Edi Iordănescu a calificat echipa națională de fotbal a României la Euro după o pauză de 8 ani, dar de-a lungul preliminariilor și chiar după obținerea biletelor pentru Germania s-a ferit să vorbească despre o eventuală continuare a mandatului său de selecționer și dincolo de turneul final din vara acestui an.

Edi IordanescuFoto: OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

>> POLEMICĂ. Una dintre cele mai tăioase voci din lumea fotbalului: „Putem să acceptăm și să ne asumăm că România e cotată drept cea mai slabă națională dintre cele 24 care vor fi la EURO 2024 din Germania?”

Edi Iordănescu admite că este în discuții cu FRF în legătură cu o eventuală prelungire a contractului său de selecționer

Prezent joi seara la avanpremiera de gală a filmului „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania” (regizat de Remus Achim), selecționerul a fost abordat de jurnaliști.

Discursul său a fost unul un pic schimbat față de ceea ce am putut observa de-a lungul preliminariilor (și chiar după obținerea calificării), Edi admițând că discută în prezent cu oficialii FRF despre o eventuală prelungire a contractului care-i permite să fie selecționer al României.

„M-am bucurat de o colaborare extraordinară cu federaţia (n.r. FRF), m-am simţit liber tot timpul, am simţit suport. Pentru mine echipa naţională rămâne tot timpul pe primul loc.

Sunt dator echipei să duc munca până la capăt, cel puţin până la turneul final. Suntem în discuţii pentru prelungire. România mereu este pe primul loc în inima mea şi are întâietate”, a precizat Edi Iordănescu.

Întrebat despre lotul cu care va aborda Campionatul European din Germania, selecționerul a spus că nu este momentul să discute acum despre așa ceva și a subliniat că el „crede foarte tare în acest grup”.

>> VIDEO FRF a lansat imnul României pentru Euro 2024 - Smiley, Andra și Andreea Esca, printre cei care-l cântă

În vârstă de 45 de ani, Edi Iordănescu deține Licența UEFA Pro de antrenor și a fost numit în funcția de selecționer în data de 26 ianuarie 2022.

Actualul contract cu FRF se întinde până în data de 30 iunie 2024. A bifat 22 de partide ca selecționer, iar media de puncte pe meci este de 1,55.

De-a lungul carierei de antenor, a pregătit formații precum Fortuna Brazi, ASA Târgu Mureș, Pandurii Tg. Jiu, CSKA Sofia, Astra Giurgiu, CFR Cluj, Gaz Metan Mediaș, FCSB, iar acum este selecționerul României.

Reamintim că pentru naționala de fotbal a României urmează două meciuri de pregătire pentru EURO 2024: vs Bulgaria (locul 83 / 4 iunie) și vs Liechtenstein (locul 202 / 7 iunie). Ambele partide se vor juca pe Stadionul Steaua din București.

Meciurile României la Euro 2024

România vs Ucraina (17 iunie, Munchen, ora 16:00)

Belgia vs România (22 iunie, Koln, ora 22:00)

Slovacia vs România (26 iunie, Frankfurt, ora 19:00)

>> Orașele unde va juca România la turneul final al Euro 2024 din Germania

Grupele turneului final al Euro 2024

Grupa A: Germania, Ungaria, Scoția, Elveția

Grupa B: Spania, Albania, Croația, Italia

Grupa C: Anglia, Danemarca, Slovenia, Serbia

Grupa D: Franța, Austria, Olanda, Polonia

Grupa E: Belgia, România, Slovacia, Ucraina

Grupa F: Portugalia, Turcia, Cehia, Georgia.