​FRF a anunţat vineri că echipele României nu vor disputa nicio partidă oficială sau amicală cu selecţionate din Rusia, decizia fiind luată vineri de Comitetul Executiv, după ce UEFA a precizat că selecționatele U17 ale acestei țări vor putea reveni în competiții.

Razvan BurleanuFoto: Cronos / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Reacția Ucrainei după ce UEFA a anunțat revenirea în competiții a echipelor rusești U17

România nu va juca împotriva Rusiei, anunță FRF

„În şedinţa Comitetului Executiv de azi, 29 septembrie 2023, a fost dezbătută şi decizia UEFA de a reprimi selecţionatele U17 ale Rusiei, feminin şi masculin, în competiţiile UEFA”, se arată pe site-ul FRF.

Referitor la decizia Comitetului Executiv UEFA din data de 26 septembrie, 2023, privitoare la participarea echipelor naţionale U17 ale Federaţiei Ruse, administraţia FRF face următoarele precizări:

„Federaţia Română de Fotbal înţelege argumentele invocate de Comitetul Executiv UEFA şi este de acord că, sub nicio formă, copiii nu ar trebui să sufere din cauza acţiunilor nesăbuite ale autorităţilor unui stat.

În acelaşi timp FRF consideră că fotbalul şi sportul, în general, nu pot fi rupte de valorile juridice, instituţionale şi economice care au transformat Europa într-un spaţiu al păcii, al libertăţii şi al prosperităţii economice.

În consecinţă, FRF consideră că trebuie să fie solidară cu spiritul sancţiunilor afirmate de instituţiile europene şi naţionale şi nu va disputa nicio partidă oficială sau amicală cu selecţionate ale Federaţiei Ruse.

FRF aşteaptă finalizarea procedurilor pentru implementarea acestei decizii a Comitetului Executiv UEFA, având convingerea că regulamentul competiţiei va respecta poziţia fiecărei federaţii naţionale”, se arată în comunicatul FRF.

>> UEFA, anunț important în privința prezenței echipelor rusești în competițiile europene - Decizia luată de forul continental

Selecționatele U17 ale Rusiei, reprimite de UEFA în competiții

UEFA a anunţat marţi că a decis, de comun acord cu Federaţia internaţională de fotbal (FIFA), reintegrarea echipelor Under-17, deoarece „copiii nu trebuie să fie pedepsiţi pentru fapte pentru care responsabilitatea revine exclusiv adulţilor”.

Comitetul Executiv al organismului european a apreciat ca este „deosebit de regretabil că, din cauza persistenţei conflictului, o generaţie de jucători minori este lipsită de dreptul său de a concura în competiţiile internaţionale de fotbal”.

Meciurile echipelor ruseşti trebuie însă să se dispute „fără drapelul, imnul şi ţinutele oficiale ale Rusiei” şi „în afara teritoriului rus”, a precizat UEFA.

De asemenea, organismul şi-a reiterat „condamnarea războiului ilegal purtat de Rusia”, asigurând că suspendările tuturor celorlalte echipe din această ţară rămân în vigoare „până la sfârşitul conflictului din Ucraina”.

Până la decizia de marţi, ruşii au fost excluşi din toate competiţiile fotbalistice internaţionale, atât echipele de club, cât şi selecţionatele Rusiei, după invadarea Ucrainei de către trupele ruse, în februarie 2022, o decizie luată împreună de UEFA şi FIFA, scrie Agerpres.