FIFA a anunțat joi că cluburile de fotbal au plătit 888,1 milioane de dolari (o sumă record) pentru serviciile agenților de jucători în 2023.

FIFAFoto: ULMER / imago sportfotodienst / Profimedia

Cluburile au plătit comisioane de 888 de milioane de dolari agenţilor în 2023, anunță FIFA

Precedentul record data din 2019, când comisioanele agenţilor pentru transferurile internaţionale au atins 654,7 milioane de dolari. În 2022, suma a fost de 623,2 milioane de dolari, transmite Reuters.

Cluburile din Anglia au fost cele mai cheltuitoare de departe în acest an, cu peste 280 de milioane de dolari, nu mai puţin de 86,6% din totalul comisioanelor provenind de la cluburile europene, a subliniat FIFA.

Cluburile saudite au pornit o campanie impresionantă de transferuri în acest an, cheltuind aproape un miliard de dolari în perioada de transferuri din vară pentru a atrage jucători de top din Europa, astfel că se află pe locul secund în privinţa comisioanelor plătite agenţilor, cu 86 de milioane de dolari.

„Numărul de transferuri internaţionale cu agenţi acţionând din partea fotbaliştilor a atins cifre record în 2023, cu un total de 3.353 de mutări. Acest lucru corespunde cu 15,4% din totalul transferurilor şi reprezintă o creştere de 8,4% în comparaţie cu 2022”, a anunţat FIFA.

În premieră pentru fotbalul feminin, cluburile profesioniste au cheltuit mai mult de un milion de dolari pe comisioane de transfer, totalul ajungând la aproape 1,4 milioane de dolari.

Agenţii de jucători au fost în conflict cu FIFA după ce au pierdut apelul depus în iulie pentru a bloca noile regulamente care vor plafona comisioanele şi vor introduce examene pentru obţinerea licenţelor.

FIFA a precizat că a primit 19.973 cereri de licenţiere în acest an, cu 9.207 de aplicanţi dând examenele, iar 32,6% luându-le.

Un tribunal al Federaţiei engleze de fotbal a decis, la începutul acestei luni că regulamentele propuse de FIFA sunt incompatibile cu legea concurenţei din Marea Britanie, scrie Agerpres.