Imaginea zilei vine din Anglia, unde staff-ul de pe Wembley a avut misiunea de a transforma un gazon pregătit pentru un meci de fotbal american într-o suprafață perfectă pentru meciul disputat de Tottenham și Manchester City în Premier League. Cele două meciuri s-au disputat la o distanță de 30 de ore și rezultatele obținute nu au fost cele mai bune, însă englezii au venit și cu explicația.

Gazonul de pe WembleyFoto: standard.co.uk

Cum arăta gazonul în timpul meciului de fotbal american:

Cum s-a prezentat gazonul de pe Wembley în timpul meciului de Premier League:

Steve Tingley, fost administrator șef al stadionului Wembley a declarat pentru The Guardian că în 1990 această misiune era mult mai greu de îndeplinit pentru că erau nevoiți să îndepărteze manual vopseaua de pe iarbă.

"Acum au vopsea temporară, însă când lucram pe Wembley, trebuia să o curățăm manual. Așa că ei au mult mai mult succes la îndepărtat liniile albe decât aveam noi. Chiar și așa, vopseaua se ia doar de pe frunza de iarbă și, din păcate, din cauza meciului de box (n.r.lupta lui Anthony Joshua pentru titlul mondial de luna trecută, care a avut loc pe Wembley) nu mai există așa de multă iarbă în mijlocul terenului și vopseaua rămâne imprimată pe sol", a spus Tingley.

Partida dintre Tottenham Hotspur și Manchester City (scor 0-1)a avut loc la 30 de ore după meciul din NFL disputat de Jacksonville Jaguars și Philadelphia Eagles (scor 18-24).

Organizatorii s-au confruntat și cu faptul că gazonul este întărit cu sistemul Desso, care "leagă" iarba cu fibre de polipropilenă. Asta face ca gazonul să fie mai rezistent, dar reduce și opțiunile de reparare atunci când acesta prezintă urme de uzură.

"Fotbalul american este un sport oribil pentru gazonul nostru, pentru că îl uzează foarte mult. În fotbalul american, jucătorii joacă o fază și se întorc în același loc, fac iar o fază și se întorc din nou în același loc. Și toate fazele trec prin centrul terenului, așa că centrul terenului este distrus. În prezent există sistemul Desso care stopează asta, dar acesta nu este perfect pentru Wembley, pentru că nu te lasă să îndrepți răul făcut de fotbalul american, concerte și orice altceva are loc aici. Este foarte greu să refaci suprafața de joc între partide. Alte produse îți dau posibilitatea să îndepărtezi părțile uzate de gazon și să le înlocuiești cu altele noi, dar acesta nu", a adăugat fostul administrator șef al stadionului Wembley.

NFL și Premier League au fost de acord inițial să evite astfel de situații. Partida din Premier League trebuia să se dispute pe noul stadion al celor de la Tottenham, însă amânările din construcția acestuia au împins data de deschidere în anul 2019, iar echipa a anunțat în luna septembrie că meciul cu Manchester City va fi mutat pe Wembley. Meciul din NFL era deja programat din luna aprilie (o măsură de promovare a acestui sport în Europa), așa că liga de fotbal american nu a mai putut face nimic.

Înaintea partidei, Mauricio Pochettino, antrenorul lui Tottenham, a încercat să găsească partea bună a situației: "Poate e bine pentru noi (n.r. că stadionul se află în aceste condiții), pentru că vom întâlni una dintre cele mai bune echipe din Europa, din lume, și poate asta ne va ajuta". Londonezii au pierdut în cele din urmă partida, Riyad Mahrez marcând unicul gol al confruntării în minutul 6.

Sursă foto:Captură YouTube