Președintele Federației Turce de Fotbal a anunțat miercuri că meciurile din prima ligă se vor relua în data de 19 decembrie, după incidentul în care a fost implicat arbitrul Halil Umut Meler, la partida dintre Ankaragucu și Rizespor.

Arbitrul Halil Umut Meler, lovit in fata de Faruk Koca, presedintele lui AnkaragucuFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Campionatul din Turcia se reia în 19 decembrie

„Toate ligile se vor relua marţi 19 decembrie”, a transmis Mehmet Buyukeksi, preşedintele Federaţiei, care a anunţat în noaptea de luni spre marţi "amânarea sie die" a tuturor meciurilor.

Buyukeksi a precizat că sancţiunile împotriva clubului Ankaragucu ar putea fi anunţate joi. Doar meciurile din etapa a 16-a a Super Lig vor fi amânate.

Preşedintele clubului Ankaragucu, Faruk Koca, şi-a prezentat marţi demisia din fruntea acestei grupări din prima ligă a campionatului de fotbal al Turciei, la câteva ore după ce un tribunal din Ankara a decis să-l plaseze în arest preventiv pentru că l-a lovit pe arbitrul Halil Umut Meler cu pumnul în faţă, la finalul meciului pe care echipa sa l-a disputat luni împotriva formaţiei Rizespor.

Preşedintele clubului Ankaragucu şi alţi doi indivizi suspectaţi că l-ar fi atacat pe arbitru au fost trimişi marţi dimineaţă la închisoare în Ankara, fiind acuzaţi de „rănirea unui funcţionar în exercitarea funcţiei” şi încălcarea legii împotriva violenţei în Sport, anunță Agerpres.

Koca a recunoscut atacul, dar susţine că lovitura a fost uşoară şi că au trecut cinci secunde între lovitura sa cu pumnul şi momentul în care Meler s-a prăbuşit la pământ.

Arbitrul atacat a asigurat în declaraţiile acordate presei că Faruk Koca l-a ameninţat cu cuvintele „te omor”, înainte de a-l lovi şi că a depus plângere împotriva conducătorului sportiv.

Mijlocaşul român Olimpiu Moruţan a marcat golul echipei Ankaragucu, în partida cu Rizespor (1-1), disputată luni seara în etapa a 15-a din Super Lig.

Moruţan a deschis scorul în minutul 14, cu un şut din afara careului, dar Rizespor a egalat la ultima fază a meciului, prin argentinianul Adolfo Gaich (90+7).

Ambele echipe au încheiat meciul în inferioritate numerică, fiind eliminaţi Ali Sowe (51), respectiv Emir Han Topcu (90+5).

Imediat după fluierul final, Faruk Koca a intrat pe teren şi l-a lovit cu pumnul în faţă pe arbitrul Halil Umut Meler. Acesta a căzut la pământ şi s-a ghemuit pentru a se apăra, dar a primit mai multe lovituri la faţă în busculada creată, aplicate de cel puţin doi bărbaţi, după toate probabilităţile suporteri ai echipei locale. Arbitrul a fost evacuat cu ajutorul poliţiei şi a fost transportat la spital.

În urma acestui incident grav, Federaţia turcă de fotbal a decis să suspende toate ligile campionatului intern.