În august, președintele Barcelonei, Joan Laporta, a dezvăluit o parte dintre probleme financiare existente, discutând datorii de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Recent, un alt oficial al clubului a ieșit la rampă și a discutat cum proiectul Super Ligii ar fi putut rezolva o mare parte din aceste probleme.

FC BarcelonaFoto: fcbarcelona.com

În cadrul unei conferințe de presă, Joan Laporta, proaspăt aflat la cel de-al doilea mandat de președinte al clubului (după cel din 2003/2010), a anunțat că gruparea catalană a înregistrat pierderi de 451 de milioane de euro și datorii de 1,35 de miliarde de euro.

Din cele 1,35 de miliarde de euro datorii, 617 milioane sunt către bănci și 389 de milioane către jucători, restul sumei fiind distribuită către drepturi de televiziune primite în avans și litigii.

Față de sezonul 2019/2020, clubul a înregistrat venituri mai scăzute cu 224 milioane de euro.

Catalanii acuză că 181 de milioane au fost pierdute din cauza incapacității de a deschide stadionul, dar și pentru că multe activități comerciale au fost întrerupte de către pandemia cu virusul COVID-19.

În tot acest timp, cheltuielile clubului au crescut cu 19%, fapt care a condus la adunarea celor aproximativ 1.4 miliarde de euro datorie, o sumă record pentru Barcelona.

Ferran Reverter, CEO-ul Barcelonei, a declarat că gruparea a sprijinit conceptul Super Ligii pentru că acesta impunea controale financiare mai stricte asupra echipelor, întrucât conducerea era nemulțumită de modul în care UEFA aplica legea fair-play-ului financiar:

”Pentru noi, Super Liga era o alternativă la haosul din jurul fair-play-ului financiar. UEFA permite echipelor să investească tot mai mulți bani, iar cheltuielile devin uriașe.

Alături de La Liga, credem într-un model mai durabil. Dacă UEFA continuă să meargă pe această cale, va favoriza cluburile de stat (n.r. - Manchester City, PSG), în timp ce Barcelona va avea de suferit”, afirmă acesta.

Mai mult de atât, jurnalistul brazilian, Marcelo Bechler, primul care a anunțat transferul lui Neymar la PSG, a oferit, în cadrul unei postări pe Twitter, mai multe detalii despre coșmarul financiar al clubului spaniol:

  • Clubul nu a avut bani pentru a-și plăti angajații până la data de 21 aprilie;
  • Tranzacția Neto-Cillensen și transferul lui Arthur au fost cele care au salvat o parte din finanțele clubului;
  • Creștere impresionantă a salariilor: în 2017, clubul cheltuia 419 milioane pe salarii, în 2020, clubul cheltuiește 759 milioane.
  • Salariul a 4 jucători costă mai mult decât întregul buget de salarii al lui Juventus, salariile clubului fiind cu 30%, până la 50% peste media pieței;
  • De regulă, un comision obișnuit variază între 5-10%. Barcelona plătește 20-30% pe comisioane.
  • Datoriile au crescut cu 514 milioane în ultimii ani.
  • Din cauza gravelor probleme financiare, Barcelona a trebuit să se despartă de cel mai important jucător al echipei, Lionel Messi, care a ales să i se alăture lui Neymar la PSG.