​Prima semifinală de la Euro 2021 este rezultatul previzibil oferit de sferturile de finală disputate vineri seară, unde Spania a eliminat Elveția la penalty-uri, iar Italia a depășit Belgia.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Italia - Spania (marți, 6 iulie, ora 22.00, Londra)

Duelul iberico-peninsular nu este unul oarecare. Clasicul Spania-Italia revine pentru al patrulea Campionat European consecutiv.

Squadra Azzurra nu a putut opri Spania la două ediție ale Euro (2008 și 2012), iar Luis Enrique a rămas cu amintirea cotului primit de la Mauro Tassotti, la Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii 1994. Acestea sunt evenimentele însemnate din istoria recentă.

Apoi, același Enrique, după ce s-a lovit ca de un zid de italieni, a mers în Peninsulă, ca tehnician, pentru a o pregăti pe AS Roma, în sezonul 2011-2012.

A fost un eșec, iar motivația ibericului este mult crescută de dorința de a arăta că este un antrenor de succes, așa cum a demonstrat-o ulterior la Barcelona.

În istorie, au fost indendificate 37 de dueluri dintre Spania și Italia (11 victorii pentru fiecare echipă și 15 remize). Marți, la Wembley, una dintre selecționate va trece în frunte. Va fi al patrulea Campionat European consecutiv în care se vor întâlni cele două țări.

La ultimul Euro, în Franța 2016, Chiellini și Pellé au trimis Spania acasă în faza a doua a competiției (scor 2-0). Un coșmar precum cel din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite.

Triumful Italiei (2-1), goluri Dino și Roberto Baggio, și cotul lui Tassotti au rămas pentru totdeauna în memoria microbiștilor. Pe Wembley, în semifinale, va exista un nou capitol, al 38-lea.

Nici Italia, nici Spania nu dau niciun marcator veritabil la Euro 2020. În clasamentul golgheterilor, portughezul Cristiano Ronaldo (5 goluri) pare greu de ajuns. Immobile, Insigne și Locatelli au câte două goluri, la fel ca și Morata, Sarabia și Torres.

Totuși, casele de pariuri nu cred că Spania și Italia se vor zgârci la gol, în drumul lor spre marea finală de pe Wembley.

Pronosticul ambele marchează are cota 1,9 la Fortuna.