Carlo Mazzone, antrenor legendar care a adunat 792 de partide pe băncile echipelor din Serie A, a murit la vârsta de 86 de ani, informează presa din Italia.

Carlo MazzoneFoto: Simone Fanini / LaPresse / Profimedia

Ca fotbalist, Mazzone a evoluat pentru echipele AS Roma, SPAL, Siena și Ascoli.

Cariera de antrenor și-a început-o în 1968, iar de-a lungul timpului a pregătit echipele Ascoli, Fiorentina, Catanzaro, Bologna, Lecce, Pescara, Cagliari, AS Roma, Napoli, Perugia, Brescia. Ultima oară a stat pe banca formației AS Livorno (sezonul 2005/2006).

„Sor Carletto” a antrenat nume importante precum Roberto Baggio, Pep Guardiola (ibericul a recunoscut că Mazzone este mentorul său), Andrea Pirlo, Luca Toni, Igli Tare, iar mulți îl cunosc drept cel care i-a lansat cariera lui Francesco Totti („unicul căpitan” al echipei AS Roma).

Mazzone va rămâne în istoria fotbalului și pentru sprintul făcut la meciul dintre Brescia și Atalanta. Condusă cu 3-1, Brescia (echipa sa) a egalat prin Baggio, iar Carlo a alergat până la galeria Atalantei.

Mazzone a antrenat echipe modeste din Italia, iar vitrina sa nu a fost plină de trofee (a câștigat Cupa Intertoto cu Bologna, în 1998), dar va rămâne cunoscut și pentru celebrele fraze „Tehnica este hrana bogaților, tactica este pâinea săracilor” și „Nu, Trappatoni este Mazzone al bogaților” (fusese supranumit „Trapattoni al săracilor”).