​FIFA a anunţat marţi că a deschis o anchetă disciplinară împotriva a trei antrenori şi a unui înalt responsabil al fotbalului gabonez, suspectaţi de la sfârşitul anului trecut de agresarea sexuală a unor minori, transmite AFP.

FIFAFoto: fifa.com

Forul fotbalistic mondial a iniţiat în decembrie investigaţii preliminare împotriva lui Patrick Assoumou Eyi, cel care a fost selecţionerul naţionalei Under-17 până în 2017 şi este vizat de o anchetă penală în ţara sa.

Comisia de disciplină a FIFA a extins la nivel mondial suspendarea provizorie dictată pe 17 decembrie de Federaţia gaboneză de fotbal împotriva lui Eyi, supranumit „Capello”, care este învinuit că a abuzat sute de băieţi.

FIFA a deschis apoi proceduri separate împotriva altor doi antrenori gabonezi, Triphel Mabicka şi Orphee Mickala, şi a lui Serge Ahmed Mombo, preşedintele Ligii de fotbal din provincia Estuaire, în care se află capitala Libreville. Cei trei au fost suspendaţi pentru 90 de zile din orice activitate legată de fotbal, administrativă sau sportivă, „la nivel naţional şi internaţional”, a precizat FIFA.

Cazul a fost prezentat în decembrie de cotidianul britanic The Guardian, care a citat mărturii anonime ale unor victime, potrivit cărora "Capello" hotăra dacă îi va păstra la naţionala U-17 pe jucători în funcţie de faptul dacă aceştia cedau sau nu avansurilor sale.

Potrivit aceloraşi mărturii, Eyi le „furniza” tineri altor „figuri” ale fotbalului naţional.

„Dacă aceste acuzaţii sunt adevărate, este încă o dovadă că fotbalul este folosit în mod constant (...) ca un forum ce le permite agresorilor sexuali să aibă acces la jucători şi să-i atace”, a comentat Federaţia Internaţională a Fotbaliştilor Profesionişti (FIFPRO), potrivit Agerpres.