​Kenyanul Eliud Kipchoge, dublu campion olimpic la maraton, spune că s-a temut pentru siguranța familiei sale, după ce numele său a fost asociat în mod eronat cu moartea colegului său Kelvin Kiptum, deținător al recordului mondial, informează BBC.

Eliud KipchogeFoto: Andreas Gora / DPA / Profimedia

Kiptum şi antrenorul său au murit într-un accident rutier în Rift Valley (Kenya) la jumătatea lunii februarie 2024. Astfel, s-a curmat cariera promiţătoare a singurului bărbat care a alergat maratonul în mai puţin de două ore şi un minut (2:00:35 - timp stabilit la Chicago în octombrie 2023).

Eliud Kipchoge spune că a primit amenințări după ce numele său a fost legat de moartea lui Kelvin Kiptum

Kipchoge, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (2016) şi Tokyo (2021) și fost deținător al recordului mondial (2:01:09), a reacționat după ce pe rețelele de socializare au apărut speculații conform cărora ar fi fost implicat în uciderea lui Kiptum.

„Am fost șocat să aflu că oamenii spun 'Eliud este implicat în moartea acestui băiat'. A fost cea mai proastă veste din viața mea.

Am primit o mulțime de amenințări: că-mi vor arde tabăra de antrenament, vor arde investițiile mele din oraș, îmi vor arde casa, vor da foc familiei mele. Nu s-a întâmplat, dar așa este lumea.

Nu am puterea să mă duc la poliție și să le spun că viața mea este în pericol. Așa că preocuparea mea a fost, de fapt, să spun familiei mele să fie foarte precaută. Am început să sun o mulțime de oameni.

Mi-a fost teamă să-mi las copiii să meargă și să se întoarcă de la școală. Uneori se plimbă cu bicicleta, dar a trebuit să-i oprim pentru că nu știi niciodată ce se va întâmpla. Am început să îi ducem și să îi luăm (de la școală) seara.

Fata mea era la internat - asta a fost un lucru pozitiv pentru că nu avea acces în ceea ce privește social media - dar este greu pentru băieții mei să audă 'Tatăl tău a ucis pe cineva'” - Eliud Kipchoge, într-un interviu pentru BBC Sport Africa.

Eliud Kipchoge: „Dacă mi-aș șterge conturile de pe rețelele de socializare, aș arăta că ascund ceva”

Kipchoge a fost copleșit de emoție în timpul unui interviu acordat în locuința sa din Eldoret (Kenya), când a vorbit despre modul în care a fost afectată mama sa de această situație.

Echipa sa a decis să îl retragă de pe rețelele de socializare în urma abuzurilor, dar acesta spune că nu a luat niciodată în considerare ștergerea conturilor sale.

„Cel mai greu moment al meu a fost când am încercat să o sun pe mama mea. Ea mi-a spus 'Ai grijă' și 'S-au întâmplat multe'.

De unde vin eu este o zonă foarte mică. Și, odată cu vârsta mamei mele, mi-am dat seama că social media poate ajunge peste tot. Dar ea mi-a dat curaj. A fost într-adevăr o lună grea.

Nu am văzut niciun sens să schimb locurile de antrenament, deoarece viața mea este în aer liber. Sportul nostru nu înseamnă să ne antrenăm în sala de sport, ci să ieșim afară să alergăm. Mă plimb liber pe străzi.

Dacă îmi șterg conturile, atunci arată că ascund ceva. Îmi voi păstra conturile. Nu am făcut nimic” - Eliud Kipchoge.

Eliud Kipchoge a rămas fără prieteni, iar rezultatele sale au fost afectate: „Nu am dormit trei zile”

Eliud susține că a „pierdut aproximativ 90%” dintre prietenii săi din cauza situației de pe rețelele de socializare. În plus, alergătorul crede că abuzul de pe rețelele de socializare i-a afectat performanța în competiție.

Kipchoge a ocupat locul 10 la maratonul de la Tokyo din 3 martie, cea mai slabă clasare a sa de la debutul din 2013, trecând linia de sosire la peste două minute și jumătate în spatele câștigătorului Benson Kipruto.

„A fost foarte dureros pentru mine să aflu chiar de la prietenii mei, de la colegii mei de antrenament, de la cei cu care am contact, iar cuvintele rele vin de la ei.

Am fost foarte deprimat să văd asta. Am învățat că prietenia nu poate fi veșnică. Cred că este regretabil că s-a întâmplat când sărbătoresc peste 20 de ani de activitate sportivă.

Ceea ce s-a întâmplat m-a făcut să nu mai am încredere în nimeni. Nici măcar în propria mea umbră nu voi avea încredere.

Când am fost la Tokyo am avut trei zile în care nu am dormit. A fost cea mai proastă poziție din cariera mea.

(Despre participarea la JO 2024 - n.r.) Este vorba despre a te ridica și a merge din nou drept, spre obiectivul tău. Vreau să intru în cărțile de istorie, să fiu prima ființă umană care să câștige de trei ori la rând aurul olimpic” - Eliud Kipchoge.