Din acest moment este oficial: FIFA şi UEFA au decis luni, împreună, ca toate echipele ruse, fie echipe reprezentative naţionale, fie echipe de club, să fie suspendate de la participarea în competiţiile organizate de cele două foruri până la noi reglementări.

FIFAFoto: Reuters

"Aceste decizii au fost adoptate astăzi de Consiliul FIFA şi de Comitetul Executiv al UEFA, respectiv cele mai înalte organe de decizie ale ambelor instituţii în astfel de probleme urgente.

Fotbalul este unit în deplină solidaritate cu toţi oamenii afectaţi din Ucraina. Ambii preşedinţi, FIFA şi UEFA, speră că situaţia din Ucraina se va îmbunătăţi semnificativ şi rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate şi pace între oameni", se arată în comunicatul comun al FIFA și UEFA.

Presiunea exercitată de toate țările europene în legătură cu invazia Ucrainei a fost decisivă pentru FIFA, care a ținut cont de poziția Poloniei, țară împotriva căreia Rusia trebuia să joace în barajul de la sfârșitul lunii martie, dar și de hotărârille luate de Suedia și Cehia, celelalte echipe care concurează pentru locul european la Cupa Mondială și care ar fi putut sta în calea Rusiei.

Întrucât nu se aștepta la un răspuns imediat din partea lui Alekander Dyukov, reprezentantul Rusiei în Consiliul UEFA, FIFA a decis să dea afară Rusia din play-off și de la Cupa Mondială.

Măsura va afecta, de asemenea, echipa națională feminină, care urmează să joace la Campionatul European din Anglia în vara anului viitor.

Toate echipele rusești din competițiile europene vor avea aceeași soartă până la noi ordine, începând cu Spartak Moscova, singura lor reprezentantă în actuala ediție a Europa League.

UEFA a rupt contractul cu Gazprom

O altă decizie anunţată astăzi, cu efect imediat, este faptul că UEFA a hotărât să încheie parteneriatul cu Gazprom în toate competiţiile. Decizia a intrat deja în vigoare şi acoperă toate acordurile existente, inclusiv UEFA Champions League, competiţiile UEFA la echipele naţionale şi UEFA EURO 2024.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a participat la şedinţa online de luni seară în calitate de membru al Consiliul FIFA, rol care îi oferă şi statutul de membru în Comitetul Executiv UEFA, scrie FRF.