Fostul mare jucător Anatoli Timoşciuk a fost șters din istoria fotbalului din Ucraina, acesta fiind considerat un trădător de neam. În prezent antrenor secund la Zenit Sankt Petersburg, acesta a refuzat să părăsească Rusia în semn de solidaritate cu poporul său invadat de trupele lui Vladimir Putin.

Anatoli TimoşciukFoto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Ziua a 16-a de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Comisia de Control și Disciplină a Federației Ucrainene de Fotbal a decis în cursul zilei de vineri ca Timoşciuk să piardă titlurile şi diplomele obţinute în Ucraina şi să nu mai poată activa toată viaţa în fotbalul ucrainean.

Deciziile luate în cazul Anatoli Timoşciuk la propunerea Comisiei de Etică şi Fair Play

  • Fostul fotbalist să fie privat de licenţa Pro de antrenor emisă de Centrul de Licenţiere al UAF.
  • Administraţia UAF să ceară autorităţilor publice să îl priveze pe Timoşciuk de toate premiile de stat şi titlurile de onoare.
  • Timoşciuk să fie privat de toate titlurile de câştigător sau de vicecampion în campionatul Ucrainei, Cupa Ucrainei, Supercupa Ucrainei.
  • Fostul internațional să fie exclus din registrul oficial al jucătorilor echipelor naţionale ale Ucrainei.
  • Timoşciuk să nu mai poată activa toată viaţa în fotbalul ucrainean.

Cine este Anatoli Timoşciuk

Anatoli Timoşciuk a jucat pentru naţionala Ucrainei în perioada 2000-2016 şi este deţinătorul recordului de meciuri jucate pentru prima reprezentativă (144). El a evoluat în Ucraina pentru Volin Luţk şi Şahtior Doneţk. Cu Şahtior a câştigat şapte trofee.

Din 2017 el este antrenor secund la Zenit Sankt Petersburg, unde iniţial a colaborat cu Mircea Lucescu.

Acuzat de ucraineni că este un trădător

Federaţia ucraineană îl acuză pe Timoşciuk că de la începutul atacării Ucrainei de către Rusia el nu a făcut nicio declaraţie publică în legătură cu acest conflict şi nu a pus capăt colaborării cu „clubul atacatorilor”. El a rămas tăcut şi şi-a continuat activitatea la Zenit.

„Făcând această alegere conştientă, Timoşciuk strică imaginea fotbalului ucrainean şi încalcă clauza 1.4, partea 1 a articoului 4 din Codul de Etică şi Fair Play UAF”, a explicat forul, citat de News.ro.

În vârstă de 42 de ani, Anatoli Timoşciuk a evoluat în cariera sa la echipele Volin Luţk, Şahtior Doneţk, Zenit Sankt Petersburg, Bayern Munchen și Kairat.

Citește și: