FC Barcelona traversează o perioadă dificilă din punct de vedere sportiv, iar pe lângă plecarea lui Xavi din vara acestui an, de la finalul sezonului, a mai fost anunțată o schimbare importantă pentru gruparea catalană.

FC BarcelonaFoto: Valerio Rosati / Alamy / Alamy / Profimedia

FC Barcelona va renunța la Nike - Puma bate la ușă

Joan Laporta, președintele catalanilor, a recunoscut că sunt probleme atunci când vine vorba de sponsorul tehnic, compania Nike.

Americanii sunt alături de catalani începând din 1998, dar situația din prezent este una tensionată între cele două părți.

Astfel, Laporta pe de-o parte este nemulțumit cu suma pe care FC Barcelona o primește de la Nike, asta în timp ce relația cu americanii s-a deteriorat din cauza „neîndeplinirii unor părți contractuale”.

Într-un interviu pentru RAC1, Laporta spune următoarele: „Avem o situaţie cu Nike care nu este dorită, deoarece operaţiunea s-a deteriorat şi au fost încălcate părţi din contract. Pentru un motiv: piaţa ne plăteşte dublu decât ne plăteşte Nike”.

În ultima perioadă, tot mai multe zvonuri au prezentat că gigantul german Puma ar fi în pole-position să încheie un contract foarte important cu FC Barcelona.

Acest lucru nu este însă momentan posibil, pentru că angajamentul catalanilor cu Nike expiră în 2028, iar singura variantă pentru ruperea contractului ar fi ca Barcelona să plătească despăgubiri mari pentru a se putea îndrepta spre Puma.

Joan Laporta spune că Barcelona vrea să poată controla comerțul electronic și în afara Europei, chestiune care în prezent este administrată de Nike.

Un lucru e clar, din 2028 Barcelona nu va mai fi îmbrăcată de Nike.

Președintele grupării de pe Camp Nou spune că echipa iese ușor-ușor din criza financiară și că noul buget este unul dătător de speranțe.

„Cu acest buget sunt aşteptate profituri fără a fi nevoie să vindem active. Cu pârghiile la dispoziţie am făcut deja profituri. Am avut 500 de milioane de pierderi şi 1,5 miliarde de euro datorii, dar în trei ani am redus capitalul propriu negativ, am echilibrat trezoreria şi am restructurat datoria”, a completat Laporta, citat de Agerpres.

La semnarea ultimului contract cu Nike, datele erau următoarele: €105 milioane de euro pe stagiune, plus bonusuri de performanță care puteau face ca suma totală să fie de €155 de milioane.

Revenind la speculațiile unei veniri a celor de la Puma lângă FC Barcelona, onefootball.com a precizat că înțelegerea dintre cele două părți ar putea fi una istorică: €115 milioane pe sezon, sumă fixă, plus un bonus maxim de €85 de milioane în funcție de rezultate.

Eliminată deja din Cupa Spaniei, FC Barcelona se află pe un dezamăgitor loc 4 în LaLiga, la 10 puncte în urma liderului, marele rival Real Madrid.

În optimile Champions League, catalanii vor da în dublă manșă peste Napoli.