UEFA a relaxat recent politica prin care toate echipele naţionale şi de club ale Rusiei erau excluse din competiţiile internaţionale, dar forul european a fost nevoit să revină asupra deciziei, după ce mai multe federații au anunțat că echipele lor nu vor disputa partide cu selecţionate din această țară.

Aleksander CeferinFoto: Armando Franca / AP / Profimedia

>> Reacția Ucrainei după ce UEFA a anunțat revenirea în competiții a echipelor rusești U17

Rusia nu va juca în preliminariile EURO U17

Pe data de 26 septembrie, UEFA a anunţat că a decis, de comun acord cu FIFA, reintegrarea echipelor rusești Under-17, deoarece „copiii nu trebuie să fie pedepsiţi pentru fapte pentru care responsabilitatea revine exclusiv adulţilor”.

Comitetul Executiv al organismului european aprecia că este „deosebit de regretabil că, din cauza persistenţei conflictului, o generaţie de jucători minori este lipsită de dreptul său de a concura în competiţiile internaţionale de fotbal”.

Decizia a provocat o divizare în cadrul comitetului executiv al UEFA, iar cel puţin 12 dintre cele 55 de federaţii europene membre (inclusiv FRF) au declarat că echipele lor vor continua să refuze să joace meciuri împotriva Rusiei.

După ce a evaluat modul în care echipele de tineret ruseşti ar putea fi reintegrate, UEFA a declarat, după o altă reuniune a comitetului executiv de marţi, că„punctul de pe ordinea de zi a fost retras, deoarece nu s-a putut găsi nicio soluţie tehnică pentru a permite echipelor ruseşti să joace”.

Astfel, Rusia nu va putea juca în meciurile de calificare la Campionatul European Under-17.

>> Decizia luată de FRF după ce UEFA a reprimit selecționatele U17 ale Rusiei în competiții