Mirel Rădoi, ​selecţionerul echipei naționale de fotbal a României, se confruntă cu mari probleme de lot înaintea partidei cu Macedonia de Nord, în urma accidentărilor unor internaţionali, a cazurilor de infectare cu noul coronavirus (Dorin Rotariu şi Ianis Hagi) şi a cazurilor de contact (Alexandru Cicâldău, Dragoş Nedelcu şi Răzvan Marin - separaţi de restul echipei şi plasaţi în izolare până la rezultatul testelor PCR).

Mirel RadoiFoto: frf.ro

Cu toate aceatea, Rădoi se aşteaptă ca jucătorii rămaşi în lot să dea dovadă de unitate, de putere şi să obţină victoria la Skopje, scrie News.ro.

Mirel Rădoi, înaintea partidei cu Macedonia de Nord

  • "Avem 17 jucători. E clar că această stare pe care o avem în momentul de faţă, din punct de vedere emoţional ne poate clătina puţin. Dar până la urmă ceea ce nu ne poate doborî ne întăreşte şi cred că ăsta este un moment oportun pentru noi să arătăm cât de uniţi suntem şi cum reuşim să trecem peste această problemă din punct de vedere mental, pentru că aş asemăna-o cu perioada de anul trecut, în momentul în care noi am jucat în Islanda. Cred că o să ne unească mai mult acest moment dificil.
  • Mi-a spus doctorul că jucătorii care au fost în contact direct cu Ianis, toţi trei, după testele rapide au fost negativi, aşteptăm şi rezultatul testelor PCR. Nu am avea mari probleme decât că nu vor efectua cu noi antrenamentul. Au un antrenament pregătit la hotel. Chiar dacă am schimbat structura antrenamentului, au dispărut două exerciţii cu obiective pentru meciul de mâine, dar am reuşit oarecum să găsim un echilibru între celelalte exerciţii.
  • Nu avem cum (n.r. - dacă puteau fi evitate cazurile de infectare), cel puţin noi, pentru că asta ar însemna să trimitem cu zece zile înaintea meciului jucătorii la echipele de club să-i testeze. Noi nu putem face asta, ca echipă naţională, ca federaţie. Au 4-5 teste PCR făcute, atât Dorin Rotariu, cât şi Ianis Hagi, din păcate nu ştim de unde a apărut această problemă la ambii jucători.
  • Am început această acţiune cu 26 de jucători şi în seara asta suntem 17 la antrenament. Jucătorii pe care îi chemăm nu sunt doar pentru a completa lotul, ci sunt jucători pe care noi ne bazăm. Antrenamentele tactice le facem cu toţi pe aceleaşi poziţii sau îi schimbăm pe poziţii pe care credem noi că pot să activeze. Sunt sigur că cine va intra în locul lui Ianis, dacă Ianis era titular, ştie ce are de făcut.
  • Aş vrea ca acest moment să ne facă să înţelegem că trebuie să fim mai puternici acum, pentru că mâine ne aşteaptă o partidă în care pe noi, după calcule, un egal ne ţine în viaţă, pe Macedonia de Nord, nu. Şi în situaţia asta ei nu mai au nimic de pierdut şi sunt sigur că mâine seară ne putem aştepta la un sistem al lor 4-3-3, cu un presing foarte sus, ultraofensiv, dar în acelaşi moment trebuie să vedem şi starea gazonului pentru că poate în anumite momente îi va dezavantaja atât calitatea terenului, cât şi spaţiile rămase în apărare.
  • Noi avem în minte posibilii titulari cu două semne de întrebare. De când am venit la echipa naţională noi tot ne-am confruntat cu astfel de situaţii şi din punctul ăsta de vedere avem pregătite planurile B şi C. Să sperăm că nu va fi nevoie să aplicăm şi planul C, pentru că atunci nu vom avea multe soluţii pe banca de rezerve.
  • Nu mă gândesc la asta (n.r. - dacă se teme că meciul nu se va disputa), nu ne-a anunţat nimeni în legătură cu aşa ceva, noi ne facem antrenamentul, ne pregătim pentru mâine seară şi aştptăm decizia celor care au putere să dea verdicte în stuaţia asta. Dacă apar surpize pe durata zilei de mâine, vom vedea.
  • Forţa grupului este alta (n.r. - faţă de meciul cu Islanda de anul trecut), nu ştiu dacă procesul pe care noi încercăm să-l avem cu jucătorii a funcţionat şi dă roade pas cu pas sau poate aceste victorii ne-au făcut să credem că suntem mai uniţi. Important este ce facem de aici încolo pentru că avem nevoie de o victorie mâine seară.
  • Nu ştiu când am avut ultima dată trei victorii (n.r. - la rând) în meciuri oficiale, cred că de mult timp şi ar fi momentul ca mâine seară să câştigăm. Putem astfel să avem în continuare speranţe la locul 2, mai departe, eliminâm o altă echipă, pentru că, din punctul meu de vedere, victoria cu Islanda înseamnă că i-am scos din lupta pentru locul 2, mâine seară, cu o victorie aici îi vom scoate şi pe Macedonia de Nord şi atunci cred că va rămâne pentru cele două locuri o bătălie între Germania, Armenia şi România.
  • Cred că partida de mâine seară va fi mult mai grea decât cea din tur. Au schimbat antrenorul, au schimbat sistemul de joc, sunt mult mai agresivi în momentul în care nu au mingea şi sunt foarte rapizi pe tranziţia pozitivă, ceea ce nu se întâmpla cu vechiul antrenor. În plus de asta, calitatea individuală a jucătorilor face din Macedonia de Nord o echipă foarte, foarte bună în momentul posesiei. Au jucători reprezentativi ca Elmas, Bardhi, dar ce-mi place cu venirea noului antrenor e că fiecare jucător se pune în slujba echipei şi din punctul ăsta de vedere este o echipă mult mai periculoasă decât cea pe care am întâlnit-o la Bucureşti. Ei au schimbat patru sisteme în ultimele şase partide cu doi antrenori, cu Armenia, acasă, au jucat 4-2-2-2 şi în ultima partidă au jucar 4-2-3-1, în Islanda" - Mirel Rădoi, într-o conferinţă de presă.

România întâlneşte, miercuri, de la ora 21:45, în deplasare, reprezentativa Macedoniei de Nord, în etapa a șasea a Grupei J din cadrul preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2022.

Clasamentul Grupei J:

1. Germania (13-2 golaveraj) 12 puncte

1. Armenia (6-8) 10

3. România (9-6) 9

4. Macedonia de Nord (11-6) 8

5. Islanda (6-10) 4

6. Liechtenstein (1-14) 0.

La Cupa Mondială din 2022 se califică direct primul loc din grupă, iar locurile secunde urmează să dispute baraje.