Aleksander Ceferin dorește să rămână președinte al UEFA până în 2031, iar cotidianul britanic The Independent afirmă că Răzvan Burleanu (președintele FRF) este favoritul opozanților slovenului pentru a prelua această funcție.

Razvan BurleanuFoto: Cronos / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Totul pentru putere – Cum plănuiește președintele UEFA să rămână în funcție

The Independent: „Răzvan Burleanu, favoritul opozanţilor lui Aleksander Ceferin pentru a prelua funcţia de preşedinte al UEFA”

„Există opoziţie faţă de menţinerea lui Ceferin la putere şi există un nou sprijin pentru românul Răzvan Burleanu”, scrie The Independent, continuând: „Sprijinul pentru Burleanu apare din cauza planurilor pe termen lung ale preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, care provoacă divizarea”.

Ceferin a prezentat planurile modificării statutului UEFA la o reuniune a Comitetului Executiv al forului continental, reuniune desfăşurată înaintea tragerii la sorţi a grupelor turneului final al Euro 2024. Modificarea ar prevede ca preşedintele UEFA să poată avea mai mult de trei mandate.

Conform The Independent, contestatarii acestei modificări a statutului sunt conduşi de britanicul David Gill, membru în Comitetul Executiv al UEFA din anul 2013, iar mulţi dintre cei implicaţi îl văd pe Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal ca fiind cea mai bună alegere pentru preşedinţia forului european.

Ceferin speră ca propunerea sa să fie ratificată la congresul UEFA din februarie, de la Paris, când va avea nevoie de o majoritate de două treimi din cei 55 de membri.

The Independent mai notează că „în acest context, Burleanu generează sprijin. Şef al Federaţiei române din 2014, el este privit ca un administrator excelent şi responsabil, având şi o legătură cu fotbalul ca fiu al unui fost fotbalist român de primă ligă, Gheorghe Burleanu. Burleanu însuşi, în vârstă de 39 de ani, a fost jucător la nivel de tineret, cu o teză de doctorat pe management organizaţional şi a lucrat în politica românească, precum şi în mai multe grupuri de lucru ale UEFA”, se spune în articolul publicat de cotidianul britanic.

Avocat de profesie, Ceferin a fost anterior preşedintele Federaţiei Slovene de Fotbal, din 2011 până în 2016. El a fost ales pentru prima dată ca președinte UEFA în 2016 și îşi încheie actualul mandat în 2027.

Răzvan Burleanu a fost ales membru al Consiliului FIFA în aprilie 2021, scrie News.ro.