România și-a îndeplinit obiectivul și a obținut șase puncte din primele meciuri disputate în preliminariile pentru Campionatul European din 2024. După victoriile cu Andorra (2-0) și Belarus (2-1), selecționerul Edi Iordănescu a tras câteva concluzii.

Edi IordanescuFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

România trebuie să învețe să omoare jocul

„Un lucru pozitiv, pe lângă faptul că am luat punctele, a fost jocul în multe momente, mai ales în repriza a doua când puteam să facem 3-0 şi puteam să vorbim altfel. În continuare ne lipseşte maturitatea şi chiar pragmatismul, dar consider că rezultatul nu este în conformitate cu jocul.

Adversarul a avut o ocazie, a marcat, noi am mai avut cel puţin trei-patru ocazii, au fost situaţii importante, pe care le-am irosit. Dacă făceam 3-0 cu siguranţă aveam un final de joc mult mai liniştit.

După doi ani de zile legăm două rezultate pozitive, aşadar mergem înainte cu putere şi ne uităm cu interes spre iunie. Aţi văzut după felul în care s-au bucurat băieţii, cam ce atmosferă este în vestiar.

Îmi pare rău şi pentru Denis Alibec că nu a marcat, pentru că merita. Cred că se închidea tot dacă ar fi marcat. Toţi au muncit. În prima repriză au fost foarte buni, în repriza a doua am pierdut timp.

Trebuie să învăţăm să avem sânge rece, să omorâm jocul, pentru că la 3-0 s-ar fi terminat totul. Echipa îşi doreşte foarte mult şi asta naşte presiune şi mai vine presiune din exterior, dar noi avem drumul nostru, mergem înainte” - Edi Iordănescu, citat de Agerpres.

Tricolorii au nevoie de mai mult suport și de mai puține critici

„Ce se întâmpla dacă făceam 1-1 cu Andorra, aşa cum a făcut Kosovo? La nivelul la care joacă băieţii din Kosovo au făcut egal. Noi am făcut 2-0 şi a fost o dramă.

De ce să atragem atâta energie negativă? Băieţii o resimt şi nu este OK. Ce s-ar fi întâmplat dacă noi făceam egal cu Andorra, eram linşaţi? Nu cred că este normal.

Dacă opinia publică îşi doreşte ca România să fie din nou la un turneu final, haide să dăm mai multă căldură. Dacă antrenorul vă spune că au nevoie, hai să dăm.

Avem nevoie de sprijinul foştilor mari campioni ai României, spun asta pentru că ştiu ce se discută în interior. Dacă vom face asta, ne va fi mai uşor. Dacă nu ne vom târî spre Europa, dar ne vom târî până vom pune mâna peste linia de final şi vom fi în Germania” - Edi Iordănescu.

Principala problemă a naționalei României

„Problema este că trebuie să menţinem un nivel ridicat al jocului, al concentrării şi responsabilităţii pe toată durata partidei, 90 de minute, este problema principală la care lucrăm. Dar hai să nu le tăiem aripile.

La final băieţii aşteptau să vadă cum intru în vestiar, dacă sunt bucuros sau supărat. Am mers şi le-am spus că sunt anumite lucruri care m-au nemulţumit, ştiu că şi ei sunt conştienţi, i-am încurajat şi atunci parcă s-a schimbat toată atmosfera. Au nevoie de noi şi de suportul nostru” - Edi Iordănescu.

Meciurile cu Kosovo şi Elveţia, decisive în ceea ce priveşte soarta calificării

„Consider că acţiunea din iunie (n.r. România va întâlni Kosovo și Elveția) poate să rezolve în mare parte situaţia calificării, pentru că în octombrie avem iar dubla Belarus cu Andorra. Este foarte important cum vom gestiona, trebuie să ne ajutăm singuri şi dacă vom fi ajutaţi şi de jocul rezultatelor cu atât mai bine” - Edi Iordănescu..

Rezultatele consemnate marți în Grupa I

România - Belarus 2-1

Elveția - Israel 3-0

Kosovo - Andorra 1-1

Clasament Grupa I

1. Elveția 6p

2. România 6p

3. Kosovo 2p

4. Andorra 1p

5. Israel 1p

6. Belarus 0p.

România în preliminariile EURO 2024, cine transmite fiecare partidă a tricolorilor

*Toate meciurile României vor începe de la ora 21:45 și vor fi LiveBlog pe HotNews.ro.

25 martie 2023: Andorra - România 0-2

28 martie 2023: România - Belarus 2-1

16 iunie 2023: Kosovo - România / Antena 1

19 iunie 2023: Elveția - România / Prima TV

9 septembrie 2023: România - Israel / Prima TV

12 septembrie 2023: România - Kosovo / Antena 1

12 octombrie 2023: Belarus - România / Antena 1

15 octombrie 2023: România - Andorra / Prima TV

18 noiembrie 2023: Israel - România / Prima TV

21 noiembrie 2023: România - Elveția / Antena 1