acest moment, singurii care si-au anuntat candidatura sunt Sepp Blatter si eu", a concluzionat Wahl.