Ianis Hagi a fost aproape de marcarea primului său gol în campionatul Spaniei (a ratat un penalty în meciul cu Almeria), iar jurnaliștii de la AS i-au dedicat un material înaintea partidei cu Barcelona (etapa a 13-a din LaLiga).

Ianis HagiFoto: Alter Photos / ddp USA / Profimedia

Ianis, fiul lui Hagi, în fața unui meci special împotriva Barcelonei

Gheorghe Hagi a jucat câte două sezoane la Real Madrid (1990-1992) și Barcelona (1994-1996), dar fiul său nu s-a ridicat încă la nivelul său.

Jurnaliștii iberici au vorbit despre calitățile lui Ianis și despre cât de dificil îi este acestuia să se impună la Deportivo Alaves.

„Ianis Hagi (25 de ani) s-a născut la Istanbul, când tatăl său juca la Galatasaray. Maradona din Carpați a făcut carieră și în Spania, la Real Madrid și Barcelona, dar apoi a plecat în Turcia.

Ianis preferă să se exprime în engleză, dar asemănarea spaniolei cu româna îi permite să se descurce fără probleme atunci când comunică cu colegii sau primește comenzi și știe să le interpreteze.

Fiul legendarului Gheorghe Hagi a început să joace fotbal în România, în academia tatălui său și la Constanța, unde a petrecut mai multe etape. A făcut saltul în străinătate la Fiorentina și apoi în Belgia, la Genk, iar în prezent este jucătorul scoțienilor de la Glasgow Rangers.

A ajuns împrumutat la Alaves în mercato-ul de vară, fără opțiune de cumpărare. Garcia Plaza a căutat un jucător cu capacitatea de a executa lovituri libere sau cornere și clubul s-a hotărât pentru jucătorul român.

Are un caracter afabil și nu este împovărat de numele său de familie: 'Sunt onorat să fiu un Hagi'. La echipa U21 a României era cunoscut pentru că marca goluri incredibile, scoțând multe faulturi și executând lovituri libere și cornere din care au ieșit goluri.

Este ambidextru, lovește mingea cu ambele picioare, dar zilele trecute, împotriva Almeriei, a ratat un penalty. Cornerele sunt ale sale, cu puține excepții, la fel ca loviturile libere din preajma careului advers.

A fost mai mult rezervă la Alaves pentru că Jon Guridi joacă pe postul său și este unul dintre cei mai folosiți jucători de Garcia Plaza. Pentru a-i găsi un loc în echipă, fie l-a mutat pe Guridi la mijlocul terenului, fie chiar l-a coborât pe banda dreaptă, unde se descurcă mai puțin bine decât în spatele atacantului.

O să vedem dacă va avea loc în primul 11 de la Montjuic (n.r. în meciul cu Barcelona), având în vedere că s-ar putea opta pentru o apărare în cinci.

După terminarea meciului, fiul lui Gică va pleca în țara lui, pentru că este internațional al României. În ultima fereastră FIFA a marcat chiar un gol într-un meci oficial (n.r. cu Andorra). Are personalitate și talent, dar mai are mulți kilometri de parcurs pentru a se apropia de nivelul tatălui său.

O știe, o acceptă și nu pune prea multă presiune pe el însuși: 'El a fost Gheorghe, iar eu sunt și vreau să fiu Ianis'. Deocamdată, el poartă numărul 10 pe spate, unul dintre cele mai emblematice numere din orice echipă de fotbal profesionist”, au notat jurnaliștii de la AS.

De știut:

  • Barcelona și Deportivo Alaves se întâlnesc duminică, de la ora 17:15, pe Stadionul Olimpic Lluís Companys, de pe Montjuic.
  • Barcelona se află pe locul 3 (27 de puncte), iar Alaves ocupă locul 14 (12 puncte).

LaLiga, etapa cu numărul 13

Athletic Bilbao - Celta Vigo 4-3

Rayo Vallecano - Girona 1-2

Almeria - Real Sociedad 1-3

Granada - Getafe 1-1

Osasuna - Las Palmas 1-1

Real Madrid - Valencia 5-1.

Duminică

17:15 FC Barcelona - Deportivo Alavés

19:30 FC Sevilla - Real Betis

22:00 Atletico Madrid - Villarreal.

Clasament LaLiga

1. Girona 34 puncte / 13 meciuri jucate

2. Real Madrid 32 / 12

3. FC Barcelona 27 / 12

4. Atletico Madrid 25 / 11

5. Athletic Bilbao 24 / 13

6. Real Sociedad 22 / 13

7. Real Betis 20 / 12.